Euro / Dolar paritesi hafta başına girerken geçen haftaki dip seviyelerinde seyrediyor. Bu hafta içinde ABD’den açıklanacak FED ekonomi raporu, ISM endeksleri, tarım dışı istihdam ve bazı FED yetkililerinin açıklamaları gelirken, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı ve sonrasında gelecek açıklamaları piyasaya yöne verecek. Bunun dışında piyasadaki harekelenmeler yine petrole bağlı olarak da yön bulacak.
ABD’den gelecek olan veriler daha önceki haftaların paralelinde Dolar olumlu gelebilir ama yarına kadar Gustav Kasırga’nın petrol üzerindeki yükseltici etkisi Dolar üzerinde baskı unsuru yaratabilir. Avrupa Merkez Bankası’nın beklenen faiz kararına bakacak olursak, büyük bir ihtimalle faizlerde bir değişim olmayacak olması şimdilik Euro olumlu bir durum ama asıl olan, Trichet’in yapacağı açıklamalar çünkü Avrupa’da yapılacak kaçınılmaz faiz indirimlerinin ne zaman ve ne ölçüde olacağını görebiliriz.
Bugün Avrupa’dan açıklanacak satın alma müdürleri endeksleri ve Gustav Kasırga’nın etkileri Euro / Dolar paritesini etkileyecek en önemli olgular. Euro verilerinin olumsuz geldiği bu dönemde eğer endeksler beklendiği gibi ya da olumsuz gelirse, parite gerileyebilir. Yani sürpriz bir iyileşme olmadığı sürece parite gerileme eğiliminde olabilir. Diğer taraftan akşam vakitlerine doğru Gustav’ın petrol sahası bölgelerine ulaştığı zaman nasıl bir güçte seyredeceğini bütün dünya izleyecek. Sonuç olarak bugün 1.4580 – 1.4700 aralığında bir hareketlenme olabilir. Ancak eğer piyasayı etkileyecek faktörler beklentilerin çok dışında oluşursa hareket alanı daha geniş olur. Örneğin Gustav Kasırgası çok etkili olmazsa parite kritik 1.4630 seviyesinin altında gecelik kapanış yaparsa önümüzdeki günlerde daha da aşağıları hedef olur. Bunun dışında Avrupa verileri çok olumlu açıklanırsa o zaman 1.4750’e kadar uzanan hareketlenmeler görebiliriz. Ben şu anki görünümün daha çok yukarı yönlü olabileceğini düşünüyorum.
Enflasyon ve Altın
Dolar’ın yükselmesiyle ve petrol fiyatlarının Gustav Kasırgası’nı beklemesiyle birlikte altın yukarı yönlü hareketine şu an devam etmiyor. Bunun nedeni yine dediğim gibi olumsuz bir etkisinin mutlaka olacağı Gustav Kasırga’nın aslında ne kadar olumsuz bir etki yaratacağını ve enflasyonu tetikleyen petrol fiyatlarının ne kadar artacağını ya da belki de azalacağını beklemesi. Dolar’ın hafta başında yükselmiş olması altını aşağı çeken bir aktör. Ancak bu akşam vaktinde Gustav’n ne kadar olumsuz etki yaratacağını kimse bilmiyor. Ancak ABD petrol fiyatlarının dalgalanmasını engellemek adına gerekirse stratejik rezervleri kullanabilecek olması petrolün düşme ihtimalini azaltıyor ama yine de piyasa Gustav’ın bu rezervlerin ne kadar kullanılma ihtiyacını yaratacağını bekliyor olduğundan Dolar’ın yükselmesine herhangi bir tepki vermiş değil.
Ancak bugünden sonra merkez bankalarının faiz politikaları açıklanacak hafta içinde enflasyon ve altının nasıl etkilenme içinde olacağını göreceğiz. Öncelikle faiz beklentileri enflasyonla birlikte şekilleneceği için olası faiz artırımların gecikmesinin ön görülmesi durumunda enflasyonun çok yüksek olduğu bir ortamda altının bu hafta içindeki düşüşleri sınırlı kalabilir.
Bekle ve gör
Piyasa Meksiko Körfezine kategori 3’le giren Gustav Kasırgası’nın petrol üretim ve işleme sahalarının önümüzdeki saatlerde nasıl etkileyeceğini beklemekle geçirmeye beklerken nispeten dar olabilecek bir alanda beklemeye devam edebilir. Ancak petrol fiyatını asıl etkileyecek olan gelişme Gustav sonrası ABD’nin stratejik rezervleri ne kadar kullanacağı. Son haftalar içinde ABD’nin rezervlerinde görülen düşüşler sonrasında rezervler biraz daha düşecek olursa o zaman hafta içinde 122 Dolar’a kadar uzanan yeni yükselişler görülebilir. Ancak Gustav Kasırgası sürpriz bir şekilde çok etkisiz ve cılız olursa ancak o zaman hafta içinde taze düşüşler bekleyebiliriz. Bu nedenle bu belirsizlikle karşı karşıyayken yapılacak olan ve piyasanın da bugün izleyeceği strateji, “bekle ve gör.”