Tüm gün, susuz ve aç kalan mideyi önce rahatlatmak için, dumanı üstünde iftar çorbaları ile başlayacağız. Çeşit çeşit iftar börekleri, iftar salataları ile soframızı coşturacağız. Susuz kalan vücudumuzu, hararetini gidermek için ramazana özel içecekler hazırlayıp taze meyvelerden kompostolar yapacağız. Denenmiş, her biri size özel hazırlanmış iftar yemekleriyle donatacağız soframızı. Ramazan yemeklerinin özellikle az uğraştırıcı, olabildiğince ekonomik ve bolca olmasına özen gösterdik. Ve elbette son olarak damak çatlatan iftar tatlıları ile günün bütün yorgunluğunu geride bırakacağız. Denenmiş, kolay tariflerimizi denemeniz bizi mutlu edecek. Tariflerimizi denediğinizde sosyal medyadan yollarsanız adınızla yayınlamayı çok isteriz. Hayırlı Ramazanlar...
AŞÇI ÇORBASI
Önce mideleri rahatlatacak, sıcacık çorbalarla başlayacağız, yanına mutlaka bir zeytinyağlı, meze ya da salata tavsiyesinde bulunuyoruz. Elbette bir ana yemek yanına pilav eşlik ediyor. Arkasından da çeşit çeşit tatlılar.Yaptığımız menülerin oldukça ekonomik olmasına özen gösterdik. Tabi Ramazana ait tatlara da yer verdik. Ramazan pidesi olmazsa olmazımız, güllaçlar, şekerpareler..Gelin 1. gün Ramazan iftar menüsü ile başlayalım..Kırmızı mercimek ve tavuğun bir arada bulunduğu enfes ötesi bir çorba. Hem mideyi rahatlatır hem de muazzamdır. Boşuna aşçı çorbası dememişler. Ramazanın ilk günü ilk menümüzde bu çorbayla açalım dedik.
MALZEMELER
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet soğan
MALZEMELER
1 adet orta boy karnabahar
1 adet yumurta
1 adet soğan
5-6 dal maydanoz
1 çay bardağı un
½ çay bardağı galeta unu
½ çay kaşığı tuz
Önce koordinasyon merkezi lazımdı. Acımızı bir tarafa bıraktık. Cenazemiz vardı ağlayamadık. Çok acı vardı, sarmak için geç kalmamak lazımdı.
Gelen yardımı gideni, gitmesi gerekeni en ihtiyacı olanı gidilemeyen köyü bulmak lazımdı, buralara sıcacık yemek götürmek gerekirdi.
Canla başla çalışan onlarca genç, nasıl yardımcı olabiliriz diye soran bir dünya insan Bülbülzade Vakfı'nda şefler buluştuk. 50 kişilik şef ekibiyle 100.000 kişilik yemek çıkarmak düştü bize de...
Böyle zamanlarda harekete geçmek hayatımızın anlamlarından biri oldu. Mutfaklar kuruldu, malzemeler bulundu, bir kişinin değil 500 kişinin emeğiyle çorbalar kaynamaya başladı.
Gönüllüler aracılığıyla insanların topluca kaldığı yerlere ulaştırdı. Kimisi plastik tabak göndermek istedi kimisi bir ton patates... Kimisi market poşetiyle yemek almaya geldi kimisi kaç gündür aç!
O kadar yoğun çalışan vakıfta koordinasyon merkezi, depo ve mutfak kuruldu. Devlet millet el ele burda tekrar destan yazmaya, yaraları sarmaya çalıştı, şefler hep birlikte çalıştık. Bizim ve burdaki insanların umuda, desteğe, içten bir mesaja, acil ihtiyaçların karşılanmasına ihtiyacı vardı.
MALZEMELER
1 Adet Soyulmuş Doğranmış Armut
3 Adet Doğranmış Taze Patates
1 Kase Arpacık Soğan
300 Gram Kuşbaşı Doğranmış Tavuk Göğsü Eti
1 Tatlı Kaşığı Kuru Kekik
Yeteri Kadar Tuz
Yeteri Kadar Toz Karabiber
Sözlükte "kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış" anlamına gelene regaip, hadis ve fıkıh literatüründe ise "bol sevap, mükafat, faziletli amel" anlamlarında kullanılmaktadır. Peki, Regaip Kandili gecesi ne olmuştur, niçin kutlanır? İşte, Regaib Kandili anlamı, önemi ve fazileti ile ilgili detaylı bilgiler
REGAİP KANDİLİ NE ANLAMA GELİR?
İslam dünyası için büyük öneme sahip üç aylardan, recep ayının ilk gününü idrak edilen Regaip Kandili, "rahmet ve bereket gecesi" olarak kabul ediliyor. Sözlükte "kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış" anlamına gelene regaip, hadis ve fıkıh literatüründe ise "bol sevap, mükafat, faziletli amel" anlamlarında kullanılıyor.
REGAİP KANDİLİ’NİN ÖNEMİ VE ANLAMI NEDİR?
Regâib gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul ederek çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür. Regaibin diğer kandillerden farklı oluşu hem Recep ayında bulunması hem de gecesi oluşudur. Ayrıca Recep ayının hususiyetlerinden birisi de Regaib Kandili ve Mirac Kandili olarak bilinen iki kandilin bu ayda bulunmasındandır. Bu günler ve geceler, kendimizi denetleme ve değerlendirme bakımından önemlidir. Regâib kelimesi Kur'an'da “Regaib” şeklinde geçmemektedir. Ancak "reğabe"den türemiş olan çeşitli kelimeler, Kur'ân'da sekiz yerde geçmekte ve "reğabe"nin ifâde ettiği mana için kullanılmaktadır. Terim olarak Regâib, Türkçe’de kandil dediğimiz mübârek gecelerden biridir. Bu gecede Yüce Allah'ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır. Diğer bir ifadeyle bu ümit ve inançla Yüce Allah’a ibadet edilir.
SUSAMLI KANDİL SİMİDİ TARİFİ
200 gram tereyağı veya margarin (oda sıcaklığında)
Yarım su bardağı yoğurt
Malzemeler
1 Çorba kaşığı tereyağı
300 Gram kuşbaşı doğranmış kuzu eti
2 Adet doğranmış sivri biber
1 Tatlı kaşığı pul biber
6 Diş sarımsak
Yeteri kadar tuz
1 Kase yeşil erik
MALZEMELER
3 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
1/4 (Çeyrek) Su Bardağı Çam Fıstığı
1 Su Bardağı Yasemin Pirinci
1 Tatlı Kaşığı Tuz
2 Çorba Kaşığı Kuş Üzümü
1 Tatlı Kaşığı Toz Tarçın
1 Çay Kaşığı Toz Yenibahar
İÇ PİLAVLI VE KESTANELİ YILBAŞI HİNDİSİ
MALZEMELER
1 hindi (5 kg’lık)
1 soğan
1 havuç
1 kereviz
2 defne yaprağı
8 diş sarımsak