Geçtiğimiz hafta Eylül ayında Dolar faizlerinin yükselebilecek olma ihtimalinin belirmesi ve enflasyon verilerin ABD’de Cuma günü güçlü açıklanmasıyla bu beklentinin daha da güçlenmesi, zaten hafta başından beri yükselme eğilimde olan Dolar’ın değer kazanmasına neden oldu. Peki bu durum sürekli olabilir mi?
Öncelikle şunu söylemekte fayda var ki geçen haftaki baskının büyük bir bölümü hafta sonu yaklaşan G8 toplantısında Dolar’ın değer kaybına karşı müdahale edilip edilmemesi konusunun gündeme gelip gelmeyeceğiydi. Bu olmadı ve bu durum öncelikle Euro / Dolar paritesinin yükselebileceğine işaret ediyor. Diğer yandan Avrupa’da da enflasyon baskıları var olmaya devam ederken Avrupa Merkez Bankası faiz indiriminden değil faiz artırımından bahsediyor. Bu iki faktörü bir araya getirdiğimizde Dolar geçen hafta kazandığını bir miktar geri verebilir.
Bu hafta içinde açıklanacak Avrupa ve Almanya’dan açıklanacak ZEW anketleri, enflasyon verileri, ABD’den açıklanacak sermaye girişi verileri, Philadelphia FED ve NY Eyaleti imalat sektörü verileriyle hafta içindeki hareketlenmeler belli olacak. Geçen haftanın çok olumsuz açıklanan tüketici güven endeksini hatırlayacak olursak, bu hafta içinde de ABD’den olumlu veriler gelebileceği gibi olumsuz verilerin de gelebileceği ve aynı zamanda Avrupa’nın da durumunun farksız olması şansları eşit kılabilir ama geçen haftanın Dolar yükselişine neden olan bazı faktörlerin tam tersi olmuş olması Euro / Dolar paritesinin hafta içinde biraz toparlayacağını gösteriyor. Bu noktada para kazanmak için doğru yerden piyasaya girmek lazım. Çünkü önce piyasadaki volatiliteyle birlikte aşağı yönlü bir hareket olursa bence sonra zaten yine yükseliş olacaktır. Bu nedenle iyi yerden girilirse para kazanılabilir.
Altın Bir Şekilde Yeninden Toparlar
Artan enflasyona karşın faiz artırım söylemleri hem ABD’den hem de Avrupa’dan geldiği gibi artık daha fazla ülkenin faiz artırmaktan bahsediyor olması, bir de Dolar’ın yükseldiği ortamda petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşe rağmen altın fiyatının gerilemesine neden oluyor.
Bu hafta içinde altın fiyatını aşağı yönlü etkileyen faktörlerin bir kısmında azalma olabilir. Örneğin Dolar’ın güçlenmesinde bir azalma olabileceği veya Dolar’ın gerileyebilecek olması ve petrol fiyatlarının 130 Dolar’ın üzerinde kalması, emtia fiyatlarının yeninden yukarı yönlü hareket ederek enflasyon baskılarının artması bu hafta içinde altının 890 Dolar’ın üzerine yükselmesine neden olabilir.
Ancak daha aşağı yönlü bir hareketin başlaması için öncelikle hafta içinde birinci olarak altının 857 Dolar’ın altını kırıp gecelik kapanış yapması lazım. Bunun yanında son olarak da 846’nın kırılması daha agresif satışları da beraberinde getirebilir. Tabi bu senaryonun olması için aynı zamanda Dolar’ın yükselmesi ve petrol fiyatlarının düşmesi gerekir. Benim tahminim hafta içinde aşağı yönlü baskıların geleceği ancak hafta sonuna doğru belirgin ir toparlanma olacağı yönünde. Ama sadece bugün için yukarı yönlü hareketlerin sınırlı olarak oluşabileceğini düşünüyorum.
Olasılık Açısından Gerileyebilir
Suudi Arabistan’ın petrol üretimini artırma arifesinde olması dolayısıyla geçen hafta yönsüz hareket eden petrol fiyatları güçlü seviyeleri korumayı başardıysa da bugün bir miktar geri çekilme eğiliminde. Petrol fiyatları düğer piyasalardan kopuk bir şekilde serseri kurşun gibi her yere gidip gelirken diğer piyasalar da ona göre hareket ediyor. Bu hafta içinde açıklanacak stok verileri ve Nijerya ve Araplardan gelecek haberler petrolün hareket yönünü biraz belirler. Hareketler zor öngörülebilir olsa da aşağı yönlü hareketin olacağını düşünüyorum. Haftalık hareketine bakıldığında yükselişin hız kaybetmiş olması, 140 Dolar’ın üzerinde kapanış olmadığı sürece aşağı yönlü hareketin gelme olasılığını yüksek tutuyor.