Paylaş
Kalp ve dişeti hastalıklarının gelişim mekanizmaları benzer olup; her iki hastalıkta sigara içen, yüksek tansiyonu olan erkeklerde ve stresli bireylerde daha sık ortaya çıkmaktadır. Yapılan çalışmalar, ağzında iltihap olan kişilerin, sağlıklı bireylere göre; kalp krizi geçirmesi olasılığı, yüzde 30 daha fazla olduğunu ortaya koymuştur.
Genellikle ağızdaki bakteriler, diş ve diş eti arasındaki ‘cep’ adı verilen bölgeye yerleşir. Bakterilerin bu alana birikmesi sonucu, dişetinde kanama olur. Kanayan dişeti odakları, kan ve lenf dolaşımına bakterilerin girmesi için; açık bir pencere oluşturur. Bakterilerin, kanamalı ve iltihabi dişeti bölgelerinden kan dolaşımına karışması sonucu, endokarditis adı verilen ölümcül kalp hastalığı gelişebilir.
KRİZ RİSKİNİ ARTIRIYOR
Diş ve diş eti iltihaplarına neden olan bakteriler, kan dolaşımı ile vücut geneline yayılır. Özellikle kalp ve böbrek gibi organlarda problemlere neden olur. Son 10 yıldır ABD ve Almanya’da yapılan çalışmalarda, kalp krizi geçiren erkeklerin, kalp dokusu kesitlerinde; diş eti hastalığına neden olan bakterilere rastlanmıştır. Diş çürüğüne yol açan bu tehlikeli bakteriler, kan dolaşımı yoluyla özellikle kalp kasına yerleşir. Hastanın genel durumu da yatkınsa kalp krizi riski artar.
KADINLARDA ERKEN DOĞUM
45-55 yaşları arasında kalp krizi geçiren erkek hastaların yüzde 70’inde, diş eti probleminin var olduğu tespit edilmiştir. Diş çürüğü ve sağlıksız dişetleri, kalp krizine yol açabileceği gibi, bağışıklık sisteminde bozukluğa da neden olabilir. Ağız kaynaklı zararlı bakteriler, ayrıca zatürreye, hamile kadınlarda erken doğumlara ve şeker hastalarının kan şeker değerlerinde bozulmalara neden olabilir. Bireylerin fiziksel sağlığı, ancak vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olmasıyla mümkün olur. Yeni yılınızı kutlar. Sağlıklı ve aydınlık günler dilerim.
Paylaş