Paylaş
Kökleri M.Ö. 6000 yıllarına dayanan pişmiş toprak, kilin elde işlenmesiyle oluşan bir malzeme. Mimariden sanata bu coğrafyanın kültürünün ayrılmaz bir parçası.
Çömlekçilik sanatı Eskişehir ve çevresine ağırlığını koymuş. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren de Tepebaşı bölgesindeki tuğla kiremit fabrikaları Eskişehir kent kimliğinin bir parçası olmuş.
Bu bilgiden hareketle, Tepebaşı Belediyesi 2001 yılından bu yana Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu düzenliyor.
Belediye Başkanı Dr. Ahmet Ataç’ın 1999’da göreve gelmesiyle, iki yıl içinde, Tepebaşı’nın gelişmesinde sanat ayağını temsil eden sempozyum yapılmaya başlandı.
Amaç, pişmiş toprak geleneğinin yaşatılmasının yanı sıra, üretim alanının temel altyapısının geliştirilmesi ve kentin ulusal ve uluslararası çapta tanıtılması.
Sempozyum, el sanatları sergileri, geleneksel üretim tanıtımları, yarışmalar, atölye çalışmaları, kültürel ve sosyal etkinliklerle bir festival havasında geçiyor. Pişmiş toprağın tarihsel gelişimi içinde geçirdiği süreçlerin hepsi bu etkinlikte yer buluyor.
Bu yıl 19 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinlik, içeriği ve alanındaki özgünlüğüyle sadece Türkiye’de değil, dünyada da tek olma özelliği taşıyor.
Pişmiş toprak bilimsel, sanatsal ve sektörel olarak ele alınıyor. Sempozyumun tuğla ve kiremit sektörünü sahiplenmek, pişmiş toprağı sanatsal olarak değerlendirmek ve bu alandaki bilimsel çalışmaları bir araya getirmek gibi bir işlevi var. Seramik ve fotoğraf sergilerinin yanında, üreticilerin ürünleri de sergileniyor.
Bu yıl toprak kapta yemek ve torna yarışmaları düzenlenecek. Akşam saatlerinde sempozyum alanında, aralarında Vedat Sakman ve Yeni Türkü’nün yer aldığı gruplar ve müzisyenler konserler verecek.
Türkiye dışında Almanya, Avusturya, Çin, Fransa, Gürcistan ve Tayland’dan katılan sanatçılar Eskişehir’e topraktan özgün ve kalıcı eserler bırakacak.
Bugüne kadar düzenlenen sempozyumlara katılan 90 sanatçı kente toplam 105 eser bıraktı. Bunların çoğu Tepebaşı bölgesindeki yeşil alanlara yerleştirildi ve kenti bir nevi pişmiş toprak eserleri açık hava müzesine dönüştürdü.
Sempozyumun akademik ayağını ise bildiri sunumları oluşturuyor. Bugüne kadar 9 sempozyumda sunulan 352 bildiri her yıl ayrı bir kitapta toplandı. Bu yıl 38 bildiri uluslararası hakem grubu tarafından değerlendirildi.
Anadolu, Mimar Sinan, Batman, Gazi, Dokuz Eylül, Çukurova, Kırıkkale ve Dumlupınar üniversitelerinden katılımcıların sunduğu bildiriler, sanat ve teknik olarak ayrılıyor; mimarlık, seramik, cam, mühendislik, arkeoloji gibi farklı alanlardan da bildiriler var.
Sempozyum, Eskişehir’in en güçlü sponsor ayağına sahip etkinliği. 3 ana sponsor olmak üzere 24 firma ve 6 kamu kuruluşunun desteğiyle gerçekleşiyor.
Bu etkinlik, hem kent kimliğinin yaşatılması hem de kent halkının değerlerine ve kültürel mirasına sahip çıkması bakımından, tüm kentlere ve belediyelere örnek olmalı.
Paylaş