Merkez Bankası’nın gerekçeleri ciddiye alınmadı

KURLARDAKİ aşırı artış üzerine Merkez Bankası yönetimi dün iki ayrı karar alarak artan kurları durdurmaya çalıştı.

Haberin Devamı

Aldığı kararların etkisinin yarım gün sürdüğünü, daha sonra kurların yeniden artışa geçtiğini ise söylememiz gerek. Bir başka deyişle Merkez Bankası’nın aldığı kararların etkisi pek görülmedi. Bunun nedeni ise açık; Merkez Bankası yerinde ve zamanında, doğru yöntemlerle müdahale edemedi.
Her şeyden önce Merkez Bankası yönetiminin geçen hafta yaptığı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında bu gidişatı önceden görmesi ve alınması gereken kararlar neyse, onları PPK toplantısı sonrasında açıklaması gerekirdi. İkincisi; dün ayrı ayrı zamanlarda karar alıp açıklamak yerine, ne karar alacaksa hepsini birden alması ve tek seferde bunu açıklayıp, piyasalar üzerindeki etkisini artırması gerekiyordu. Parça parça açıklama kafa karıştırdı.
Şimdi ortaya çıkan tablo şu; Merkez Bankası yönetimi önlem almakta gecikiyor, geciktikçe yeni önlemleri devreye sokmak zorunda kalıyor ve önceden piyasadaki gelişmeleri göremiyor.       
Bunun da ötesinde piyasaları Merkez Bankası’nın yönetim becerisi açısından en çok rahatsız eden unsur ise bu kararların gerekçeleri için kamuoyuna yapılan açıklamalardı. Merkez Bankası yönetimi kararlar için yaptığı açıklamalarda “Avrupa’da alınan kararların etkisini görmek” ve “Vadeyi uzatmak” gibi gerekçeler gösterdi. Halbuki herkes biliyor ki; alınan bu kararlar volatilitedeki aşırı oynaklık üzerine alındı. Daha önce Merkez Bankası yönetiminin zaten bu tür açıklamaları vardı, niye şimdi bunu açıklamaktan çekindi, kimse bilmiyor. Piyasa oyuncularının dünkü açıklamaları ciddiye almadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Dün kiminle konuştuysam, “Merkez Bankası ne yapıyor böyle?” şeklinde sorulara muhatap oldum...

Haberin Devamı

MERKEZİN KURLA İLGİLİ TAVRI

Piyasadaki genel kanı; Merkez Bankası’nın aslında kurların yukarı çıkmasını istediği ama kendi planladığından hızlı artış gösterince paniklediği yolunda... Halbuki Merkez Bankası yönetiminin kurun yolunu açtığı zaman nerede duracağının kendi inisiyatifinden çıkacağını görmesi gerekirdi. Böyle bir durumda paniklemesi kadar hatalı bir şey olamaz. Eğer siz ne yaptığınızı gerçekten biliyorsanız, o zaman kurlardaki bu artıştan da telaşlanmazdınız...
Buradan yola çıkarak, piyasalar Merkez Bankası yönetiminin bu işi gerektiği biçimde kıvıracağından ciddi biçimde endişe duymaya başladılar. Zaten gecikildiğini, daha önceden önlem alınması gerektiğini, Merkez Bankası yönetiminin buna yanaşmadığını, burada “Hükümetin güdümünde bir Merkez Bankası” imajı verildiğini hatırlatan piyasa uzmanları, son alınan kararların da Merkez Bankası’nın yönetim becerisi açısından ciddi soru işaretleri yarattığını söylediler.
Dün alınan kararlarla ilgili açıklamaların çok yetersiz ve özensiz olduğunun altını çizen bir piyasa analisti, Merkez Bankası’nda konuyla ilgili birimlerindeki tecrübeli bürokratların bu yönetimle birlikte görev yerlerinin değiştirilmesinin, beceri ve deneyim açısından bir zaafiyet yaratmış olabileceğinin altını çizdiler. Şimdi kritik soru şu; Merkez Bankası yönetimi kurlar tekrar aşağı doğru gelmeye başladığında ne tavır alacak?

Yazarın Tüm Yazıları