Günümüzün bir şövalyesi!

BİR devre damgasını vurdu.

Altın harflerle yazdırdı adını...

Uğraştı, boğuştu, yolsuzlukları ortaya çıkardı, iftiraya uğradı, tehdit edildi, yılmadı.
Yanmaktan korkmadı, kendini ateşe attı.
Kaçakçıların hedefi oldu, hakkında “Vur emri” çıkarıldı ama bildiği doğrulardan şaşmadı.
Ülkenin kanını emen vurguncuların, hazineyi soyan hortumcuların, hayali ihracatçıların, gözü dönmüş kaçakçıların üzerine cesaretle gitti, bin bir çeşit yolsuzluğu ekranlara getirdi.
Uğur Dündar’dı bu...
* * *
Nedim Şener’in kaleme aldığı, Doğan Kitap’ın yayınladığı “Uğur Dündar-İŞTE HAYATIM” adlı kitap günümüzün, dürüst, gözü pek ve çok başarılı televizyoncu ve gazetecisinin hayatını anlatıyor.
Uğur Dündar’ın ortaya çıkardığı çok sayıdaki önemli olaylardan biri, 1981 yılındaki “Kadın olan erkeklerin dramı” idi.
Dündar ve ekibi, transseksüel olup olmadığını araştırmaya hiç gerek görmeden, ameliyat olmak isteyen herkesin cinsiyetini 150 bin lira karşılığında “sözde” değiştiren bir cerrah tespit etti. Profesör unvanlı cerraha telefon edildi:
“Hocam, cinsiyet değiştirmek istiyorum da...”
“Olabilir. Buyurun, buraya gelin, görüşelim.”
“Ama hocam, ben 1.85 boyunda, 93 kilo ağırlığında, sağlıklı bir erkeğim. Yakın zamana kadar halter yapıyordum. Yani çok adaleliyim ve vücudum kapkara kıllarla kaplı. Ama ruhen kendimi kadın hissediyorum. Bu durumda olan birini ameliyat eder misiniz hocam?”
“Yaparım... 150 bin liraya...”
“Yani 150 bin lirayı getirirsem beni hemen ameliyat eder misiniz?”
Profesör tereddütsüz “Tabii” der. Sonuçta Uğur Dündar, bir tıp skandalı olan toplumsal bir sorunu haber yapar. Ancak... Bu haberin TRT’de denetime takılma ihtimali büyüktür.
* * *
İşin bu aşamasında, rahmetle andığım arkadaşım Akgün Tekin ve ben devreye giriyoruz. O tarihte tirajı 1 milyon civarında olan ünlü Günaydın Gazetesi’ni yönetiyoruz. Ben Günaydın’ın Genel Yayın Yönetmeni, Akgün Tekin de Yazı İşleri Müdürü.
Kitabın 136’ncı sayfasında bu olay şöyle anlatılıyor:
“Uğur Dündar, denetim aşaması öncesinde bir B planı hazırlar. “Eğer TRT’de engellenirse, haber büyük bir gazetede yayınlanmalı ve toplum, gerçekleri yazılı basından öğrenmeli” diye düşünür.
Zorda kaldığı zamanlarda kendisine hep destek veren Günaydın Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rahmi Turan ve Yazı İşleri Müdürü Akgün Tekin’i arar. Gazete o tarihlerde yüksek bir tiraja sahiptir.
Saygı ve sevgiyle andığı merhum Akgün Tekin’e kaseti izletir. Tekin, gördüklerine inanamaz. Hemen Dündar’a kamuoyu desteği sağlayacak bir haber yayınlar. Biraz da bunun etkisiyle TRT, görüntüleri yayınlar ve yer yerinden oynar...”
* * *
Uğur Dündar’ ın anlattığı o skandal olayı dün gibi hatırlıyorum. Akgün Tekin, kaseti bana gösterdiği vakit, ben de gözlerime inanamamış ve haberi derhal yayınlatmıştım.
Uğur Dündar, hem çok başarılı bir TV programcısı, hem de çok başarılı bir gazetecidir.
Sevgili Uğur ’un hayatını anlatan 453 sayfalık “Uğur Dündar İŞTE HAYATIM” kitabı genç gazetecilere ders olacak nitelikte olaylarla dolu. Sahtekârların korkulu rüyası olan, her zaman gerçeğin ardından koşan gözü pek gazetecinin ilginç hayat hikâyesi ibretle okunuyor.
Yazarın Tüm Yazıları