UZUN süredir gündemi meşgul eden İstanbul Finans Merkezi Projesi gün yüzüne çıktı.
İstanbul’u dünyanın finans merkezi yapacak olan projenin hayata geçmesiyle merkezi Ankara’da olan BDDK, SPK, Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası da İstanbul’a taşınacak. Ancak bu karar Ankara’nın öksüz bırakıldığı tartışmasını da başlattı.
Eleştiriler artıyor
Yıllardır binlerce personeliyle Ankara’da hizmet veren bu kurumlar yakın zamanda İstanbul’a göç edecek. Finans kurumlarının taşınmasıyla zaten belli bir süredir devam eden “Ankara unutuluyor?” eleştirileri daha da alevlenecek. Ancak kulislere yansıyan bilgilere göre ekonomi kurumlarını kaptıran Ankara’nın cazibesini arttırmak için farklı alanlarda çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmalarla Ankara’nın sağlık ve turizmin parlayan şehri olması amaçlanıyor.
Hakkı iade edilecek
Böylece İstanbul küresel finans merkezi yolunda hızla ilerlerken, Ankara’nın da sağlık ve turizm yatırımlarıyla cazibe merkezine dönüşmesi sağlanacak. Şimdi büyük bir hayal olarak görülen çalışmaların olumlu sonuçlarını bekliyoruz. Belki o zaman İstanbul karşısında Başkent’in hakkı iade edilmiş olur. Yoksa bozkırın unutulan kenti Ankara yine makus talihiyle başbaşa mı kalıyor? Varın bunun kararını siz verin.
AB temsilcisine soğuk duş
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, hafta başında AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean Maurice Ripert’i ağırladı. Ancak görüşme, Ripert’in açıklamaları nedeniyle gergin bir havada gerçekleşti. “Çevreyle ilgili Türkiye’ye aktardığımız hibeyi azaltabiliriz” diyen Ripert’in sözleri sakin kişiliğiyle tanınan Bayraktar’ın bile tepkisini çekti. Bayraktar, Fransız elçiye “Çevre yatırımlarımız sözünü ettiğiniz hibenin ancak binde 5’ine denk geliyor. Bu Türkiye için önemli bir rakam değil” yanıtını verdi. Bayraktar, bununla da kalmadı, Türkiye’nin çevreye Avrupa’dan 100 kat fazla duyarlı davrandığını söyledi. Ripert’in sözleri nedeniyle görüşme de soğuk bir ortamda yapıldı.