Dr. Nuri Soysal

Çökmüş hatlara ‘estetik harita’

8 Ekim 2012
Doku eksikliği, zayıflık, doğuştan gelen nedenler ya da kazalar sonucunda yüzde çöküntüler olabiliyor. Bu kötü görüntüyü ortadan kaldırmak için çeşitli maddelerden yararlanarak yüze yeniden şekil verebiliyoruz.

Yüz haritasıyla yüz hatlarını, aslında olması gerektiği hale döndürmek mümkün... Bunun için farklı uygulamalar, kullanılan farklı malzemeler var ve başvurulan 3 boyutlu bilgisayar programları mevcut...

Operasyonlarda vücuttan alınan dokular ya da çeşitli dolgu maddeleri ve implantlar kullanılıyor.

Yumuşak dokudaki eksiklikleri giderirken, yumuşak doku özelliği gösteren dolgu maddelerinden de yararlanıyoruz.

Bunlar vücuttan alınarak çöken ya da eksiklik bulunan tarafa transfer edilen dokular olabildiği gibi, sorunlu bölgeye alerji yapmayan ya da bu özelliği çok az olan maddeler de enjekte edilebiliyor.

Yazının Devamını Oku

Kanserle kaybedilse de yenisi yapılabiliyor

1 Ekim 2012
Kanser nedeniyle memesini kaybeden kadınlar, travmatik süreci atlattıktan sonra eski görünümlerine kavuşmak istiyor. Bu hastalara, yeniden meme yapmanın çeşitli yöntemleri var.

Kadınların meme kanseri konusunda bilinçlendirilmesi önem taşıyor. Çünkü hastalığın erken teşhisi sayesinde hem hayatları kurtuluyor hem de vücut bütünlükleri korunabiliyor. Meme kanseri olmuş kadınlarda memenin korunması, hasta kadar hekimler açısından da önemli. Hekimler artık memeyi mümkün olduğu kadar koruyabilmekten yana... Ancak bazı özel durumlar var ki, memenin alınmasından başka çare kalmıyor.
Bazı kadınlarda kanser erken evrede yakalanmış da olsa, birden fazla odakta kanser geliştiği için memenin alınması en doğrusu. Bazen de hastada çok büyük bir tümör olabiliyor. Bu tümör meme cildini tuttuğundan, tümörü küçültme yoluna gidiliyor. Eğer küçültülebilirse meme korunuyor. Tümörün küçültülemediği durumlarda ise memenin alınması gerekebiliyor. Memenin alınmasını gerektiren bir başka durum da iltihabi tip meme kanserleri. Eğer bu tip bir meme kanseri saptandıysa, kemoterapiye rağmen memeyi almak söz konusu olabiliyor.
Kanser nedeniyle her iki memesini ya da tek memesini kaybetmiş hastalara, yeniden meme yapmanın çeşitli yöntemleri var. Bu yöntemleri uygulamadan önce hastanın genel durumunun çok iyi analiz edilmesi gerekiyor. Kadında tek memenin olmaması omurganın dengesini bozarken, her iki memenin olmayışı depresyona yol açabiliyor.

MEME ÇIKARILIRKEN PROTEZ TAKILABİLİYOR

Meme kanseri nedeniyle memesini kaybeden kadınlar, hastalığın yarattığı travmatik süreci atlattıktan sonra eski görünümlerine kavuşmak istiyor. Eskiden kanser ameliyatlarından aylar sonra yapılabilen estetik operasyonlar, son yıllarda hastaların isteği üzerine memenin çıkarıldığı ameliyat sırasında yapılabiliyor. Meme kanseriyle memesini kaybedenler, estetik operasyon ile moral buluyor.
Ameliyatın nasıl yapıldığına gelince... İlk ameliyatta, içeri balon yerleştiriyoruz. Bu balonu oradaki yara dokusu iyileştikten sonra özel iğnelerle şişiriyoruz. Balonu birkaç ay sonra çıkartıp yerine meme silikon implantları koyuyoruz. Bu implant memenin şekline uygun oluyor.
Bu işlemi tamamladıktan sonra ise hastaya meme ucu ve memenin koyu kısmını yapıyoruz. Eğer ameliyattan hemen sonra ciddi problemler yaşanmazsa, bu protezler çok uzun dayanabiliyor.

Yazının Devamını Oku

Güneş lekeleri

24 Eylül 2012
Günümüzde güneş ışınlarından sadece yaz aylarında değil kışın da korunulması gerekiyor. Bu korunma cilt yaşlanmasının geciktirilmesi, güneş lekelerinin oluşmaması, en önemlisi de cilt kanserinden korunulması açısından çok önemli...

Yazın tatil rehavetine kapılıp korunma önlemlerine yeterince dikkat edilmediği için, vücudun korunmasız ve savunmasız kalan bölgeleri kahverengi lekelerle doluyor. Birçok insan vücutlarında daha önce görmedikleri bu lekelerle karşılaşınca da şaşırıyor.

Bu lekeleri yeni oluştuklarında, cilde iyice yerleşmeden ve derinleşmeden tedavi etmek büyük önem taşıyor. Aksi takdirde elde edilen sonuçlar hastalar açısından çok da tatmin edici olmayabiliyor.

Cilt lekeleri cildin üzerinde melanin pigmentlerinin birikmesiyle oluşuyor. Daha çok güneşe maruz kalan açık bölgelerde, göğüs, yüz, sırt, kol ve bacakta lekeler görülüyor. Lekelerin ne zaman oluştuğu, büyüklüğü, yeri, derinliği ve yoğunluğu hekimin bu konuda uygulanacak yöntemi seçmesinde etkili oluyor.

Genellikle daha derin ve büyük lekelere lazer uygulanıyor, hafif ve yoğun olmayan lekelerde ise kimyasal peeling tercih ediliyor.

UVA-UVB KORUMASI YOKSA LEKE OLUŞUMU KAÇINILMAZ

Yazının Devamını Oku

Güzel bir dizin 4 kriteri

17 Eylül 2012
Güzel bir dize sahip olmadıklarını düşünen kadınlar, çareyi pantolon giymekte buluyor. Etek ve elbise giymek isteyenlerin birçoğu da estetik uzmanlarına başvuruyor.

Bazen genetik özellikler bazen de kilo alıp verme, yağlanma, çöküntü gibi nedenlerle dizlerin görüntüsünde bozukluk olabiliyor. Güzel bir dizin dört temel kriteri var:
1- Önden bakıldığında aşırı çıkıntılı durmamalı.
2- Dizin üzerinde deri katlantısı olmamalı.
3- Üzerinde ve iç kısımlarında yağ katmanları bulunmamalı.
4- Dizin iç kısmından alt bacağa geçişte eğrilikler, çöküntüler olmamalı.

YAĞLANMIŞ DİZLERE LIPOSUCTION

Kadınlar en çok diz üzerindeki sarkıklıklar, dizin iç ve arka kısımlarındaki yağlanmalar, diz ve alt bacak arasında bulunan bölümdeki eğrilikler ve çöküntülerden şikayetçi. Yağlanma sorununa liposuction yöntemiyle çare bulmak mümkün. Liposuction, dizin üzerindeki ve iç kısmındaki fazla yağların uzaklaştırılmasında oldukça etkili bir yöntem.

ÇÖKÜNTÜNÜN ÇARESİ YAĞ ENJEKSİYONU

Yazının Devamını Oku

Karın germe 30-60 yaş arasında yaptırılmalı

3 Eylül 2012
Karın bölgesinin ön duvarında sarkma, gevşeme, ciltte çatlak gibi problemler baş gösterdikten sonra bilinçli diyet ve ezgersiz bile fayda sağlamıyor.

Bu nedenle hafif ve orta derecedeki sarkmalarda, yağlanmalarda liposuction, daha yüksek derecedeki sarkma ve yağlanmalarda ise karın germe ameliyatına başvuruluyor.

Bilinçsizce yaptıkları ve sporla desteklemedikleri diyetler, doğumlar, sık kilo alıp verme gibi nedenler yüzünden kadınların ciltlerindeki elastikiyet zamanla kayboluyor. Bir süre sonra karın bölgesinin ön duvarında sarkma, gevşeme, ciltte çatlak gibi problemler baş gösteriyor. Bu sorunlar oluştuktan sonra bilinçli ve düzenli bir şekilde diyet yapılsa da fayda görülmüyor. Bu nedenle hafif ve orta derecedeki sarkmalarda, yağlanmalarda liposuction, daha yüksek derecedeki sarkma ve yağlanmalarda ise karın germe ameliyatına başvuruluyor.

Karın germe ameliyatı genel anestezi altında yapılması gereken bir operasyon olduğundan, bu sorundan muzdarip kadınlar ameliyat gerektirmeyen çözümleri araştırıyor. Ancak ileri derecede sarkmalar, gevşemeler, yağlanmalar söz konusuysa, karın germe ameliyatı dışında hiçbir yöntemle istenilen sonuç elde edilemiyor. Sarkık, gevşemiş bir karın görmek istemeyenlere de, ameliyattan başka önerecek seçeneğimiz bulunmuyor.

AMELİYAT YAKLAŞIK 3 SAAT SÜRÜYOR

Ameliyatı planlamadan önce check-up istiyoruz. Çünkü var olan riskleri bilirsek, ameliyat planlamasını da daha sağlıklı yapabilmemiz mümkün oluyor.

Bu tür ameliyatlardan önce hastalara çok ayrıntılı bilgi vermek de önemli... Büyük vaatlerde bulunmamak, gerçekçi olmayan beklentiler oluşturmamak gerekir.

Yazının Devamını Oku

Esnek cilde endoskopi 10 yaş gençleştiriyor

27 Ağustos 2012
Cerrahi operasyon gerektirmemesi nedeniyle, yüz gençleştirmede botoks ve dolgu maddeleri daha çok tercih ediliyor.

Ancak son yıllarda endoskopik yönteme de ilgi arttı. Bu yöntemle, tek bir uygulamayla 5-10 yıllık bir gençleşme sağlanabiliyor. Elbette tüm işlerde olduğu gibi bunda da cilt yapısının esneklik oranı, başarı yüzdesini etkiliyor.

Amerika ve Avrupa’da iz bırakmaması nedeniyle en çok tercih edilen yöntemlerden biri sayılan endoskopiyle güzellik, son yıllarda Türkiye’de de ilgi görmeye başladı. Bu yöntemle sarkıp yer değiştiren yumuşak doku aslında olması gereken orijinal yerine taşınmaya çalışılıyor ve endoskopi de yumuşak dokuların tespit edilmesini sağlıyor.

Sarkan bölgeler taşındıktan sonra, yüzde istenilen esnekliğin ve dolgunluğun sağlanması amacıyla vücudun çeşitli bölgelerinden alınan ve özel işlemlerden geçirilen yağ dokusu, hekimin gerekli gördüğü yerlere enjekte edilebiliyor. Bu işlem sayesinde yüz, gençlik dönemlerindeki oval ve diri yapısına kavuşuyor.

ÇOK SICAK HAVADA UYGULAMAMAK GEREK

Kadınların tüm estetik işlemlerde olduğu gibi endoskopik gençleştirmeyle ilgili soruları da aynı: Kaç yıl gençleşiriz?

Yazının Devamını Oku

Burun kırıkları

20 Ağustos 2012
Burun kırıklarında en çok dikkat edilmesi gereken nokta, kırığın erken dönemde yerine oturtulmasıdır. Kırığın üzerinden 1 gün geçtikten sonra, birbirinden ayrılmış kemikleri yerlerine oturtmak zorlaşır.

Burun kırığına yapılacak tıbbi müdahaleyi, alınan darbenin şiddeti belirler. Hafif travmalarda sadece çatlaklar oluşurken, şiddetli travmalarda parçalı kırıklar olabilir.
Burun kırıklarının iyi tamir edilmesi gerekir. İyi oturtulmamış bir kırık ileride nefes alma sorunlarına, şekil bozukluklarına yol açabilir.
Burun kırıklarında en önemli unsur, kırığın erken dönemde yerine oturtulmasıdır. Erken dönemde kırığı yerine oturtmak daha kolaydır ve lokal anestezi ile yapılabilir.
Burada kemiklerin stabilize edilerek yerinden oynamasının önlenmesi gerekir. Ancak kırık daha ciddi boyuttaysa, tamponla içeriden burun kemikleri ile burnun çatısını da sabitlemek gerekebilir.
Erken dönemde burun kırığı düzeltildiyse, uygulanan alçı 5-7 gün tutulur ve kemiklerin kaynaması sağlanmış olur. 
İnsanlar sık sık burunlarına darbe geldiğinde “Burnum kırıldı mı?” diye sorarlar. Aslında burnun kırık olup olmadığını darbeyi alan kişi rahatlıkla anlayabilir. Darbe sonucunda çok yüksek oranda kanama görülmesi ve şekil bozukluğu oluşması, kırığın en önemli belirtileridir. Kırılma sonucunda morarma ve kızarıklıklar bir gün sonra da ortaya çıkabilir. Bu nedenle morluk ve kızarıklık oluşmasını beklemeden hekime başvurmak önemlidir.
Burun kırıkları çocuklarda yetişkinlerdekinden farklı olarak sessiz ve sinsi bir şekilde görülür.

Yazının Devamını Oku

Gözkapağı estetiğiyle 10 yaş gençleşmek mümkün

13 Ağustos 2012
Yaşlılık belirtileri 30’lu ve 40’lı yaşlardan itibaren kendini göstermeye başlıyor. Söz konusu belirtilerden biri de gözkapağı sarkması...

İlerleyen yaşlarda çoğu kişi gözkapaklarının üzerinde veya altında, kasların gevşemesi/ fıtıklaşmasına bağlı olarak oluşan yağ torbalarından şikayet eder. Bu sorunu çözmek için eskiden sadece yağ torbaları alınırdı ama artık gevşeyen kaslar gerginleştiriliyor, fıtıklaşan yağ çıkarılıyor ve böylece 10 yaş gençleşmek mümkün olabiliyor.
Ancak sadece gözkapağı estetiği yeterli gelmeyebiliyor. Aynı şekilde alında ve kaşlarda da bazı gençleştirme işlemleri yapmak gerekebiliyor. Kırışmış, katlar oluşmuş bir alna sahipseniz ve sadece gözkapağınızdaki fıtıklaşma gideriliyorsa, bu gözlerinize daha genç bir ifade verir. Ancak gözkapaklarınızın üzerine yığılan kaşlar, kırışmış, çizgilenmiş yaşlı bir alınla yine yaşlı görünürsünüz. Bu nedenle gözkapağı estetiği yaptıracaksanız, hekiminizle diğer iki yaşlanan bölgenizle ilgili neler yapılabileceğini de ayrıntılı bir şekilde planlamanızda yarar var. Gözkapağı estetiği dediğimiz işlem bir ameliyat olduğundan gözlerinizde ameliyata engel olacak bazı sorunların olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. Göz tansiyonu, kuru göz, gözdeki enfeksiyonlar ve diğer bazı göz rahatsızlıkları, bu ameliyattan önce tedavi edilmelidir.

OPERASYONDAN SONRA İZ KALIYOR MU?

Gözkapağı ameliyatları yaklaşık 1,5 saat ile 2,5 saat arasında sürüyor. Gözkapağı ameliyatlarından sonra alt gözkapağında, kirpiklerin hemen altından geçen ince bir çizgi oluşuyor. Üst gözkapağının içinde de yine ince bir çizgi oluyor. Çok hafif bir izle kişi yaşamına devam edebiliyor. Bu ameliyatın etkisi yaklaşık 10 yıl, bazı hastalarda ise 10 yıldan bile fazla sürebiliyor.
Asıl önemlisi, ameliyattan sonra kişinin kendisine dikkat etmesi. Ameliyat sonrasında alt ve üst gözkapaklarında bant oluyor, ilk 24 saat gözler kapalı tutuluyor, sık aralıklarla göze soğuk kompres uygulanarak şişmesi önleniyor. Çalışan bir kişiye bu ameliyatı yaptıysak ilk 10 gün boyunca bilgisayar ve televizyon kullanımına sınır getiriyoruz. Çünkü aynı noktaya sabit bir şekilde bakılması, gözkapağının kırpma hareketlerini yavaşlatacağından göz içinde kuruluklara, batma ve yanmalara neden olabiliyor.
Bizim önerimiz bu ameliyattan sonra 3-5 gün kadar dinlenilmesidir.

GÖZKAPAĞININ ŞİŞMESİNE KARŞI ÖNERİLER

1-Uykunuzun düzenli olmasına özen gösterin. Her akşam birbirine yakın saatlerde yatmaya çalışın.

Yazının Devamını Oku