Paylaş
Her gün verilen demeçler, yapılan araştırmalar, çıkartılan yasalar, kadına şiddetin toplumdaki önlenemeyen yükselişini engelleyemedi.
Başkentte, Kadın Meclisleri üyeleri, ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ nedeniyle o günden üç gün önce, Kuğulu Park’ta bir araya geldi. 20 dakika içerisinde, 20 yılda yaşananları özetleyip dağıldılar. Net ama gösterişsiz gösterileri her şeyi anlattı. “İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız”, “Cezasızlık son bulacak” ve “Şiddeti durduracağız” pankartları açan kadınlar, “Kadınlar durmayacak, durduracak”, “Yaşam hakkımızı alacağız”, “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganlarıyla dayanışmayı gösterdiler.
Selahattin Sönmez’in karelerine yansıdığı gibi grup adına yapılan ortak açıklamadan sonra katledilen ve tecavüze uğrayan kadınların ismi tek tek okundu. Türkiye’de kadın olmanın özeti için 20 dakika yetti.
ABİ İKTİDARSINIZ YA…
ÜRETİCİNİN sorunlarını tane tane anlatan, neler yapılması gerektiğini sıralayan, hatta ‘rica ediyorum, çok acil’ gibi ifadeler kullanan AK Parti Milletvekili, komisyon arkadaşlarının dokundurmalarından kendisini kurtaramadı. İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar’ın “Süleyman Ağabey, iktidarsınız kime söylüyorsun?” sözleri komisyonda gülüşmelere neden oldu.
TBMM KİT Komisyonu’nun her yıl biraz daha etkisini kaybeden görüşmeleri, bu kez renkli atışmalara sahne oldu. Komisyon üyelerinin, esprili, dokundurmalı, kahkahalı diyalogları herkesi eğlendirdi. AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) hesaplarının görüşüldüğü toplantıda sazı eline aldı, kimse susturamadı.
Umut Erdem’in aktardığına göre, Karaman, ESK’nın daha fazla beyaz ete yer vermesi, ürün yelpazesini genişletmesi gerektiğinden başlayarak, kurumun rekabet edebilmek için ‘burger’ ‘köfte’, ‘nugget’, ‘schnitzel’, ‘döner’ gibi işlenmiş tavuk ürünlerine geçmesi gerektiğini söyledi. Hatta Karaman, üreticilerin girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, yem fiyatlarının sektörü sıkıntıya soktuğunu buna mutlaka çözüm bulunması gerektiğini anlattı uzun uzun.
Karaman o kadar dertliydi ki, konuşmasını kimse kesemedi. Hatta muhalefetin, “İktidarda değil misiniz abi?” dokundurmalarına da “Beyaz etin iktidarı muhalefeti olmaz” karşılığını verdi. Bunun üzerine komisyon başkanının da dahil olduğu, eğlenceli diyolaglar yaşandı:
Mustafa Savaş (Komisyon Başkanı-AK Parti): İktidarın talebi olmaz mı ya? O da olabilir.
Atila Sertel (CHP): Bu konuşmayı bir sonraki dönem muhalefette yapacaktın. Bizim söyleyeceklerimizi söyledin, söz bırakmadın bize.
Bedri Yaşar (İYİ Parti): Süleyman Ağabey,‘Allah’ını seven bu işe bir el atsın’ diyor.
Ahmet Kaya (CHP): ‘İktidarı göreve çağırıyoruz’ diyor Süleyman Abi.
Bedri Yaşar (İYİ Parti): Yok, yok iktidara geleceğiz ya bize yol gösteriyor.
Süleyman Karaman (AK Parti): O zamana kadar bekletmeyin bizi.
Komisyonda kahkaha sesleri...
ZEHRİNİ SAT, KANSERE İLAÇ OLSUN
Siyasetteki tartışmalı büyük konularının gölgesinde kalan, son derece mantıklı bazı öneriler vardır. İşte, CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut’un meclis gündemine taşıdığı konuda böyle bir şey. Kıyılarla ilgisi olan herkesin bildiği, son yıllarda Ege ve Akdeniz’de görülen zehirli balon balığı sorunu konusunda bir önerisi var.
Olay şu; Hint Okyanusu kökenli olan balon balıkları, birkaç yıl önce Süveyş Kanalı aracılığıyla Akdeniz’e gelerek buradan yayılmaya başladı. Balığın zehrinin siyanürden bin 200, morfinden 3 bin kat daha etkili olduğu belirtiliyor. Bu zehirle ne yapılacağı bilinemediği için, ticari amaçla avlanması ve kıyıya çıkarılması yasaklandı. Hatta yanlışlıkla yakalanan bu balıklar, hem insanlar hem de kıyılarda yaşayan evcil hayvanlar için risk oluşturdu.
Barut, bu konuyu önergesi ile gündeme taşıyarak, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye kıyılarımızın davetsiz misafirinin zehrinden yararlanmak için ne yapıldığını sordu. Barut, balon balıklarında bulunan tetrodotoksin (TTX) denilen zehirin kanser tedavisi, ağrı kesici ve bağımlılık tedavisinde kullanımına yönelik bilimsel araştırmaların olduğunu anımsattı. Örneğin, Kanada’nın kanser ilacı yapımı için 5 bin ton kadar balon balığı talebi bulunduğuna ilişkin verileri paylaştı.
CHP’li vekil, “Balon balıklarının Kanada’ya ihracı uygulaması hangi aşamadadır? Balon balıkları Kanada’ya ihraç edilirse hangi ilaçların ham maddesi olarak kullanılacaktır? Kanada’daki ilaç firmasının ismi nedir? Ürettiği-üreteceği ilaçların kullanılabilirliğine dair yetkili kuruluşlardan gerekli onayları var mıdır?” sorularını yöneltti.
Balon balıklarının zehrinden yararlanmak Tarım Bakanlığı’nın gündeminde midir? CHP’li Barut’un, Kanada’ya ihracat konusunda bildiği başka şeyler mi var? Bunları, yanıt verilirse göreceğiz.
Paylaş