BİR okuyucumuz, Roger Garaudy’nin ‘İslam ve İnsanlığın Geleceği’ adlı kitabında, ‘İslam, Hz. Muhammed’in anlatıp açıklamasıyla ortaya çıkmış yeni bir din değil, Allah da sadece Müslümanlara özgü özel bir Tanrı değildir’ şeklinde bir ifadesinin bulunduğunu belirterek bu konuda bir açıklama yapmamı istemektedir.
Roger Garaudy, adı geçen kitabında Kurani bir gerçeği ifade etmiştir. İslam, ilahi kaynaklı dinlerin temel akidesidir. Hz. Muhammed, eskiden indirilen vahiyleri tasdik etmek, onları tarih boyunca uğradıkları bozulmalardan arındırmak ve tamamlamak üzere gönderilmiştir.
Kuran’da peygamberlerin büyük bir çoğunluğu ‘Müslim’ diye ifade edilmektedir. Örneğin Nuh Peygamber dilinden, ‘Bana Müslümanlardan olmak emrolundu’ (Yunus/72) denilmektedir. Hz. İbrahim’den de şöyle söz edilmiştir: ‘Babanız İbrahim’in dinine uyunuz ki o size daha önce Müslümanlar adını vermişti’ (HC/78). İbrahim Peygamber gibi Yakup da oğullarına aynı tavsiyede bulunmuştu: ‘Oğullarım, Allah herhalde sizin için tabi olacağınız dini seçti. Öyle ise yalnız ve ancak Müslüman olarak ölünüz’ (Bakara/132). Yine can vereceği sırada çocuklarına, ‘Benim arkamdan kime ibadet edeceksiniz?’ diyen Yakup’a oğullarının şu cevabı verdiği naklediliyor. ‘Senin Allah’ın ve ataların İbrahim, İsmail ve İshak’ın tanrısı olan tek Allah’a ibadet ederiz ve ona boyun eğen Müslümanlarız’ (Bakara/134).
İsrail’in büyük hükümdarı Süleyman Peygamber, güneşe tapan Yemenlilerin kraliçesi Belkıs’a yazdığı mektupta, ‘Bana büyüklenmeyin ve Müslüman olarak gelin’ (Neml/31) demiştir. İsa Peygamber ve havarilerinin geçtiği ayet ise şöyledir: ‘Hani biz havarilere ‘Bana ve elçim İsa’ya iman ediniz’ diye ilham etmiştik. Onlar da ‘İman ettik, şahit ol, biz Müslümanlarız’ demişlerdi’ (Maide/114). Ve nihayet, ‘Allah katında din İslam’dır’ (Ali İmran/18) ayeti, bütün dinlerin müşterek adına atıfta bulunarak din birliğini gözetmiştir. Dolayısıyla diğer din mensuplarının İslam adından çekinmelerine mahal yoktur. Büyük Alman şairi ve düşünürü Goethe, ‘İslamiyet eğer Tanrı’ya teslimiyet demekse hepimiz İslamiyet’te yaşayıp ölüyoruz’ demiştir.
Görülüyor ki Müslümanlık, dini bir bütünlük içinde kavrayabilen geniş görüşlülüktür. Peygamberlerden sonra ortaya çıkan aykırı zihniyetlere değil, bizzat peygamberlerin hepsinin girdikleri yola girmek, yani tek Allah’a inanmak ve ona boyun eğmektir. Bu vahye dayalı bütün dinlerin ortak paydasıdır. Adem’den beri gönderilen bütün ilahi buyrukların da özü budur.
SORALIM ÖĞRENELİM
Dinlerin çoktanrılı inançtan tektanrılı inanca tekamül ederek geldiği doğru mu?
Mehmet Sayan/İZMİR
Dinin doğuş ve kaynağı konusunda İslam, evrim ve tekamülü kabul etmez. Yüce Allah ilk insanı yarattığı zaman ona gerekli olan dini, peygamberi vasıtasıyla göndermiştir. Çoktanrıcılık, gerçek dinden sapmadır.
29 yıl önce vefat eden babamın mezarına eşini (annemi) gömebilir miyim?
Babanızın vefatı üzerinden 29 yıl gibi uzun bir süre geçtiğinden aynı mezara annenizi defnedebilirsiniz. Bir mahzuru yoktur.
Peygamber kelimesi Kuran’da geçiyor mu?
İbrahim Bolut/İSTANBUL
Peygamber Farsça bir kelime olup haberci, Allah’tan haber getiren anlamına gelmektedir. Günümüz Türkçesinde bu kelime karşılığında ‘elçi’ sözü kullanılmaktadır. Peygamber karşılığında Kuran’da ‘resul’ ve ‘nebi’ kelimeleri kullanılmıştır.
Uykuda cünup oldum. Uyandığımda üzerimde bir yaşlık göremedim. Boy abdesti gerekir mi?
Hasan Demir/BURSA
Cünupluk belirtisi olmadığına göre boy abdesti almanız gerekmez.
‘Sen olmasaydın álemi yaratmazdım’ kudsi hadisi ile ‘Adem Peygamber cennetten çıkarıldıktan sonra Hz. Peygamber’in ismini göklerde yazılı gördü’ hadisi doğru mudur?
Arif Bilgen/İSTANBUL
Hadis tekniği açısından bahse konu iki rivayet de sağlam değildir.
Furkan ne anlama gelir?
Refik Demirci/ANKARA
Furkan, Kuran’ın bir diğer adıdır. Hak ile batılı, doğru ile eğriyi birbirinden ayıran anlamına gelmektedir.