BaÅŸbakan ekonomi yönetimine güvenini gösterdi

DÜN açıklanan 61. Bakanlar Kurulu listesi, genel olarak değerlendirildiğinde iktidar partisinin seçim zaferinde etkili olan bakanların yerini koruduğu, bazı reform gerektiren alanlarda ise yeni ve deneyimli isimlerin göreve getirildiği bir kabine biçiminde özetlenebilir.

Haberin Devamı

Kabineye baktığınızda, bir önceki ekonomi yönetiminin ödüllendirildiÄŸi görülüyor. BaÅŸta yine BaÅŸbakan Yardımcılığına getirilen Ali Babacan olmak üzere, geçmiÅŸ ekonomi yönetimi çok büyük ölçüde yerini korudu. Daha önce Devlet Bakanı olan Cevdet Yılmaz, yine DPT ağırlıklı hale getirilen Kalkınma Bakanlığı’na getirilirken, Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer ÇaÄŸlayan, yetkisi Hazine’nin TeÅŸvik Uygulama Genel Müdürlüğü ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ile güçlendirilen Ekonomi Bakanlığı’na getirildi. ÇaÄŸlayan, bir yandan desteÄŸini aldığı ihracat kesiminin sorunlarıyla uÄŸraÅŸmaya devam ederken, öte yandan da ihracata dönük ama ithalat ihtiyacını da azaltacak, yani cari açığı uzun dönemde düşürecek ciddi bir sanayi teÅŸvik politikasından da sorumlu olacak. Bence yeni organizasyonda deÄŸiÅŸiklik yapılıp, iç ticaretin de bu bakanlığa alınması gerekebilir. Â

Yine Devlet Bakanı olan Hayati Yazıcı da Sanayi ve Ticaretten gelen, iç ticaretle ilgili birimlerle güçlendirilmiş olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na getirilerek, başarısı ödüllendirilmiş bakanlardan oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in Milli Eğitim Bakanlığı’na getirilip, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na eski bakan Faruk Çelik’in atanması da, bence ekonomiyle ilgili bu alan için başarılı bir seçim olmuş. Bakan Dinçer belli ki reformlara sahne olacak bir alana kaydırıldı. Faruk Çelik ise eski bakan lığı döneminde işçi ve işveren sendikaları ile daha iyi ilişki kurabilen, uzlaşmacı bir kişi idi ve bence yerini bulmuş oldu.

Nihat Ergün, Bilim Sanayi ve Teknoloji adını alan eski Bakanlığını korurken, bence ileriye dönük sanayi yapısının belirlenmesinde etkili olacak bilimsel ve teknolojik gelişmeler adına ciddi adımların atılabileceği bir alana sahip oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na eski Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar atandı.

Bu da gösteriyor ki; Başbakan Tayyip Erdoğan bir yandan ekonomide istikrarı korurken öte yandan altyapıya ve yatırımlara dönük hamlesini sürdürmek niyetinde. Bu kapsamda Bayraktar’ın göreve gelmesiyle, seçim öncesi açıklanan İstanbul Kanal Projesi başta olmak üzere, büyük şehircilik projelerinin yakında hız kazanacağını gösteriyor.

Bu arada Milli Savunma Bakanlığı’na getirilen İsmet Yılmaz’la birlikte başta Savunma Sanayi  İdaresi olmak üzere, bu bakanlığın ekonomiyle ilgisinin artması, savunma sanayi yatırımlarının bu atama ile ihracat ve ekonomiye daha fazla katkı yapması beklenebilir.

Haberin Devamı

FRENE YUMUÅžAK BASILACAK

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan yeni kabine ile, mevcut ekonomi yönetimine olan güvenini gösterirken, Kabineyi açıklarken yöneltilen sorulara verdiği yanıtlarla da, bu güveni pekiştirdi.

Başbakan Erdoğan soru üzerine cari açıkla ilgili sorunun yılın son çeyreğinde çözülmeye başlayacağını, tedirgin olacak bir durumun olmadığını söyledi. Arkadaşlarının çalıştığını, cari açığı artıran unsurların bilindiğini ve bunun üzerine gidileceğini belirterek, Babacan ve Merkez  Banka sı yönetiminin yaptığı saptamalara aynen katıldığını da göstermiş oldu.

Özetle, piyasalar tarafından yeni Kabine’nin olumlu algılanacağını düşünüyorum.

İleriye dönük olarak, söylemlerden aldığım ipuçlarına göre bir tahmin yap mam gerekirse; büyümeci anlayışın devam edeceğini, ABD ve Avrupa’daki büyüme sıkıntılarının da yardımıyla, ekonomi yönetiminin fazla sıkmadan, tedrici olarak büyümeyi azaltma ve cari açığı düşürme yoluna gideceğini sanıyorum.
Asıl ipuçlarını cuma günü açıklanacak hükümet programında göreceğiz ama şimdiden, büyümede sert biçimde frene basılmayacağını, kalkınma gözetilerek ekonomideki ısınmanın aşırı ölçüye varmadığı sürece, göze alınacağı bir dönemin yaşanacağını tahmin ediyorum.

  Â

 

Yazarın Tüm Yazıları