Paylaş
1.) Kırmızı et ve işlenmiş et tüketimini sınırlayın: Eğer kırmızı et tabağınızda çok fazla boy gösteriyorsa şimdi yavaş yavaş elinizdeki o et bıçağını bir kenara bırakın ve anlatacaklarıma kulak verin: Günde 110 gram kırmızı et (bu, ortalama bir burgerin içindeki ete denktir) yiyen kadınlar kalp hastalığı risklerini, haftada 10 gram civarı kırmızı et tüketen kadınlara oranla yüzde 50 kadar artırıyor. Aynı şey, sosis, sucuk ve jambon gibi işlenmiş etler için de geçerli.
* Bir önerim var: Büyük boy bir mantarı (bulabilirseniz portabello mesela) ızgaraya koyun ve kendinize güzel bir mantar-burger hazırlayın.
2.) Alkolü ölçülü tüketin: Yapılan araştırmalar günde bir kadeh içki tüketmenin HDL yani iyi kolesterolü artırabileceğini gösteriyor. Şarap tek başına omega-3 yağ asitleri içermese de yapılan araştırmalar biraz şarabın (ne çok az, ne de çok fazla) kandaki bu kalp dostu yağ asitlerinin seviyesini artırdığını öne sürüyor.
* Bir önerim var: Alkol alan kadınlar günde bir kadehi geçmemeli. Bir dahaki sefere şarabınızı doldururken mutfaktaki ölçü kabınızı da yanınıza almayı unutmayın: Bu oran 355 ml bira, yüzde 40 alkol içeren 44 ml likör veya 147 ml şaraba denk geliyor. 147 ml’nin ne kadar az olduğunu görünce şaşırabilirsiniz.
3.) Stresten uzak durun: Dinlenmek için kendinize düzenli vakit ayırmanız kalp krizi riskinizi üçte bire kadar düşürüyor.
* Bir önerim var: Gözlerinizi kapayın, dikkatinizi kalbinize odaklayın ve yavaş nefes alıp verin. Birkaç nefesten sonra sizi rahatlatan bir şeyler düşünün. Bu bir evcil hayvan, çocuğunuz, çiçekler veya bir kumsal olabilir. Bunu her gün 10 dakika yapın.
4.) Olumlu davranışlar edinin: Eğer sürekli olarak bir şeylerden şikayet ediyor veya sık sık kendi canınızı sıktığınızı fark ediyorsanız şunu bilmeniz gerekiyor ki melankolik davranışlar kalp krizi, by-pass ve hatta bacak damarlarındaki tıkanıklık riskinizi üç katına kadar artırıyor.
* Bir önerim var: İçinizdeki iyimseri açığa çıkarın. Modunuzu yükselten deneyimler edinmeye ve sevdiğiniz şeyleri yapmaya çalışın. Bu ailenizle vakit geçirmek de olabilir, bahçeyle uğraşmak da olabilir. Kadınların çoğu, depresyon ve anksiyete gibi ruh hali bozukluklarından mustarip. Ve bunların hepsi tedavi edilebilir.
5.) Egzersiz yapın: Her gün yürüyüş veya başka egzersizler yapan kadınlar daha az kalp krizi, felç geçiriyor.
* Bir önerim var: Her gün yarım saat yürüyün. Evet, yürüyüş yapmak oturmaktan daha iyi ama en iyi sonuçları hızlanırsanız alacaksınız.
6.) Özsaygınızı artırın: Kadınların kendilerinden beklentileri genellikle yüksek olur. Eğer yetersiz kalırlarsa çoğu zaman anksiyete, öfke ve depresyonla karşılaşırsınız. Negatif duygular kalbiniz için de zararlı; enflamasyonu tetikleyerek damarlara zarar veriyorlar. Yaşamınız ve başarılarınızdan memnun olmaksa kalp hastalığı riskinizi yüzde 13’e kadar düşürüyor.
* Bir önerim var: Becerilerinizi keşfedin ve bunu insanlarla paylaşın. Örneğin rakamlarla aranız iyiyse gönüllü bir grupta muhasebe kısmına yardımcı olun.
7.) Lif zengini besinler tüketin: Lifin kalp dostu faydaları şunlar: Kolesterole iyi geliyor, kan basıncını düşürüyor ve karın bölgesindeki yağlanmanın azalmasına yardımcı oluyor. En fazla lif tüketen kişilerin en az lif tüketen kişilere oranla kalp hastalığı risklerinin yüzde 18’e kadar düşürüyor.
* Bir önerim var: Bir kase işlenmemiş yulafı kırmızı orman meyveleri ve cevizle kahvaltıda tüketin. Hem meyve hem çiğ kuruyemiş içeren bu öğün size hem çözülebilir hem de çözülemez lif kaynağı sağlar.
8.) İyi bir gece uykusu çekin: Sevdiğiniz TV programını yakalamak veya işinizle ilgili raporu tamamlamak için uykusuz kalmak biyokimyasal değişim riskinizi üç katına çıkarır. Bu da kalp hastalığını tetikleyebilir.
* Bir önerim var: Yatağa her zamankinden daha erken girin. Yatmadan önce kahve içmeyin. İş gibi stresli şeyleri düşünmeyin. Ayrıca yatak odanız çok sıcak veya çok aydınlık olmamalı.
Paylaş