ANKARA’da elektrik kesintisi, voltaj düzensizliği ve sürekli düşük ya da yüksek voltaj yüzünden televizyonu, buzdolabı ve benzeri elektrikli eşyaları bozulan kurbanlar listesi uzayıp gidiyor.
Ankara Hürriyet de bu konuda mail ve telefon bombardımanına tutulmuş durumda. Ben de bu hafta sizin için böyle bir durumda zararın tazmini için hukuken ne yapılabileceğini araştırdım. Bakın yaptığım araştırma şöyle:
KALİTESİZ ELEKTRİK ’AYIPLI HİZMET’
Tüketici Yasası’nın 4. maddesinde, ayıplı malın değiştirilebileceği veya tamir ettirilebileceği düzenleniyor. Aynı zamanda "ayıplı mal" veya "hizmetten" dolayı uğramış olduğunuz zararın tazminini de isteme yolunuz var. Örneğin, bir koltuk aldınız, ayağı kırık, düşüp kolunuzu kırdınız. Kolunuzla ilgili sağlık harcaması yaptınız. Koltuğu değiştirme hakkına sahip olduğunuz gibi "ayıplı mal" niteliği taşıyan koltuk yüzünden düşüp kolunuzun kırılması nedeniyle yaptığınız sağlık harcamalarını da firmadan tazmin etmeniz mümkün. Tüketici Yasası’na göre "kalitesiz elektrik"te, "ayıplı hizmet" niteliği taşıyor.
Bu konuya Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar’la da konuştum. Çakar, elektrik kesintisi, voltaj yüzünden bozulan ev aletinin, bu nedenle arıza yaptığına ilişkin servis raporu alındıktan sonra zararın tazmini için önce ilgili kuruma örneğin Ankara için Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş’ye (BEDAŞ) başvurulmasını öneriyor. Kurumun "red" yanıtının ardından ise il ve ilçe hakem heyetlerine başvurulup zararın tazmin edilmesinin istenmesi ya da Tüketici Mahkemleri’ne dava açılması gerekiyor. Çakar, servis raporunda, eşyanın bedelinin yeralmasının yerinde olacağını da ekliyor. Bu konuda son dönemde çok sayıda şikayet geldiğini de vurgulayan Çakar şu değerlendirmeleri yaptı:
"Tüketicilerin elektiriği kesintisiz, düzenli ve kaliteli bir şekilde kullanma hakkı vardır. Yetkililerin de bunu sağlama sorumluluğu bulunmaktadır. Elektrik kesintileri, yüksek ve düşük voltaj nedeniyle tüketicilerin herhangi bir zarara uğramasına neden olunması ayıplı bir hizmettir. Ayıplı elektirik hizmetinin neden olduğu zararlardan dolayı Tüketicinin Korunması Hakkında Yasa gereğince tüketicilerin zararının karşılanması hakkı bulunmaktadır. Tüketiciler bu gibi durumlarda zaman geçirmeden oluşan zararlara ilişkin tespit yaptırıp rapor düzenlettirerek, önce elektirik kurumundan zararının karşılanmasını istemelidir. Eğer kurum kabul etmezse, tüketici sorunları hakem heyetlerine ya da tüketici mahkemelerine başvurarak, doğan zararın iadesine karar verilmesi talep edilmelidir"
YARDIM İSTEYEBİLİRSİNİZ
Çakan, 2 milyar üstü zararlar için il hakem heyetlerine altında kalanlara ise ilçe hakem heyetlerine başvurulması gerektiğini de belirtiyor. Tüketici Hakları Derneği bu gibi konularda tüketicilere yardım da ediyor. Bilgi edinmek ve yardım almak isteyenler için derneğin Ankara telefon numaraları da 425 15 29 ve 417 93 34.
KESİNTİ YAPANLARA KÖTÜ HABER
Son bir not daha. Gölbaşı’nda elektriklerin sık sık kesilmesi sonucu vatandaşların şikayeti üzerine konu Kaymakamlık İnsan Hakları toplantısında da gündeme gelmiş ve tutanaklara da yansımıştı. Gölbaşı Kaymakamı Hakkı Uzun, yapılan şikayetleri dikkate alarak, gerekli yerlere bildirileceğini belirtirken, Gölbaşı Cumhuriyet Savcılığı da harekete geçerek TEDAŞ Gölbaşı İşletme Müdürlüğü yetkilileri hakkında inceleme başlatmıştı. Savcılık inceleme sonunda gerekli görürse; önce "soruşturma" sonra da "görevi kötüyle kullanmak" ya da "ihmalden" sorumlularına dava açabilecek.
Yargıtay’ın düşen avizeleri yenilendi
YARGITAY’a yangın alarm sistemi kurulmasına sağlayan Yargıtay Genel Sekreteri Ahmet Ceylani Tuğrul, 1935 yılından beri başkanlık katındaki koridorları aydınlatan avizeleri de yeniletti. Yargıtay’ın yapıldığı dönemde takılan klasik avizeler artık düşüp altından geçen kişileri yaralama tehlikesine karşı yenileri ile değiştirildi. Tuğrul avizeler gibi Yargıtay koridorlarını kaplayan kırmızı halıları da değiştirdi. Bazı koridorlardaki ayak sesleri yüzünden duruşma bile yapamaz hale gelen hakimler de bu seslerden kurtuldu.