1 ayda 198 bin deprem sigortası

Ağustos sonundan itibaren elektrik ve su aboneliklerinde deprem sigortası yaptırma zorunluluğu getirilmesi, son bir ayda 198 bin yeni poliçe düzenlenmesini sağladı. Ancak, bu da ev sahipleri ile kiraladıkları evin su ve elektriğini kendi üzerine geçirmek isteyen kiracılar arasında tatsız tartışmalara yol açtı.

Haberin Devamı

ELEKTRİK, su gibi abonelik işlemlerinde deprem sigortası yaptırma zorunluluğunun getirilmesi, son bir ayda 198 bin yeni poliçe düzenlenmesini sağladı. Ev sahipleri ile kiracılar arasında tatsız tartışmalar yaşandı. Tartışmanın temelinde zorunlu deprem sigortası yaptırma yükümlülüğünün ev sahipleri üzerinde olmasına karşın, yeni uygulamayla bunun kiracılara yıkılması bulunuyor. 2000 yılında Kanunu Hükmünde Kararname ile başlatılan zorunlu deprem sigortası uygulaması, 12 yıl aradan sonra yasalaşarak, ağustos ayından itibaren uygulamaya kondu. Daha önce tapu işlemlerinde aranan deprem sigortası yaptırma zorunluluğuna, yeni yasayla su ve elektrik abonelik işlemleri de dahil edildi. Deprem Sigortası yaptırmayanların konutlarına su ve elektrik bağlatamaması, yeni kiraya verilen konutlar sayesinde düzenlenen poliçelerde patlama yaşanmasına yol açtı. Son bir ayda 3 milyon 963 bin olan deprem sigortalı konut sayısı, 4 milyon 161 bin’e ulaştı.

Haberin Devamı

En çok kiracılar etkileniyor

Arkadaşımız Seda Akdemir’in yaptığı araştırmaya göre, Deprem Sigortası’nı yaptırmada zorunluluğu, ev sahiplerinin yükümlülüğünde. Buna rağmen, kira kontratlarında bu hükmün yer almaması, ev sahiplerinin sorumluluğu kiracıya yıkmasına yol açıyor. Bu da, yeni kiraladıkları evlere taşınmak için elektrik ve su aboneliğini yenilemek durumunda olan kiracıları bir de deprem sigortası yaptırmak zorunda bırakabiliyor. Aksi taktirde, kiraladıkları evlere elektrik ve su bağlatamıyorlar. Kiracının deprem sigortasını evsahibi adına yaptırıp, bunu da kiradan düşmesi gerekiyor. Ancak, sigorta yaptırma alışkanlığı olmayan ev sahipleri de buna pek yanaşmıyor. Kirayı, kesintisiz almak istiyor.

4 evden biri sigortalı

Tsunaminin de teminat kapsamına alındığı yeni düzenleme, kamu binaları, köy evleri ve mezralar dışında kalan 16 milyon konutu kapsıyor. Ancak, sigorta kapsamına giren bu konutlardan sadece 4 milyon 161 bini zorunlu deprem sigortası yaptırdı. 17 Ağustos 1999 depreminden en fazla etkilenen Marmara Bölgesi’nde sigortalı konut sayısı, yüzde 31 olurken, geçmişte büyük depremler yaşayan Doğu Anadolu’da ise bu oran yüzde 16. Yeni yasayla son bir ayda gerçekleşen poliçe satış sayısındaki artış ise geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 88’i buluyor. Bu oranın toplam artışa katkısı ise yüzde 5’e ulaşıyor.

Haberin Devamı

Kontrol kolaylaşacak
 
DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, 2013 başında devreye girecek yeni bir uygulama sayesinde konut veri tabanı oluşturduklarını da söyleyerek, “Bu sistem sayesinde konutların deprem sigortası yaptırıp, yaptırmadığını daha sağlıklı bir şekilde takip edileceğiniz. Bu da kontrol uygulamalarında daha büyük bir etkinlik sağlayacak” dedi.

Sigortalı sayısı artacak

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, “Sigortanın yaptırılıp, yaptırılmadığı artık elektrik ve su abonelik işlemlerinde de kontrol ediliyor. Hem mevcut evlerde hem de bundan sonra yapılacak evlerde abone değişikliği olması durumunda, zorunlu deprem sigortası yapılmış olması gerekiyor. Düzenlemenin amacı, dört bir yanı farklı seviyelerde deprem riskine maruz kalan Türkiye’de, sigortalılık oranını artırmak ve tüm çabalara rağmen önleyemediğimiz maddi kayıpları, sigorta ile gidermek. Kanunla verilen mesaj bir anlamda, ‘Sigortanızı yaptırın, artık maddi kayıplarınızı sigortayla karşılayın’ oluyor. Çünkü bu kayıpların bütçeden ya da başka olanaklardan karşılanması artık sürdürülebilir değil” dedi. Yazıcı, 2014 yılına kadar Türkiye’deki zorunlu deprem sigortalı konut sayısını 6 milyona ulaştırmak istediklerini 5 yıl içindeki hedefin ise 10 milyon olduğunu kaydetti.

Yazarın Tüm Yazıları