Detoksla ‘gerçek’ zayıflama mümkün değil

Son yılların modası detoks.

Haberin Devamı

Kısa zamanda, hızlı kilo vermek isteyen, vücudundaki toksin ve ödemlerden arınacağını düşünen pek çok kimse detoks kamplarını tercih ediyor. Peki detoks gerekli ve sağlıklı mı?


Beslenme uzmanı Elvan Odabaşı Kanar, detoksun, bilinen ‘şok diyet’lerin yeni adı olduğunu ve bilimsel hiçbir yayında ‘detoks diyeti’ bulunmadığını söylüyor. Sağlıklı beslenilmesi halinde vücudun zaten kendi kendine detoksunu yapabilme yeteneği bulunduğunu belirten Kanar, “Detoks yönetim merkezi başta karaciğer ve akciğer, sonrasındaysa bağırsaklar. İşte bu organların gerçekten tatile ihtiyacı oluyor. Onlar için tatil önce temiz hava ve su, sonra güvenli, yeterli ve dengeli tabaklar. Bu tatiller aç kalmak ya da sadece meyve, sebze suyu tüketmek anlamına gelmiyor” diyor.
Detoks kampları çeşit çeşit. Bireye özel, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite programlı sağlıklı yaşam kampları hem motivasyon hem de beden sağlığından vazgeçmeden sonuç almak için iyi bir alternatif. Kanar, “Keşke yılda 1-2 kez birer haftalık böyle tatiller yapsak” diyor. Ama diğer taraftan bu kampların uzman ellerde olmayanları da var. “Sağlığımı kazanıyorum’” “kilo kaybediyorum” derken çok yanlış programlarla karşı karşıya kalınabiliyor. Kanar, “Düşük kalorili ve çok yoğun fiziksel aktiviteyle programlanmış, ‘kısa sürede yüksek kilo kaybı’na odaklanan detoks kamplarından kaçınmakta fayda var. Harika bir doğanın içinde gün boyunca sebze meyve suyu içmek sağlıklı bir kamp yapıyorum anlamına gelmiyor” uyarısında bulunuyor.
Sağlıklı yaşam kamplarıyla doğru alışkanlıkları hayata geçirerek gerçekçi bir zayıflama sağlamak mümkün. Ancak, aç kalarak, sadece sıvı beslenerek yaptığınız (adı ne olursa olsun) gerçek ve kalıcı değil. Kanar, “Baştan bunun sürdürülebilir olmadığını görmek lazım. Eğer böyle bir kampta, bazal metabolizma hızınızın altında bir kaloriyle besleniyorsanız kaybettiğiniz kilolar bir gün mutlaka geri dönecek. Bunu tecrübelendirenler de çok iyi bilir aslında. Bir haftada 3-5 kg verip, 1-2 davet sonra bu kiloları tekrar geri alırsınız” diyor.

Haberin Devamı

Detoks sihirli değil

Haberin Devamı


-Detoks diye servis edilen hizmetler bağırsak çalışmasını hızlandırma ve toksinlerin vücuttan atılmasına destek olmak amacıyla yapılan uygulamaların farklı isimler altında sunuş teknikleri. Detoks sihirli bir zayıflama sözcüğü değil.
-Ne yazık ki detoks, gün boyunca karışık meyve veya sebze suyu içmek anlamına geliyor. Ya da tamamen vegan beslenmek, hiç protein almamak... Aslında sağlıklı beslenmenin içerisinde fayda sağlayabilecek bu bilgiler ne yazık ki yanlış ve sağlığı bozacak şekilde sunuluyor. Günlük beslenmene bir bardak taze meyve-sebze suyu ekleyebilirsiniz. Fakat gün boyunca bu şekilde beslenmek yanlış.
-Detoks aslında kelime anlamıyla ‘toksinlerden arınmak’. Vücuduna zarar veren toksinleri vücuttan uzaklaştırmak için bedenin her gün detoksa ihtiyacı var. Ve vücut bu görevi yerine getirmek için elinden gelen her şeyi yapar.
-Detoks tatilleri planlamak önemli. Özellikle şehir insanlarının dinlenebileceği, iyi beslenebileceği, temiz hava ve suyun olduğu huzurlu, doğal tatil ortamlarına gerçekten ihtiyacı var. Ve bunu en azından her mevsim geçişinde 3-5 gün yapması gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları