Paylaş
Hangi partinin, hangi şehre hangi adayı gösterdiğini henüz bilmiyoruz.
İstanbul için CHP’nin aday adaylarının isimleri havada uçuşuyor, AKP daha temkinli gibi.
Benim esas değinmek istediğim konu yerel seçimler vesilesiyle dünyada değişmekte olan, yerelin çok dışına taşan bir belediyecilik anlayışı.
Çünkü artık özellikle mega şehirlerin tüm dünyanın da meselesi olan göç, çevre, zengin-yoksul uçurumu, halk sağlığı gibi dertleri var.
Belediye başkanları bunları diğer ülkelerdeki meslektaşlarıyla, uluslararası kurumların ve özel sektörün desteği ile çözmek durumundalar.
Yani belediye başkanlığı görevi artık bildiğiniz gibi değil.
Geçenlerde Fransız İçişleri Bakanı Gerard Collomb, uzun yıllar Belediye Başkanlığı yaptığı Fransa’nın 3. büyük şehri Lyon’daki belediye seçimleri için istifa etti.
Tabii ki açık arayla seçildi.
Başka bir örnek İngiliz milletvekili Andy Burnham.
O da vekillikten istifa ederek Manchester Belediye Başkanı oldu.
Bizdeki örneği Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin.
BELEDİYECİLİKTE DÜNYAYA ENTEGRE OLMAK
Şehirlere “sürdürülebilirlikte” liderlik yapmak, belediyecilikte yerel politikaların ötesinde dünyaya entegre olmak, uluslararası girişimlere ortak olmak şehircilikte günümüzün önemli trendi.
Bu trende uyan bir şehrimiz var mı?
Örneğin kuzey ile güney yarımkürelerin belediye başkanlarının daha sık bir araya gelmeleri, deneyimlerini paylaşmaları, şehirlerin geleceği için belli taahhütlerde bulunmaları için oluşturulan bir platform var:
“Belediye Başkanları Küresel Parlamentosu” kısa adıyla GPM.
Geçenlerde İngiltere’nin Bristol şehrinde toplanan 80 belediye başkanı üç tema –göç, kentsel güvenlik, sağlık- üzerine yoğunlaşan Bristol Deklarasyonu’nu imzalamış
Belediyeler arasında bu temalarda güç birliğini öneren bu deklarasyona imza atan Türkiye’den bir belediye başkanı var mı?
Varsa haberim olsun lütfen.
Türkiye gibi 3 milyon fazla Suriyeli mülteciye kucak açmış olan bir ülkenin böyle bir güç birliğinden yararlanmaması yazık olur.
DÜNYA ŞEHİRCİLİK GÜNÜ’NDE İZMİR’DE ÖNEMLİ TOPLANTI
YUKARIDA değindiğim şehirlerin göç meselesiyle ilgili önemli bir toplantı bugün İzmir’de başlıyor.
8 Kasım Dünya Şehircilik Günü nedeniyle TMMOB Şehir Plancıları İzmir şubesinin “Göç-Mekan-Siyaset” temasıyla düzenlediği 3 günlük toplantı İzmir’in tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde.
Açılış konuşmalarını Prof. Dr. Ruşen Keleş, Prof. Dr.Sema Erder gibi değerli isimlerin yapacağı “Göç Kıskacında Kentsel Politikalar” oturumunda Gaziantep, Mersin, Diyarbakır, Şanlıurfa gibi örnekler ele alınacak.
Suriyeli mültecilerin entegrasyon sorununun, uluslararası kuruluşların göç çalışmalarının, göçmenlerle dayanışma ağlarının ele alınacağı üç günlük toplantılara beni eve bağlayan durumum olmasaydı mutlaka katılırdım.
SABANCI ÜNİVERSİTESİ’NİN YENİ REKTÖRÜ YUSUF LEBLEBİCİ
SABANCI Üniversitesi’nin rektörü, bilim insanı Prof. Dr. Zehra Sayers görevini Prof. Yusuf Leblebici’ye devretti.
Yeni rektör Leblebici, uluslararası sıralamalarda temel bilimler, mühendislik ve teknoloji alanında düzenli olarak dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan Swiss Federal Institute of Technology in Lausanne (Lozan Federal Teknoloji Enstitüsü) (EPFL) Kürsü Başkanı ve Mikroelektronik Sistemler Laboratuvarı'nın Direktörüydü.
Üniversitenin kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın devir teslim töreninde vurguladığı gibi, Leblebici üniversitenin kuruluş yıllarında emeği geçmiş bir isim.
İsviçre’de dünya çapında başarılara imza atan Leblebici’nin Türkiye’ye dönmüş olması ülke adına da sevindirici bir gelişme.
Paylaş