Danone’nin Gökhan Abisi 35 ülkeye yoğurdu sevdirmek için çalışıyor
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
EKİBİNİN ’Gökhan Abi’ olarak kabul ettiği Gökhan Öğüt, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde daha ucuza, daha çok yoğurt satmaya çalışıyor. Danone Dünya Başkan Yardımcısı’na bağlı olarak çalışan 5 global pazarlama direktöründen biri olan Öğüt, Endonezya, Bangladeş, Senegal, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Angola gibi düşük gelirli ülke pazarlarına da girmeyi hedefliyor.
FRANSIZ Danone Group, 35 ülkede ’yoğurt’ işini teslim ettiği Gökhan Öğüt’ün yönetiminde bu pazarlardaki tüketimi katlayarak artırmayı hedefliyor. Gökhan Öğüt, Danone Dünya Başkan Yardımcısı’na bağlı olarak çalışan 5 global pazarlama direktöründen biri. Gelişmiş ülkelerde ve Türkiye’deki sosyal projelere öncülük etmesi nedeniyle, Gökhan Öğüt, hem Danone Türkiye’deki, hem de Fransız Danone Group’taki ekibi tarafından ’Gökhan Abi’ olarak çağrılıyor. Gökhan Öğüt’ün tam görev tanımlaması, Danone Sütlü Ürünler Dünya İş Kolu Temel Kategori ve İçecekler’den Sorumlu Global Pazarlama Direktörü. Öğüt, kendisine bağlı az gelişmiş veya gelişmekte olan 35 ülkede, 1.5 milyar Euro’luk yoğurt pazarını büyütmekten sorumlu. Çalışmaları, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülke insanlarına nasıl daha ucuza ve daha çok yoğurt yedirebileceği üzerinde yoğunlaşıyor. Danone’un ’Gökhan Abi’si ile Danone’un bu ülkelerdeki projelerini, Türkiye’de ve 35 ülkedeki yoğurt sektörünü konuştuk.
2 MİLYON TON YİYORUZ
Türkiye’de yoğurt sektörünü nasıl görüyorsunuz?
- Türkiye’de yıllık yoğurt tüketimi 2 milyon ton civarında. Bunun sadece 400 bin tonu paketli, 1.6 milyon tonu el yapımı yoğurtlar. Türkiye’de ne kadar çok yoğurt tüketirsek tüketelim, paketli yoğurtlarda fırsat var. Ayrıca pazarın yüzde 95’i beyaz sade yoğurt. Aromalı ve aktif sağlık ürünleri içeren ürünler konusunda Türkiye’de pazar henüz çok küçük. Türkiye’de bunların da büyümesini öngörüyoruz.
Sorumluluğunuzda hangi ülkeler var?
- Danone bundan sonra Endonezya, Bangladeş, Senegal, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Angola gibi gelir gruplarının daha düşük olduğu ülkelere girme çabası içinde. Benim 5 pilot ülkem bunlar. Ağırlığı az gelişmekte olan ülkeler ve gelişmekte olan ülkelere veriyoruz. Bu ülkelerde tüketici ihtiyaçlarını anlamak, özellikle beslenme ve sağlık konularında, elimizdeki bilgilerle yeni ürünlerin geliştirilmesine çalışıyoruz. Gelişmekte olan ülkelerde günde 2-5 Euro arasında geliri olan ailelere ulaşabilmek için yürüttüğümüz projemiz var.
MUHAMMED YUNUS’LA ORTAK
Az gelişmiş ülkelerde neler yapıyorsunuz?
- Bangladeş’te Danone, Nobel Barış Ödüllü Muhammad Yunus ile işbirliği yaparak yüzde 50-50 ortaklıkla fabrika kurdu. Grameen Danone Foods, Bangladeş’te düşük gelirli ve besin eksikliği bulunan nüfusun, günlük sağlıklı beslenme ihtiyacının karşılanmasını ve bu benzersiz iş modeli ile yoksulluğun hafifletilmesini hedefliyor. Bangladeş’te kurulan fabrika başlangıç olarak, herkesin satın alabileceği, çocukların beslenme ihtiyacını karşılayabilecek geliştirilmiş bir sütlü ürünün lansmanına odaklandık. Dağıtım ise fabrikanın 25 kilometre çaplık alanında kadınların oluşturduğu ağ tarafından organize ediliyor. Böylece hem bölgedeki kadınlar yani anneler kazanıyor, hem de sütü aldığımız köylüler kazanıyor.
Bundan sonra sırada hangi ülke var?
- Aynı geliştirilmiş özel sütlü ürünü artık Senegal ve Endonezya’da pazarlayabilir miyiz diye bakıyoruz, çok zor bir proje. Ama az gelişmiş ülkelerde dengeli beslenmeye katkısı çok önemli. Yoğurdu o ülkelerde nasıl ulaşılabilir hale getiririz bu önemli. Tüketicinin bunu isteyip istemediği çok önemli.
Patron şirketlerinde çalışmak bana göre değil
Danone’a geçişiniz nasıl oldu?
- Eğitimimi tamamladıktan sonra 6 yıl P&G’de çalıştım. Ardından kısa bir internet deneyimim oldu. Bu, bana patron şirketinde çalışmak istemediğimi gösterdi. 2001’de Danone Türkiye’de çalışmaya başladım. İki yıl krizde genel müdürümüz Serpil Timuray ile birlikte mücadele ettik. 2003 yılında yatırımlar başladı. 5 yıl pazarlama direktörlüğü yaptıktan sonra Paris’ten gelen teklifi kabul ederek, geçen yıl mart ayında bugünkü global pozisyonda başladım. 2001-2007 arası Danone’un şu anda içinde bulunduğu konuma gelmesinde katkım olduğuna inanıyorum.
Perakendesi gelişmiş ülkede yoğurdu öğretmek daha zor
Sorumlu olduğunuz ülkelerde yoğurt tüketimini ne kadar artırabileceğinizi düşünüyorsunuz?
- Öncelikle kişi başı yıllık yoğurt tüketimi 1-2 kilogram olan ülkeleri 10 kilogramlara kadar çıkarabilmek ilk hedefimiz. Ardından tüketimi 10 kilogramın altında olan ülkeleri 20 kilograma, 10-20 kilogram arasında olanları 20’lerden 30’a çekebilmeyi hedefliyoruz. Bir ülkede perakende ne kadar gelişmişse, tüketicinin önünde o kadar çok seçenek oluyor. Bu ülkelerde yoğurdu öğretmek daha zor. Ama Bangladeş, Cezayir gibi perakendenin az geliştiği ülkelerde yoğurdu rafa koyduğunuzda öne çıkabiliyor.
35 ülkede birden fazla markadan sorumluyum
Şu anda kaç ülkeden sorumlusunuz?
- Danone’un dünyada sütlü ürünler grubundaki 5 pazarlama direktöründen biriyim. 2007 yılında 81 gün Türkiye’de 70 gün Fransa’da geri kalan iş günlerini de diğer ülkelerde geçirdim. Hayatım uçarak geçiyor diyebiliriz. Danone toplam 40 ülkede faaliyet gösteriyor, 35 ülkede de benim markalarım var. Burada çok şanslıyım, tek bir marka ve tek bir projeden sorumlu değilim. Çok geniş bir sorumluluk alanım var. Türkiye’de doğal yoğurt, Fransa’da meyveli yoğurtlar, Amerika’da Danone ana markası altında satılan çeşitli yoğurtlar, birkaç ülkede soya sütünden yapılan bir başka ürünümüz de var.
Türkiye’de kişi başına yoğurt tüketimi 35 kilo
Danone Global Pazarlama Direktörü Gökhan Öğüt, yoğurt tüketimiyle ilgili şu bilgileri verdi:
Türkiye’de kişi başına yoğurt tüketimi ortalama 35 kilogram düzeyinde bulunuyor. Fransa’da da ortalama kişi başına yoğurt tüketim miktarı 33 kilogram.
Gelişmekte olan ülkeler içinde bize en yakın yoğurt tüketen pazarlar Hindistan ve İran. Ama Bangladeş gibi ülkelerde bu rakam sadece 2-3 kilogram düzeyinde bulunuyor.
Biz bu ülkelerde içeriği zenginleştirilmiş, beslenme değeri yüksek yoğurt tüketimini artırmak için çalışmalar yapıyoruz.
Ama bu ülkeler henüz yoğurdu tanımıyor. Öncelikle yoğurdu tanıtmayı hedefliyoruz. Tüketimi artırmak yoğurda yönelik tanıtım çalışmalarının ardından gelecektir.
Bu ülkelerde Danone merkezin Ar-Ge altyapısını kullanıyoruz, ayrıca pazar araştırmalarımız için 1 milyon Euro bütçemiz var.
Sponsorlarımız sayesinde pazarlamaya ilgim arttı
Mühendislik okuduktan sonra çalışmak için neden pazarlama sektörünü seçtiniz?
- Boğaziçi Üniversitesi’nde okurken aktivitelerimizin sponsoru olan şirketlerle çok yakın çalışma fırsatımız oldu. Onlar sayesinde pazarlamaya yakınlaştım. Pazarlama kariyeri için MBA yaptım. Ailemin beni Amerika’ya gönderecek gücü yoktu. Şirketlerden sağladığım burslarla ABD’ye gittim. P&G’nin ABD merkezine başvurdum. İki yıl orada çalıştıktan sonra Pringles markası için çalıştım. 1999’da Türkiye’ye P&G’nin şampuanlarından sorumlu olarak geri döndüm.
GÖKHAN ÖĞÜT
DANONE Group Sütlü Ürünler Dünya İş Kolu Temel Kategori ve İçecekler’den Sorumlu Global Pazarlama Direktörü Gökhan Öğüt, 1970 İzmir doğumlu. Ankara Fen Lisesi ve Naperville North High School’dan sonra Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve University of Illinois at Chicago MBA lisansüstü programından mezun oldu. İş yaşamına 1995’de Amerika’da Procter&Gamble’da (P&G) başladı. 1999’da P&G Türkiye’de Marka Müdürü, 2000’de iLAB Holding’de Pazarlama ve İletişim Direktörü oldu. 2001’de DanoneSa Tikveşli Süt Ürünleri’ne Pazarlama Müdürü olarak katıldı. 2002’den bu yana Danone Tikveşli Gıda ve İçecek Pazarlama Direktörlüğü’nü yürüttü. 2007 mart ayında Danone Group Sütlü Ürünler Dünya İş Kolu Temel Kategori ve İçecekler’den Sorumlu Global Pazarlama Direktörlüğü’ne atandı.