Paylaş
Simit, kebap, döner, kokoreç, halka tatlısı, şam tatlısı, midye, köfte vb. çok sayıda yiyecek sokak lezzetleri arasında yer almaktadır. Sokak yiyecekleri kültüründeki bu zenginlik, bölgeler arasındaki lezzet farklılıklarından da kaynaklanmaktadır ve hemen hemen her bölgenin kendine özgü sokak yiyecekleri bulunmaktadır. Sokak lezzetleri arasında tatlılar önemli bir yer teşkil etmektedir. Bu sokak tatlılarının bazıları ülke genelinde satılırken bazıları yöresel düzeyde sunulmaktadır. İşte bu hafta da bu sokak tatlılarını anlatacağım sizlere.
HALKA TATLISI
Bu güzel tatlıya Hatay’da örgülü, oyma kafes, şebeke anlamına gelen müşebbek, Adana’da ve Mersin tarafında halka tatlısı, sarı burma, kıvrım tatlı, Eskişehir’de ise ballı ballı denir.
Tatlının üzerinde boylu boyunca, sarmal kanallar bulunmakta ve bu kanalları çizgi olarak alıp, içini boş düşünürseniz burgulu bir kafesten tüp ortaya çıkıyor. Zaten satıcılar da halka tatlısını simit gibi üst üste dizmektedirler. Bu diziliş şekli ile bir kafesi andırmaktadır. Belki de isminin halka tatlısı olmasının nedeni budur.
Biz isminden çok tadının güzelliği ilgileniyoruz.
Tulumba tatlısı ile de büyük benzerlik gösterir. Aslında tulumba tatlısının büyük ve yuvarlak halidir de diyebiliriz. Elimize aldığımızda sarı rengi ile bizi kendisine çeker adeta. Ağzımızda ilk önce bir çıtırtı, daha sonra boşluktan gelen şerbet yayılmaktadır. Nefis bir lezzettir.
Halka tatlısını her yerde bulabilirsiniz. Bursa’da Adana Tatlıcısı Kenan Usta bu tatlıyı, Urfa’da dedesi Mükrü Usta’dan öğrenir ve 25 yıldan bu yana Bursa’da devam ettirir. Şimdilerde Tayyare Sinemasının yanında olan bu lezzeti Adana’daki hailiyle yapmasının sırrı, bana göre kullandığı yağda ve dededen miras kalan ustalıkta.
Bir porsiyon tulumba tatlısı ya da bir adet halka tatlı yaklaşık 329 kaloriye denk gelmektedir.
BAĞDAT TATLISI
Bursa’da 50 yıllık geçmişiyle ‘Bağdat Hurma Tatlısı’, şehrin kendine özgü lezzetleri arasında yer bulmaktadır. Şekli ve rengi itibariyle hurmaya benzediği için bu ismi alan Bağdat tatlısı, özellikle ramazan aylarında iftar sofralarını da süslüyor.
1968 yılında Bursa’da açılan Bağdat Pastanesi kurucularının farklı lezzet arayışları üzerine geliştirilen ve hurmaya benzemesinden dolayı ‘Bağdat Hurma Tatlısı’ adını alan tatlı, gün geçtikçe popülerlik kazanan bir tatlıdır.
Tatlı un, şeker, yumurta, yoğurt ve özel 10 baharat karışımından oluşuyor. Tatlının sunumu ise şerbet ve Hindistan cevizi ile yapılıyor.
BİCİ BİCİ
Bici bici Adana mutfak kültürünün yaz aylarında çokça tüketilen önemli tatlılarından birisidir. Adana’ya özgü bir tatlı olan bici bici muhallebisi de meşhurdur. En bilinen şekliyle rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten üretilmektedir. Üzerine seyreltilmiş kızılcık şerbeti, meyan kökünden elde edilmiş bir boya ile hazırlanan şurup ve gül suyu ilavesi yapılmaktadır.
ŞAM TATLISI
Şam tatlısı Şambali ya da şambaba olarak da bildiğimiz bir Arap tatlısı olan Şam tatlısı ülkemizle bütünleşmiştir. Revaniye benzeyen şam tatlısı irmik, yoğurt, şeker, kabartma tozu ve karbonat içeren şerbetli bir tatlıdır. Bir porsiyonunda yaklaşık 330 kalori içermektedir.
TAŞ KADAYIF
Mersin ve Adana yöresine özgü irmik, süt, un, maya, tuz ve şekerden yapılan hamurun içine ceviz konularak yarım ay şeklinde derin yağda kızartılıp sıcak olarak servis edilen şerbetli sokak tatlısıdır.
Bir porsiyon taş kadayıf yaklaşık 540 kalori içermektedir.
LOKMA TATLISI
Lokma tatlısı Türkiye’nin bütün illerinde görebileceğiniz lokma tatlısı yapımında buğday unu, yumurta, maya, tuz, süt kullanılmaktadır. Elde edilen hamur mayalandırıldıktan sonra kaşık yardımıyla avuç içinden sıkılan hamur kızgın derin yağda pişirilen şerbetli sokak tatlılarından biridir. Sıcak veya soğuk olarak tüketilebilir. En güzel lokma tatlısı ise her yaz mutlaka gittiğim Cunda’da Şampiyon’un Yeri diye bilinen Taş Kahve yanındaki yerde yenir.
İRMİK TATLISI
İrmik helvası İrmik helvası irmiği tereyağı ile kavrulmasından sonra şerbetin eklenmesi kolaylık ile hazırlanan günümüzde birçok işletme tarafından hem geleneksel tarifiyle hem de peynirli çeşidiyle tüketicilere sunulan Türk sokak tatlılarından biridir.
Paylaş