Mete Tamer Omur

Gerçek bir var olma mücadelesi

18 Aralık 2017
Bosna Savaşı’yla doğdukları topraklardan göç etmek zorunda bırakılırlar.

 

1994’te geldikleri İzmir’de sıfırdan hayat kurarlar. Şoförlükten kazandığı parayla Edinko Kavara, eşi Dzevada ile 2000’de Karşıyaka’da Boşnak köftecisi açar. Büyük bir savaşa tanıklık eden Edinko Kavara’nın vefatıyla tüm yük Dzevada Kavara’ya kalır. Annesini yalnız bırakmayan Nino Kavara da profesyonel basketbol hayatına veda ederek işe koyulur. Boşnak köftecisi ve çeşitli mekan işletmeciliklerinin ardından anne ile oğul, ortaklı bir yapıyla 2013’te ‘Somunarası’nı kurar. Somunarası’yla 4 yılda 30 şubeye ulaşan Nino ve Dzevada Kavara, köftenin yanına Boşnak böreğini ekler. ‘Burek’ markasıyla ilk şubelerini Bayraklı’da açan ikili, franchise modeliyle büyümeyi planlıyor. Gündemde yurtdışı da var.

 

DZEVADA Kavara ve Nino Kavara... Yaşadıkları tüm olumsuzluklara rağmen hayata sıkı sıkı tutunan iki isim. Geldikleri toprakların lezzetlerini yenilikle harmanlayarak markaya dönüştüren iki başarılı girişimci... Somunarası ile Burek’in kurucuları Nino Kavara ve Dzevada Kavara ile hem girişimcilik serüvenlerini hem de gelecek planlarını konuştuk. Yugoslavya döneminde Saraybosna’da mutlu bir yaşam sürdüklerini anlatan Dzevada Kavara, hikayenin devamını şöyle aktardı:

 


Yazının Devamını Oku

Hükümet bu artışa müdahale etmeli

18 Aralık 2017
MÜTEAHHİTLER Federasyonu Başkanı Necip Nasır, 2 yıl içinde demir ve çelik fiyatlarının yüzde 150 zamlandığını aktardı.

İnşaat sektörünün demir fiyatlarındaki artışlar sonucunda ciddi bir dar boğazla karşı karşıya kaldığını savunan Nasır, hükümetin kendi takdir enstrümanlarıyla demir fiyatlarını muhakkak düşürmesi gerektiğini paylaştı. Necip Nasır aksi takdirde sektörün krize sürükleneceği uyarısında bulundu.

 

Bölgeye inandı
3 bin konut sırada

Kuzeyşehir’in olduğu bölgenin gelişime çok açık olduğunu ifade eden Yücesoy Mühendislik Yönetim Kurulu Üyesi Evren Gökçöl, “Bu bölgeye inandık, 5 yıl içinde 3 bin konuta ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

PROJE firması olarak İzmir’de 1989’dan bu yana önemli çalışmalara imza atan Yücesoy Mühendislik, 2017’de 5 projenin tanıtımını yaptı. Kuzeyşehir, Yücesoy Mahalle, İdeal Ofis, Yücesoy Statü ve Studio City 6’ncı Etap projeleriyle toplam 300 milyon liralık ürün lansmanı yaptıklarını dile getiren Yönetim Kurulu Üyesi Evren Gökçöl, konut satışlarında iyi bir noktada olduklarını ifade etti. Bu yıl içinde 400 dairenin anahtar teslimini yaptıklarını belirten Gökçöl, şöyle devam etti:

Yazının Devamını Oku

Köy Enstitüsü ruhuyla

15 Aralık 2017
Eğitime gönüllüsü 26 kişinin ortaklığında bu yıl eğitim-öğretim dönemine merhaba diyen Özel İzmir Elit Okulları, bilimde, sanatta, sporda ve akademik alanda saygın öğrenciler yetiştirmeyi amaçlıyor. İlk kampüsünü İzmir Kemalpaşa’da açan okulun gündeminde, yeni yılla birlikte farklı noktalarda da olmak yer alıyor.

ÖZEL İzmir Elit Okulları... Özel eğitim sektörünün yenisi olsa da arkasında bu alanda ciddi bilgi birikimi olan hem profesyonelleri hem de yatırımcıları bulunan bir kurum... “Köy Enstitüsü ruhu ve profesyonel çalışmalarla çocukların çocukluğunu doyasıya yaşadığı bilim, sanat ve kültürü önemseyen bir yapımız var” diyen Özel İzmir Elit Okulları Genel Koordinatörü Emel Karaca, hem okulu kuruluş sürecini hem eğitim sektörünün durumunu hem de kurumun farkındalıklarını anlattı.

EĞİTİM GÖNÜLLÜSÜ 26 KİŞİ

Yıllarca eğitim alanında hem devlet hem de özel sektörde görev yapan Emel Karaca, 2001’de Fethiye’de 82 ortaklı bir yapıyla bir özel okulun kuruluşunda görev aldığını belirterek, “Zor şartlarda kurup büyüttüğümüz okulu önemli bir noktaya getirdik. O okulun kurucu ortaklarından olan ve eğitime gönül veren Ali Nişancı, bu yapıyı İzmir’e de taşıma kararı aldı. Ancak o ortaklar İzmir’e gelmeyince, Ali Nişancı yeni bir yapı için kolları sıvadı ve ilk adımı da 2013’te attı. Üç yılın ardından kendisi gibi eğitime gönül veren 26 kişiyle Özel İzmir Elit Okulları’nı kurdu. Bu eğitim döneminde de İzmir Kemalpaşa’da sıkıntıda olan bir kurumu alarak, 202 öğrenciyle anasınıfından lise sona kadar eğitim-öğretim sürecimiz başladı” diyerek, Özel İzmir Elit Okulları’nın kuruluş hikayesini paylaştı.

TÜKETEN DEĞİL BİLİNÇLİ ÜRETEN

Özel okullarda olmazsa olmazların başında akademik başarının geldiğine dikkat çeken Emel Karaca, şöyle devam etti:

Yazının Devamını Oku

İzmir ürettiği konutu satıyor

10 Aralık 2017
İstanbul’da yaşanan konut stoğu sorununa dikkat çeken DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, İzmir’de ise arz-talep dengesinin doğru ilerlediğini ifade etti.

 

İSTANBUL başta olmak üzere büyük şehirlerden nitelikli göç alan İzmir, bir yandan yerel aktörlerin yanı sıra markalı konut üreticilerinin yatırımlarıyla gücüne güç katıyor. Öte taraftan da gayrimenkul alanında önemli organizasyonlara ev sahipliği yapıyor. Hürriyet’in gayrimenkul sektörünü en iyiyi teşvik etmek ve sektörün sorunlarının çözümüne destek sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği ‘Gelişen Bölgeler Zirvesi’nin 14’üncüsü İstanbul ve Ankara merkezli markalı konut üreticilerinin katılımıyla İzmir için yapıldı. Kentin geleceğine inanan Türkerler Holding, DAP Yapı, İŞ GYO ile Teknik Yapı zirvede İzmir’le ilgili önemli ve çarpıcı tespitlerde bulundu.

Kalıcı olmaya geldik

İstanbul dışındaki ilk projelerini 450 milyon liralık yatırımla İzmir’e yaptıklarını hatırlatan DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Önümüzdeki dönem için ise İzmir’de 3 proje geliştirme hedefi koymuştuk. Ama 4’üncü arazimizi satın aldık. İzmir’de kalıcıyız. Bundan sonra üreteceğimiz konutlarda İzmir’in payı yüzde 30 olacak. 707 konut ve ticari alanlardan oluşan ilk projemiz DAP İzmir yoğun ilgi gördü. 1.5 ay gibi kısa sürede yüzde 56’sını sattık” bilgisini verdi.

Arz-talep dengeli gidiyor

İstanbul’da yaşanan konut stoğu durumunun gayrimenkulde hareketli bir dönem yaşayan İzmir’de de yaşanma olasılığını değerlendiren Yılmaz, şöyle konuştu: “İzmir’de arz talep dengesi doğru ilerliyor. İstanbul’da ise aksi bir tablo var. Artık, kentsel dönüşümde 16-17 yıllık binaları yıkar hale gelindi. Ülkemiz bu israfı yapacak kadar zengin değil. Üstelik yapılan konutlarla belli bölgelerde arz fazlası oluşuyor. Yerel yönetimler arz fazlası olmaması adına önlem almalı. Bu durum İstanbul için geçerli. İzmir ürettiğini satan bir yapıda.”

Yazının Devamını Oku

Poşetten ayakkabı çıktı

10 Aralık 2017
Aile işi olan ambalajda ticareti öğrenir. Çocukluğundan itibaren giyim mağazası açma hayaliyle de tekstil mühendisliğinin yolunu tutar.

Üniversite boyunca harçlığını poşet satışından çıkaran Hakan Solak, okul sonrası da önce aile şirketinde daha sonra tekstil sektöründe profesyonel olarak kariyerine yön verir. Hakan Solak, 16 yılın sonunda da tekstilde işler iyi gitmeyince baba ocağına döner. Ama çek yasası nedeniyle burada da işler isteği gibi gitmez. 2012’de çocukluk hayali olan mağazacılığı çanta ve ayakkabı ikilisiyle hayata geçirir. Bugün Kapshon markasıyla İzmir Karşıyaka’da 4 mağazaya ulaşan Hakan Solak’ın hedefi ise mahallede başlayan hikayesini ulusala duyurmak.

 

HAKAN Solak... İş hayatında yaşadığı zorluklarda her zaman yeni bir kapı açarak ayakta kalmayı başaran bir isim. “Yavaş yavaş, ama emin adımlarla büyüyorum” diyen Kapshon’un kurucusu Tekstil Mühendisi Hakan Solak, hem girişimcilik hikayesini hem de gelecekle ilgili hedeflerini paylaştı. 1974 İzmir doğumlu Hakan Solak, çocukluğundan itibaren ticaretle haşır neşir olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:


HEDEFİ ÇOCUKLUKTAN
“Ambalaj sektöründe faaliyet gösteren bir ailede büyüdüm. Babam, amcam ve kardeşlerim poşet üretimi yapıyordu. Ben de orada ticareti öğrendim. Edindiğim birikim bende giyim alanında mağaza açma merakı uyandırdı. O yıllarda ‘büyüdüğünde ne iş yapacaksın’ diye soranlara ‘mağazalar açacağım’ diyordum. Giyime ve üretmeye olan ilgi üniversite tercihimde de etkili oldu. Tercihimi tekstil mühendisliğinden yana kullandım. O yıllarda tekstil mühendisliği çok popülerdi. Modaya karşı olan ilgimle tekstil mühendisliği okumak için Bursa’ya gittim. Üniversite boyunca da harçlığımı çıkarmak adına poşet ticareti yaptım. Boş durmadım, kendi müşteri kitlemi yarattım.”


Yazının Devamını Oku

Yeni kampüs yok ama...

8 Aralık 2017
Öğrenci merkezli bir anlayışla 20 yıl önce sektöre adım atan ve bu alanda rol model olma misyonuyla hareket eden Işıkkent Eğitim Kampüsü, tek noktada anaokulundan lise sona kadar kesintisiz eğitim imkanı sunuyor. Kurum, yeni kampüsler açmak yerine eğitim kalitesini artıracak yatırımlara odaklandı.

 

IŞIKKENT Eğitim Kampüsü... Eğitim anlayışını öğrenci merkezli, insancıl ve yapıcı temellerin üzerine konumlandırmış bir okul. Çimentaş Eğitim ve Sağlık Vakfı bünyesinde kar amacı olmadan kurulan ilk ve tek kurum. Işıkkent Eğitim Kampüsü Genel Müdürü Canan Harmancı ile hem Işıkkent’in kuruluş serüvenini hem gelecek planlarını hem de eğitim sektörünün durumunu konuştuk. Çimentaş’ın yıllarca kendi bünyesinde birçok okul yapıp bunları da devlete bağışladığını dile getiren Canan Harmancı, şöyle devam etti:

KOLONLARDA FARKINDALIK

“Bir süre sonra kurucularımız, ‘madem eğitim sektörüne katkı sağlıyoruz, bunu bir de kendi penceremizden yapalım’ dedi ve Işıkkent Eğitim Kampüsü doğdu. Kar amacı olmadan, geleceğin eğitim sistemine model olması ve öğrenci merkezli anlayışla eğitim sistemimize artı değer katması hedefiyle bir vakıf okulu olarak kuruldu. Milli Eğitim’in ana çatısı altında ama kolonlarda farkındalıklar yaratan adımlar atarak bugünlere gelindi. Bugün tek kampüste geniş bir uluslararası vizyonla anaokulundan üniversiteye kadar eğitim veriyoruz. Birey ve toplum arasında bir köprü olma hedefiyle hareket ediyoruz.”

EGE’DE TEK, ÜLKEDE 6’NCI

Yazının Devamını Oku

Gayrimenkulün yıldızlarında Ege rüzgarı esti

4 Aralık 2017
Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Sign of the City Awards’un yıldızları belli oldu. Gayrimenkul sektörünün en prestijli yarışmasında 5 ana kategoride dağıtılan 38 ödülün 8’i Ege’ye geldi.

 

İNŞAAT ve gayrimenkulü uluslararası normlara taşımak ve sektörü en iyiyi teşvik etmek amacıyla düzenlenen Sign of the City Awards’da (SotCA) Ege rüzgarı esti. Şehirlerin gelişmesine katkıda bulunan, sektör adına birçok yeni fikir ve olgunun doğmasını sağlayan SotCA’da Ege’den 8 proje büyük ödülün sahibi oldu. Hürriyet’in öncülüğünde ve Lineadecor’un proje ortaklığında gerçekleşen yarışmada Ege’den 12 firma finale kalmıştı. Türkiye’nin önde gelen inşaat ve gayrimenkul projeleri, yüksek mimar ve kent tasarımcısı Prof. Dr. Güzin Konuk ve World Architecture Community Kurucu Başkanı Prof. Dr. Suha Özkan eşbaşkanlığında toplanan profesyoneller ve akademisyenlerden oluşan jüri tarafından değerlendirildi.

Sosyal sorumluluk da var

İŞ GYO’nun İzmir’de hayata geçirdiği ‘Ege Perla’ 2 dalda ödül alma başarısı gösterdi. Son dönemde hayata geçirdiği çalışmalarla adından sıkça söz ettiren Yücesoy Mühendislik ‘Kuzeyşehir’le devam eden en iyi çok katlı konutta ödülün sahibi oldu. Aryom da ‘Aryom Koru’ ile en iyi konut dalında birinci seçildi. İzmir Ekonomi Üniversitesi ‘Yabancı Diller Yüksekokulu Eğitim Binası’yla en iyi eğitim binası unvanına layık görüldü En iyi bölgesel merkezli AVM’de ‘Avlu Balıkesir’, en iyi sosyo-kültürel yapıda ‘Denizli Kültür Merkezi’, en iyi sosyal sorumluluk projesinde ise ‘Muğla Büyükşehir Belediyesi’ büyük ödülün sahibi oldu.

 
ŞİRKET VİZYONUNUN YANSIMASI
İZMİRLİ bir firma olarak ‘En İyi Çok Katlı Konut Projesi’ni kazanmaktan ötürü gurur duyduklarını belirten Yücesoy Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yücesoy, İzmir’in adını ulusal bir yarışmada duyurmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Başarının bir ekip işi olduğunu ve Kuzeyşehir’de ayrıntılara çok önem verdiklerini kaydeden Yücesoy, doğru lokasyonda kaliteli konutlar üretmek için çalıştıklarını dile getirdi.

Yazının Devamını Oku

En büyük golünü restoranda attı

3 Aralık 2017
Amcası Karşıyakalı efsane futbolcu ‘Gode Cengiz’in etkisiyle futbola merak salar.

 

Karşıyaka genç takımında oynar. Sakatlanınca bu macerası son bulur ve askere gider. Cem Kocatoros, dönüşte kahvehane açar. Bir süre sonra önce restoran, ardından da bar işine girer. Ancak ardı ardına felaketler yaşar. Barı yanar, restoranı yıkılır. Altı ay işsiz kalan Kocatoros, Boğaziçi’ne ortak olur. Ama bu ortaklık uzun sürmez. Restoranı devralan Cem Kocatoros, işi büyütür. Bugün Boğaziçi’yle üç noktada yoluna devam eden ve restoranın ardından turizm sektörüne de adım atan Kocatoros’un gündeminde her iki alanda da kontrollü büyüme var. Ayrıca, ikinci kuşağın işe dahil olmasıyla Boğaziçi Ekspress markasıyla da zincir olma fikri bulunuyor.

 

CEM Kocatoros... Yarış kaybeden atlarda sorunu jokey ya da at sahibinde gören ve bu mantıkla iş yapmayan mekanları devralarak önemli lezzet duraklarına dönüştüren bir girişimci. Karşısına çıkan fırsatları iyi değerlendiren başarılı bir isim... Boğaziçi Restaurant ve Boğaziçi Butik Otel’in kurucusu Kocatoros, hem girişimcilik serüvenini, hem de gelecekle ilgili planlarını aktardı. 1970 İzmir Karşıyaka doğumlu olan Cem Kocatoros, okulla pek arasının iyi olmadığını söyleyerek, şöyle devam etti:



İLK ADIM KAHVEHANEYE

Yazının Devamını Oku