6 Ocak’ta yayınlanan yazımda, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin ilk açılışını yapması ve Havagazı Fabrikası’nın Kültür Merkezi’ne dönüşmesinin 2008 yılı sonunda İzmir’de güzel sanatlar adına "tarihe not düşecek" değerde iki mutlu olay olduğundan söz ederken, sanatsal etkinliklerle etkinliklere mekan olacak veriler arasındaki aykırılıklar üzerinde de kısaca durmuştum.
Verdiğim örnekler arasında Ege Üniversitesi’ne "bağlanan" Atatürk Kültür Merkezi için de yazdığım şu:
"...iki salonu öylece durur; adı Atatürk’e adanmıştır da bugüne değin İzmir adını yüceltir bir 'kültür ve sanat' olayına merkez olamamıştır." Yukardaki yargım üzerine E.Ü. Rektörü Sayın Prof. Dr. Candeğer Yılmaz bir yazı göndermiş bulunmakta. Sayın Rektör, "somut verilerden uzak ve kurum kimliğimizi zedeleyen" yazının üzüntüyle okunduğunu belirterek, yanıt yazısında somut veriler içeren bilgiler vermekte.
5 yıldaki etkinlikler
Duyarlılık karşısında boynumuz kıldan ince. Ama öncelikle şunu saptayalım: Ege Üniversitesi’nin tüzel kişiliği ile Atatürk Kültür Merkezi’nin inşaat özelliklerine bağlı yönetilme tarzı birbirinden ayrı konulardır. AKM’nin verimliliğinin Atatürk adıyla eşleştirilip eleştirilmesi, Ege Üniversitesi’nin kurumsal kimliğini zedelemek sonucunu doğurmaz. Ege Üniversitesi, Cumhuriyet ve Atatürk yoluna kendini adamış olanların gözbebeklerinden biridir; ona bir toz kaçmasın diye E.Ü.’nin nice dirençli bir kavganın başını çektiği de bilinmez bir gerçek değildir. Şimdi etkinlik anlamında verilen bilgileri aktaralım: "Son 5 yılda ulusal ve uluslararası 4520 etkinlik..."
"2007-2008 sezonunda AKM’yi 395.516 kişi ziyaret etmiştir."
2005’de I. ve 2007’de II. Egeart Sanat Fuarı’nda, uluslararası katılımlı olarak, plastik sanatlar alanında 200 sanatçının 600 eseri sergilenmiştir. "Üniversite ve devlet müzeleri ile iş adamlarının yer aldığı, 5 gün süren fuarda, konserler, gösteriler, dinletiler, söyleşiler ve film gösterimleri, ilk yıl 25.000, ikinci yıl ise 52.000 sanatseverin akınına uğramıştır."
Üniversitenin onuru
"...Egeart’a Hürriyet Gazetesi yazarı Doğan Hızlan’ın 30 Ocak 2007 tarihli köşe yazısında beğeniyle yer vermesi ve E.Ü. AKM’ni Türkiye’nin en iyi 10 Kültür Merkezi’nden biri olarak nitelendirmesi Üniversitemizi onurlandırmıştır."
Sayın Rektör’ün yazı ekinde belirttiği başka etkinlikler de var. Ama köşemde yer kalmadı. Gelecek hafta hem o etkinlikleri sunalım, hem Atatürk adına bağlanan o koskoca anıtsal yapının içine biraz daha girelim.