Paylaş
AYDIN MEKTUBU
Aydın Valiliği’nden Bafa Gölü teşekkürü
Konunun İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nce incelendiğini belirten Vali Yardımcısı Muhsin Çatmadım, göldeki alg patlaması için komisyon kurduklarını açıkladı. Aydın Valiliği’nden gönderilen yazı şöyle:
“Sayın İbrahim Irmak,
Hürriyet Gazetesi’nin Ege İlavesi’nde 24.06.2011 tarihli köşenizde yayınlanan “Bafa’da kirliliğe devam müdüre selam” başlıklı yazınızda konuya göstermiş olduğunuz duyarlılıktan dolayı teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Konu İl Çevre ve Orman Müdürlüğümüzce incelenmiş olup, yapılan incelemede, Bafa Gölü 1994 yılında Tabiat Parkı ve 1. Derece Doğal Sit alanı olarak ilan edilmiştir. Göl aynı zamanda uluslararası öneme sahip 1. Sınıf Sulak Alan olup, henüz Ramsar Sözleşmesi ile korunan alan olarak ilan edilmemiştir. Bafa Gölü’rde yaşanan alg patlaması olayının Valiliğimize intikal etmesini müteakip, üniversitelerin ilgili birimlerinden bilim adamları ve ilgili kurumların temsilcilerinden oluşan bir komisyon oluşturulmuş olup, komisyonun çalışmaları tamamlanmak üzeredir. Söz konusu komisyon çalışmasının sonuçları kamuoyu ile paylaşılacaktır.
Çevre ve Orman Bakanlığı’nca, Bafa Gölü’nün de içerisinde yer aldığı Büyük Menderes Havzası Koruma Eylem Planı TÜBİTAK Çevre Enstitüsü’ne hazırlatılmış ve 2011 yılından itibaren uygulanmaya başlanmıştır. Planda yer alan iş ve işlemler bir iş termin planı çerçevesinde gerçekleştirilecektir. Konu ilgili birimlerimizce titizlikle takip edilmektedir.
Bilgilerinize rica ederim.
Muhsin ÇATMADIM
Vali a. / Vali Yardımcısı
YÜZYILIN en önemli sorunlarından biri çevre. Oysa yaşam kaynağımız da çevre. Biz hala bunun ayırdına varamadık. Havamızı, suyumuzu kirletmeden, topraklarımızı zehirlemeden yaşamayı öğrenemedik. Sürdürülebilir bir hayat için bunların hayatın olmazsa olmazları olduğunu anlatamadık.
¡¡¡
Çevremizde gördüğümüz olumsuzları, yılmadan yazmaya devam ediyoruz. Bunları dikkate alıp çözüm yolu arayan yöneticileri gördükçe de umutlanıyoruz. Duyarlı insanların sayısının gün geçtikçe arttığını, çevrecilerin cesurca ortaya çıktığını hissedince büyük keyif alıyoruz.
¡¡¡
Bu hafta çevre konusunda bize gönderilen üç mektuba yer veriyor, onların gönderdikleri yazı ve resimleri yayınlıyoruz. Umarız diğer çevreciler de bize katılır ve doğayı kirletenlerin isimleri ortaya saçılır.
BODRUM MEKTUBU
Yel değirmenleri kurtarıcı bekliyor
SAYIN İbrahim Irmak, çevre ile ilgili yazılarınızı okuyorum. Duyarlılığınız için size teşekkür ederim. Tabii yazsak da ülkenin her yanında çevreyi rantlar uğruna yok etmeye devam ediyorlar. Ben yazları geldiğim Bodrum da yel değirmenlerini her gördüğümde biraz daha yok olduklarını üzüntüyle görüyorum. Bir şey yapamamanın üzüntüsünü yaşıyorum. Sanırım yazı yazarak kamuoyu yaratmak gerekiyor. Bunu yapmaya çalışıyorum. Size bu konuda fotoğraf ve yazı gönderiyorum. Yayınlarsanız memnun olurum.
Kaybolan tarih Yel değirmenleri
Bodrum denince akla tatil geliyor. Deniz ve İstanbul sosyetesi ve sanatçılar. İlk akla gelenler. Bodrum bir de tarihi var. Yel değirmenleri bu tarihin bir parçası. Bodrum da birçok tepede yel değirmenleri “Biz de buradayız, buranın tarihiyiz” diye bağırarak karşımıza çıkar. Yel değirmenleri 18. yüzyıldan 1970 yıllara kadar insanlara hizmete devam etmişler. Ama sonunda onlar da teknolojiye yenilmişler. Yıllarca insanların un ihtiyacını karşılayan yel değirmenleri artık anılarda kalan birer tarih olarak Bodrum’un sahipleri olarak tepelerden bakmaktadırlar.
Tarih yaratan hizmet veren bu eserlere biz ne verebildik. Onları tarihleriyle baş başa bıraktık. Bazen ahır olarak kullandık, bazen de içki içebileceğimiz bir mekan.
Bodrum da yel değirmenleri kendilerine uzanan yapıcı elleri bekliyor. Kültür bakanlığı mı olur, belediyeler mi olur, hayırsever tarihsever insanlar mı olur bilemem, ama birileri gerekiyor. Yoksa bu tarihler ortadan kalkacak. Artık dayanma güçleri kalmamış. Her bir yerlerden taşları dökülüyor.
Ben Turgut Reis Gümüşlük sınırında olan yel değirmenlerini gezdim. Duvarlarının nasıl çatladığını, döküldüğünü üzüntüyle izledim. Bir de çöp yuvası haline getirilmesine bir daha üzüldüm. Gümüşlük Belediyesi’ne durumu aktardığımda oranın Turgut Reis sınırlarında olduğunu öğrendim. Turgut Reis Belediyesi’ne mail attım, ama yanıt gelmedi.
Turgut Reis belediye başkanına buradan seslenmek istiyorum. Hadi restorasyonunu yapamıyorsunuz. Hiç olmasa bir gün temizlik ekibinizi yollasanız. Zor olmasa gerekir.
İ. Hakkı ZIRH
Rize Kent Konseyi Başkanı
Doğa Der. Yön.
Paylaş