Paylaş
Peki bu etiketlerde yazanların doğruyu söyleyip söylemediğini nasıl anlayacaksınız?
“Az tatlandırılmış”
Orijinali ‘lightly sweetened’ olan ve ‘hafifçe tatlandırılmış’, ‘az tatlandırılmış’ olarak çevrilen bu terimin anlamı, “1-100 gram arası veya daha fazla şeker içeriyor olabilir” demek oluyor. Hafif tatlandırılmış veya az tatlandırılmış yazan etiketler yerine ‘İlave şeker içermez’ etiketli ürünlere yönelin. Bu etiket sizi karbonhidrat ve kalorileri azaltmanıza yardımcı olacak besinlere yöneltecek.
“Gerçek meyvelerden üretilmiştir”
Gördüğümüz gıda ürünlerinde reklamı bulunan meyveler çoğu zaman aslında ürünün içinde kullanılan meyvenin kendisi değildir. Size tanıtılan şeyin faydalarını gördüğünüzü düşünseniz de çoğunlukla yediğiniz şey o tanıtılandan tamamen farklı bir şey. Üstelik ‘gerçek meyve’ miktarları düzenlenmediğinden asıl içerdiği miktar size fayda sağlayamayacak kadar az olabiliyor. Kısacası konu meyveyse, reklamlara kanmadan gerçeğini tüketin derim!
“Lif kaynağı”
Lif günlük beslenmenizin önemli bir parçasını oluştursa da burada asıl önemli olan doğru türde lifi alıyor olmanız. ‘Lif kaynağı’ terimi kullanılan ambalajlı ürünler için bazen tam tahıl ve
sebze gibi doğal besinlerde bulunan lif kadar faydalı olmayan ilave lif kullanılıyor. Bu etiket tamamen aldatıcı olmasa da en iyi lif kaynağından faydalanmak için lif kaynağı taze sebze-meyveleri de tüketmeyi ihmal
etmeyin.
“Tam tahıllardan üretilmiştir”
Bu ürünlerin çoğu yalnızca çok az miktarda tam tahıl içeriyor. Bu ürünler aynı zamanda yüksek glisemik indekse sahip ve çok da sağlıklı olmayan işlenmiş mısır şurubu içerebiliyor. Sağlıklı, lif zengini tahılları tükettiğinizden emin olmak için ‘Yüzde 100 tam buğday’ veya ‘Yüzde 100 tam tahıl’ etiketi olmasına dikkat edin. Bu sayede siz de gıdanın içeriğinden yüzde 100 emin olmuş olursunuz.
GÜNÜNÜZÜ GÜZELLEŞTİRECEK 5 PRATİK ÖNERİ HEMEN BUGÜN BAŞLAYIN
Yoğun ve stresli olduğunuz zamanlarda kendinize yalnızca beş dakika ayırmak dünyanın en zor şeyi gibi görünebilir. Kendinize ayıramadığınız bu zamanın sizi daha çok strese sokması yerine, gününüzü biraz daha keyifli
hale getirebilecek bu beş fikri deneyin
‘Yapılmayacaklar listesi’ hazırlayın
Hepimiz ‘yapılacaklar listesi’ hazırlarız. Ancak yenileri eklenerek sürekli uzayan yapılacaklar listesi hazırlamak yerine “Yapmasam da olur” diyebileceğiniz şeyleri yazın. Listenizi, sizi önemli işlerinizden alıkoyan işlerle doldurun. Gününüze bu
yapılmayacaklar listesiyle
başlayarak asıl önemlilere öncelik verin.
Yanınıza sizin için anlam taşıyan bir eşya alın
Evden çıkmadan önce yanınıza küçük ama sizin için anlamı olan bir şey alın. Bu eşya, fotoğraftan takıya kadar her şey olabilir. Sizin için önem taşıyan herhangi bir küçük hatıra, hayatta asıl önemli olan şeyi size hatırlattıkça işe yarayacak.
Zihninizi dinlendirin
Zihninizin yoğunluğu artık sizi rahatsız etmeye başladığı zaman beş dakikalığına beyninizin fişini çekmeyi deneyin. Zihninizi iç diyalogdan uzaklaştırıp nefes almaya odaklanmak sakinleşmenize ve işinize tekrar odaklanmanıza yardımcı olur.
Minnet listesi hazırlayın
Hayatta gerçekten minnettar olduğunuz üç şeyi not edin. Bunu yapmak hem önceliklerinizi değiştirir, hem de sizi gerçekten mutlu eden ve günlerinizin daha iyi geçmesini sağlayan şeyleri görmenize yardımcı olur. Kahvenizin tam istediğiniz gibi olması, trafikten kaçmak veya o dört dörtlük park yerini bulmak gibi küçük görünen ama gerçekte daha büyük bir resim görmenize yardımcı olan şeylerle kendinizi şaşırtabilirsiniz.
Gününüze yoğunlaşın
Gün içindeki iniş ve çıkışlarınız üzerine kafa yorarak bu hallerinizi iyi yönde dengeleyebilirsiniz. Üzerine düşündükçe hareketlerinizi değiştirme becerisini elde edeceksiniz. Bu sayede günleriniz daha keyifli hale gelecek.
‘The Dr. Oz Show’ hafta içi her gün Digiturk Turkmax Gurme’de saat 20.00’de tekrarıysa ertesi gün saat 09.00’da yayınlanmaktadır.
Paylaş