İnternette yalan mesajlar da var!

İNTERNET ve e-posta, bilgiye kolayca ulaşmada ve haberleşmede çok büyük kolaylıklar getiren bir sistem. Bu özelliği nedeniyle de tüm dünyada hızla gelişiyor.

Ancak buradaki bilgilerin doğruluğuna gelince bir durup düşünmek gerekiyor.

Size birkaç örnek vermek istiyorum. Bir süre önce çoğu kişiye gönderilen e-postada bir sıvı sabun markasından bahsediliyor ve onkoloji hastanesinde yapılan incelemelerde bunun cilt kanserine yol açtığının belirlendiği ileri sürülüyordu. Mesajın altında ‘‘Bunu, tanıdığınız herkese forward edin’’ notu da vardı. Yani, mesajın çığ gibi yayılmasını amaçlıyorlar. Bir başka mail, AIDS hastası birinin barlarda birilerine iğne batırarak hastalığı yaydığını anlatıyordu ve bunun altında da bir önceki örnektekinin aynı not vardı. Buna benzer örneklerle muhtemelen çoğunuz karşılaşmış olmalısınız. Bu gibi örnekler dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşanıyor. Hatta bu söylentiler kısa zamanda kıtalar arası yayılmalar gösteriyor.

Benzeri örnekler sağlık alanının dışında da var. İngilizce'de Hoax adı veriliyor bu tür duyurulara. Hoax'ın kelime anlamı ‘‘şaka’’ olabileceği gibi, ‘‘yanıltma’’ da olabilir. Eğer ‘‘şaka’’ anlamını ele alırsak, şakanın kimseye zarar vermemesi ve bir hoşluk içermesi gerekiyor. Sabun örneğinde olduğu gibi, bu tür ürünü kullanmış olan kişilerin, sürekli olarak ‘‘Ne zaman kanser olacağım’’ korkusuyla yaşaması nasıl ‘‘şaka’’ olarak nitelendirilebilir?

Bu tür mesajların altında ‘‘yanıltma’’ niyeti varsa, ya birileri sağlıklı ruhsal yapıda olmadığı için başkalarına manevi işkence yapmaya niyetleniyor ya da ticari çıkar nedeniyle bir anlamda ahlaksızlık yapılıyor.

Sıvı sabun örneği ile alınıp incelendiğinde adı geçen hastanenin bu tür bir raporunun olmadığı, herhangi bir hastanın bile söz konusu olmadığı belgelerle ortaya konuluyor. Üstelik bu sabun dünyada yaygın olarak ve güvenle kullanılan bir marka. Bu açıdan bakıldığında bunun altında yatan ahlaksızca bir ticari çekişme olduğu anlaşılıyor. Ama kaç kişi bu incelemeyi yapma imkánına sahip?

Böyle bir haber geldiğinde doğru ya da yanlış olduğuna emin değilseniz, lütfen başkalarına aktarmayın. Mesajın kaynağı başka birisi bile olsa, sizin aktardığınız dostunuz ya da arkadaşınız için kaynak sizsiniz. Eğer dostunuz için bir şey yapmak istiyorsanız lütfen doğruluğunu araştırın, doğru olduğuna emin olduğunuzda arkadaşınıza gönderin.

Birçok insan bu tür mesajlar yüzünden büyük sıkıntılar çekiyor. Doktor doktor gezen, tetkiklere büyük paralar harcayan, günlerce sıkıntı yaşayan bir dostunuzun bu evhamına sebep olduğunuzu düşünürseniz, hiç mi üzülmezsiniz?
Yazarın Tüm Yazıları