Aslında kötü gibi görünen bazı alışkanlıklar sağlığınız için fayda sağlıyor olabilir.
Kahve içmek
O, sabah her şeyden önce içtiğiniz sabah kahvesi yok mu… Beyninizi rüyalar âleminden kurtarmak için başka çareniz yokmuş gibi görünebilir. O kadar da kötü değil. Hatta bu alışkanlık sağlığınız için beraberinde birçok faydayı getiriyor bile olabilir. Yapılan çalışmalar kahve içmenin kalp hastalığı ve genel olarak ölüm riskinizi düşürebileceğini gösteriyor. Önemli olan fazlaya kaçmamak. Kahve tüketiminizi günde 1-2 fincanla sınırlamaya çalışın.
Atıştırma
Ara öğününüzün gerekliliği yiyeceğiniz şeye göre değişiklik gösterir. Atıştırmak yeni bir beslenme düzeni veya diyete sadık kalmada yardımcınız olabilir. Lif veya protein zengini sağlıklı atıştırmalıklar tüketin. Mini havuç dilimleri, elma, haşlanmış katı yumurta veya çiğ badem gibi besinler sağlıklı atıştırmalıklara iyi birer örnektir.
Buna ‘MIND diyeti’ deniliyor. Yapılan son araştırmalar bu besinlerle riski yüzde 53’e kadar azaltabileceğinizi gösteriyor.
Şarap: Alzheimer hastalığı, beyinde farklı şekillerde topaklar oluşturan bir tür protein birikmesi olarak tanımlanır. Bu topaklar beyindeki sinir hücrelerinin yüzeyine tutunarak hedef şaşmalarına yol açar. Yapılan bir çalışma kırmızı şarabın bu topakların şeklini değiştirerek sinir hücrelerine tutunmalarını önlemeye yardımcı olabileceğini gösterdi. Araştırmacılar her gün bir kadeh kırmızı şarap içmeyi öneriyor.
Yeşil yapraklı sebzeler: Günde bir veya iki porsiyon kadar yeşil yapraklı sebze tüketmenin bilişsel gerileme oranlarında çok büyük azalma sağladığı biliniyor. Önerilen miktar haftada altı porsiyon yeşil yapraklı sebze ve her gün kendi tercihinize göre seçeceğiniz bir porsiyon başka bir sebze…
Kümes hayvanları: MIND diyetine göre kümes hayvanları da beyin dostu beslenme planının bir diğer parçası. Diyetin önerdiği porsiyon haftada iki veya daha fazla.
Amerikan Kalp Vakfı günde altı çay kaşığından fazla ilave şeker almamanızı öneriyor. Bu da yaklaşık 100 kalorilik şekere eşit oluyor. Ne yazık ki bu bir adet şeker veya bir kutu gazlı meşrubatın içindeki şekerden daha az bir miktar. Bu ayrıca meyve, bazı sebze ve hatta tam tahıllardaki doğal şeker kaynaklarından gelen şekeri kapsamıyor bile... İnsanların çoğu günde tepeleme 22 çay kaşığına yakın şeker tüketiyor!
Şeker içeren işlenmiş gıdalar tüketmek yerine daha az içeren veya hiç içermeyen sağlıklı, işlenmemiş gıda alternatiflerini almayı deneyin. Bu gıdaların üzerine şeker alımında bir çay kaşığına kadar çıkabilirsiniz. Bu da tükettiğiniz şeker miktarını kontrol altına almanızı sağlar.
Soğuk havalar bizi eve hapsettikçe biz de burnunuzu çekmenize neden olan bu şeylerle daha fazla vakit geçirmeye başlıyoruz. Başa çıkmak için birkaç ipucu ister misiniz?
Kış alerjisinden korunmak için tetikleyici unsurları öğrenmeniz çok önemli. İç mekân alerjilerinin nedenini belirlemek, bahar alerjilerinin nedenini tanımlamaktan daha zor. Bunun nedeni, evimizde birçok potansiyel alerjen kaynağı olması ve evde oldukça bunlara maruz kalmamız. Gösterdiğiniz belirtilere dikkat etmeye çalışın. Günün hangi saati olduğuna, evin neresinde olduğunuza, sıcaklık, nem ve kişi ya da hayvanların varlığı/yokluğu gibi faktörlere dikkat edin. Diğer birçoğu gibi bu çevresel faktörler mevsimsel çileniz hakkında aydınlanmanıza yardımcı olacak.
* Tetikleyici faktör 1: Sıcaklık
Hava kışın büyük oranda kurur ancak birçoğumuz sıcaklığın da bu kuruma etkisine katkıda bulunduğunu bilmeyiz. Sıcak hava burnunuzu, genzinizi ve gözlerinizi kurutarak hassasiyeti arttırıyor.
Yararlı ipucu: Ortamı nemlendirin... Çoğu insan nem aygıtlarının bu işin tek çözümü olduğunu zannetse de su dolu metal veya seramik bir kap da işe yarar. Kabı, kaloriferin üzerine koymanız yeterli. Kap ısındıkça su sıcak havaya doğru buharlaşacak ve nem katacak.
* Tetikleyici faktör 2: Evcil hayvanlar
Uzun zamandır kilo vermeye çalışıyor fakat hiçbir sonuç göremiyor musunuz? Bunun nedeni aklınıza bile gelmeyecek olan alışkanlıklarınız olabilir...
* Öğünlerinizi sofrada servis ediyorsunuz...
Yapılan araştırmalar, yiyeceklerin sofrada servis edildiği zaman insanların daha fazla yediğini gösteriyor. Yemeğinizi ocakta tabağa koyup masaya öyle getirerek yiyin.
* Oda ısısı çok düşüğe ayarlı...
Oda ısısının düşük olması kalori yakmaya yardımcıdır. Ancak çok soğuk olduğu zaman vücut ısınız düşer ve ısınmak için daha fazla yemeye yönelirsiniz. Soğuktan fazla yemeyi önlemek adına oda ısısını 20 derecenin üzerinde tutun. Eğer evinizi soğuk tutmayı seviyorsanız vücudunuzu ılık tutması ve daha az yemeniz adına sizi tok tutması için bir kâse çorba için.
Peki, sindirim sağlığınız için neler yapabilirsiniz?
Şişkinlik ve gaz hissiyatı birçok basit yolla reçetelenebilecek, son derece rahatsızlık verici bir durumdur.
1-Hangi besinlerin etkileyebileceğini test edin
Şişkinlik hissi rasgele zamanlarda geliyor gibi olsa da ne zaman olduğunu anlamaya çalışmak çok önemlidir. Genellikle bazı besinleri sindirmede zorlanmak bağırsaklardaki gaz üretimini artırarak şişkinlik hissine yol açabilir. Hayvansal süt ürünleri buna tipik bir örnektir. Laktoza bütünüyle intoleransınız olmayabilir ancak şişkinliğe yol açan hafif bir hassasiyete sahip olabilirsiniz. Bunu fark etmeye çalışarak bulduğunuz besinleri azaltmayı veya kesmeyi deneyin.
2-Yağı bırakın
Bu da meme kanserini, cilt kanserinden sonra kadınlar arasındaki en yaygın kanser türü yapıyor. Ekim ayı, meme kanseri farkındalığı ayı...
Arabada konuşun
İstatistikler, meme sağlığı hakkında olabildiğince erken konuşmanın kadınları cesaretlendirdiğini ortaya koyuyor. Bu konuyu nerede konuşacağınızı biliyor musunuz? Yapılan ankete göre aynı zamanda kadınların yüzde 68’i araba yolculuğunun en iyi yol olduğunu düşünüyor. Düşündüğünüzde gerçekten de mantıklı. Araba hem rahat hem özel alanınız olup aynı zamanda göz temasında bulunma zorunluluğu gerektirmeyen bir opsiyon.
Sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyin
Sağlıklı bir yaşam tarzınızın olması meme sağlığınızı korumak ve kalp hastalığı gibi diğer tehlikeli hastalıklardan korunmakta da büyük rol oynar. Düzenli sporun yanında kadınların sarmısak ve yeşil yapraklı sebzeler gibi meme kanseri riskini azaltmada etkili olduğu kanıtlanan belirli yiyecekleri tüketmelerinde fayda var.
Sık sık kontrolden geçin
Kadınlar düzenli mamografi yaptırmalı. Genelde 50 yaşında başlarlar ve her sene bir defa yaptırırlar. Belirli risk faktörleri taşıyan bazı kadınların daha erken yaptırmaları gerekebilir. Mamografiler erken teşhiste büyük rol oynar. Bu da kanserin, sıfır veya birinci evredeyken yani tedavi edilme oranı yüzde 98’ken fark edilmesini sağlar. Yöntem, meme kanseri kaynaklı ölüm oranlarını yüzde 28’e kadar azaltıyor.
UYKU APNESİ NEDİR?
Beyniniz uykuda ölmenizi engellemek için sizi uyandırır
Biz uyurken boğaz kasları bolca oksijen alabilelim diye solunum yolumuzu açık tutar.
Uyku apnesi olduğunda boğaz kasları fazla rahatlar, dil ve bademcikler nefes borusuna göre çok genişler ve solunum yolu tehlikeli bir şekilde daralır.