Yaman çelişkiyi bir yana bırakıp, 8 Mart haftası öncesi projektörü kadın girişimcilere çevirelim.
DEF’in patronu Klaus Schwab’ın kurduğu Schwab Vakfı’nın “2013 yılı Sosyal Girişimcileri” arasında B-fit’in kurucusu Bedriye Hülya var.
B-fit ile kadınlara özel bir iş modeli geliştiren Hülya, Schwab Vakfı’nın dünyadan seçtiği 24 sosyal girişimci arasına girmeyi başarmış.
Daha önce Endeavor ve Ashoka tarafından da ödüllendirilmiş olan Bedriye Hülya, orta sınıf altı kadınların hiç spor yapmadığı tespitinden hareketle 2006 yılında
TABA-AmCham (Türk-Amerikan İşadamları Derneği) Başkanı Ekim Alptekin çok daha yüksek olması gereken bu rakamı nasıl büyütebileceğimizin ipuçlarını veriyor.
Birincisi, ABD ile AB arasında “eli kulağında” Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması’na (TAFTA) bir şekilde dahil olmamız.
İkincisi çok daha etkin bir lobicilik.
Hafta başında Dış Haberler Müdürümüz Nilgün Tekfidan Gümüş’ün “Yeni Bir Dev Doğuyor” yazısında değindiği TAFTA’ya 21. yüzyılın işbirliği deniyor.
Mesele, “Tabiat ve Biyoçeşitliliği Koruma”yla ilgili kanun tasarısı.2010 yılından beri TBMM’de bekleyen ve önümüzdeki günlerde meclis genel kurulunda görüşülmesi beklenen tasarının geri çekilmesi için “Tabiat Kanununu İzleme Girişimi” bir kampanya başlatmış. Kampanyaya dağcı Nasuh Mahruki önderlik yapıyor.Girişimin sözcüsü Milli Parklar eski Genel Müdürü Hüsrev Özkara’ya kanun tasarısıyla ilgili ayrıntıları sordum.Dediğine göre, tasarının “doğayı koruma ruhu” yok ve katılımcı değil.Taslağı hazırlamak için görüşlerine başvurulan bilim kurulları ve STK’lar daha sonra devreden çıkartılmış.İşin en can alıcı noktası şu:Doğal Sit statüsü mevzuattan çıkacak, Milli Parklar Kanunu yürürlükten kalkacak ve kanuna “üstün kamu yararı” diye bir madde girecek.Bu nedir?En basit örnekle, çocuklarımız, torunlarımız günün birinde Marmaris Milli Parkı’nda bir nükleer santral projesiyle karşılaşabilecek.Türkiye yüzölçümünün sadece yüzde 4-5’lik bir payına sahip “koruma altındaki alanlar” tehlike altında anlayacağınız.Özkara “yıllardır gözümüz gibi baktığımız alanlar yok olabilir” derken bizde yüzde 4’lük alanların diğer ülkelerde yüzde 15 olduğunu hatırlatıyor.AB İlerleme raporlarının her seferinde “tehlike altında” diye dikkat çektiği yüzde 4’lük alan da giderse vay halimize.Zaten, son 10 yılda maden ocaklarına verilen izinler 10 kat artmış.Özkara’ya göre, Cumhuriyet yıllarından 2000 yılına kadar 4 bin 500 izin şimdi 45 bine fırlamış.Biz çocuklarımıza nasıl bir Türkiye bırakacağız merak ediyorum. Sanayiden vazgeçmeyiz ama
TÜSİAD yeni Yönetim Kurulu üyelerinden biri, Kütahyalı sanayici Güral ailesinin bir ferdi olan Esin Güral Argat.
Aynı zamanda geçenlerde yazdığım gibi TÜSİAD’ın Teknoloji, İnovasyon ve Bilgi Toplumu Komisyonu Başkanlığını üstlenmiş.
İnovasyonu (yenilikçilik) her haliyle yazmak farz olur tabii ki.
Önceki gün sabah TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi ve Teknoloji, İnovasyon ve Bilgi Toplumu Komisyonu Başkanı Esin Gürel Argat’tan sonra akşam General Electric Türkiye CEO’su Canan Özsoy ve GE-TEİ Teknoloji Merkezi Genel Müdürü Aybike Molbay ile “inovasyonu” masaya yatırdık.
GürallarYönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Gürel Argat, yeni görevinde “inovasyonu” Anadolu’ya daha fazla anlatmayı planlıyor.
Projeler, yarışmalarla bu “sihirli kavramı” daha çok insanın hayatına sokmayı istiyor.
Eylemin destekçilerinden biri de ünlü oyuncu Robert Redford.
Dün sabah Ka-Der’in facebook üzerinden paylaştığı videoda Redford “kadına şiddeti” kadın sorunu olarak değil bir “küresel kriz” olarak tarif ediyordu.
Bendeniz, Hürriyet Aile İçi Şiddete Son ekibiyle 14 Şubat, saat 14.00’e Haydarpaşa Garı’ndayım.
Hem şiddete uğrayan kadınlar, hem Çocuk Gelinler için dans edeceğim.
“Tarihi Zirve” 26.1 milyar dolarlık iş hacmi.
10 yıl öncesi bu rakam 2.6 milyar dolarmış.
Nereden nereye derken bir de “yurt dışında müteahhitliği ilk kim başlatmış” sorusu takılıyor insanın aklına.
Elimin altındaki kitap “Geçmişten Geleceği STFA- İlk” bu sorunun yanıtını ayrıntılı şekilde veriyor.
Doğrudan ihale kazanarak yurt dışına çıkan “ilk” müteahhit firma STFA.
Tarih Vakfı’nın katkıları, STFA’nın zengin arşivi ve özellikle Fevzi Akkaya’nın çektiği benzersiz “inşaat alanı” fotograflarıyla ortaya çıkan kitapta başka “ilkler” de var.
Yol, köprü, liman, tünel inşaatlarında Sezai Türkeş ile Fevzi Akkaya’nın bulduğu “yenilikçi çözümler” müteahhitlik tarihimizin ilkleri arasında.
STFA 75 YAŞINDA
Meral Tamer’in önceki gün TOBB Üniversitesi’nden Prof. Dr.Serdar Sayan’ın verilerine dayanarak yazdığına göre, en düşük gelirli yüzde 20’lik dilim çocukların yüzde 40’ına sahip.
Bu ne anlama geliyor?
Türkiye’deki her 100 çocuktan 40’ı iyi beslenmiyor, bırakın tavuğu, eti, balığı, süt ve yumurta dahi bulamıyor.
Bizler “tuzu kurular” “sağlıklı beslenme” furyasına kapılmışız bu çocukları düşünen yok
İstanbul deyince insanın uykusunu kaçıracak o kadar çok şey var ki.
Kentsel dönüşüm kurbanı Sulukule’nin başına gelenler, Fener-Balat, Tarlabaşı, Okmeydanı’nın başına gelecek olanlar, korumu kurulunun iptal kararına rağmen Başbakan Erdoğan’ın dün “yapılacak” dediği Taksim’daki Topçu Kışlası, şehrin son yeşil alanlarını tehdit eden 3.Köprü, İstanbul-Kanal Projesi, dur durak bilmeyen AVM furyası.
Saymakla bitmez.
Yukarıda sözünü ettiğim platformun cumartesi günkü ilk toplantısının ilk konuğu da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu idi.