MEKTUBUNUZDA 37 yaşında olduğunuzu ve menopoza erken girdiğinizi, yapılan kemik yoğunluğu ölçümünde bu nedenle erime oluştuğunu ve ilaç kullanmaya başladığınızı belirtmişsiniz.
Kaç yıldır menopozda olduğunuz yolunda bir kayıt yok. Ancak kaç yıldır menopozda olursanız olun, 37 yaşındaki bir insanın osteoporozunu sadece menopoza bağlamak pek mümkün değil. Çünkü bu yaşlar, bir insanın kemik yoğunluğunun zirvede olması gereken dönemlerdir. Sanıyorum, yetersiz kalsiyum alımı gibi nedenlerle kemikleriniz zaten zayıftı, bunun üzerine erken yaşta menopoza girince kemikleriniz daha da zayıflamaya başladı.
Sizin durumunuzu örnek göstererek tüm annelere seslenmek istiyorum. Çocuğunuzun yaşlılıktaki kemik yapısını siz şimdiden belirleyebilirsiniz. Çocuğunuzu bol kalsiyumla besleyerek, spor yaptırarak kemik yoğunluğu zirvesini olabildiğince yukarı çekin. 30 yaş civarına kadar kazanılan kemik kütlesi bu yaşlardan itibaren yavaş yavaş kaybedilmeye başlar. Menopoz ile kemik kütlesi kaybı hızlanır. Bir insanın kemik kütlesi ne kadar zenginse, yaşlılıkta kırılma riski sınırına varması o kadar zor olur.
Sizin durumunuza gelince, uyguladığınız tedavi iyi ama yeterli değil. Öncelikle, aldığınız kalsiyum az. İlaç olarak aldığınız kalsiyuma ek olarak süt, yoğurt ve peynir gibi gıdalarla da kalsiyum almanızda yarar var. Ayrıca sporu ihmal etmemelisiniz. Kemik ne kadar kullanılırsa o kadar güçlü olur.
Olayın bir diğer yönü de bu yaşlarda menopoza girmenizdir. Mektubunuzda bu konuda bilgi yok. Neden olduğu ve bu konuda herhangi bir tedavi uygulanıp uygulanmadığı da önemli. Bilmeniz gereken şey, menopozun sadece osteoporoz nedeni olmayacağı. Öncelikle kalp-damar sistemi olmak üzere birçok sistemi etkileyebileceğini unutmayın. Bu nedenle, eğer kullanmanızı engelleyen başka bir neden yoksa, östrojen hormonu da kullanmanızda yarar var. Bunun için de kadın hastalıkları uzmanı bir doktora başvurmalısınız.
Gerek hormon tedavisi ve gerekse osteoporoz tedavisinin çok uzun süreli ve hatta bazen ömür boyu sürmesi gerektiğini de unutmayın.