İlaçta güvenlik önemlidir

GEÇTİĞİMİZ günlerde medyaya yansıyan bir haber oldu. Zayıflama amaçlı olarak kullanılan ilaçlardan birini kullananlar arasında ölümler görüldüğü için, bu konuda incelemeler başlatıldığı ve ilacın İtalya'da satışının durdurulduğu anlatılıyordu.

Bu haberde söz konusu edilen ilaç Sibutramine adlı etken maddeyi içeriyor. İlaç birçok ülkede ve Türkiye'de de Reductil adıyla satılmakta. Satışın durdurulduğu İtalya'da Ectiva ve Reduxade isimleriyle de satılıyor. Amerika'daki ismi ise Meridia.

İtalya Sağlık Bakanlığı'nın satışı durdurma gerekçesi, aralarında 2 ölümün de yer aldığı 50 civarında ciddi yan etkinin görülmesi. İlacın piyasaya verildiği 1997 yılından bu yana yapılan değerlendirmelerde, dünya ölçeğinde 32 ölüm vakasının görüldüğü açıklanıyor.

İlacın üreticisi Abbott firması, ilacın güvenlik çalışmaları sırasında 12 binden fazla kişide denendiğini açıklamakla beraber, ilacın piyasadan çekilip risk ve yarar dengesinin tekrar gözden geçirilmesi konusundaki çalışmaları da destekliyor.

Ancak Abbott Türkiye yetkilileri, ilacın Türkiye'deki satışını durudurmayı düşünmediklerini açıkladı.

Şişmanlık, dünya üzerindeki çok önemli sorunlardan biri. Kalp hastalıkları da dahil olmak üzere birçok sağlık sorununun temelinde bu gerçek yatıyor. Uzmanlar, özellikle obezite denilen ölçekte aşırı şişmanlık halinin ortaya çıkması durumunda ölüm riskinin % 60-70 oranında arttığını belirtiyorlar. Abbott firması yetkilileri, şişmanlığın neden olduğu ölüm oranlarıyla mukayese edildiğinde, ilaç kullanırken ölenlerin sayısının çok düşük olduğunu da belirtiyorlar. İlaç piyasaya verildiğinden bu yana 8.5 milyon kişi tarafından kullanılmış. Bu nedenle yararının, zararından daha fazla olduğu belirtiliyor.

Ancak, zayıflama amaçlı olarak bir başka ilacı üreten Roche firması yetkilileri de, Orlistat adlı etken maddeyi içeren ilaçlarının 1998 yılından bu yana, dünya üzerinde 10 milyon kişi tarafından kullanıldığını ve hakkında hiçbir ölüme neden olma suçlaması bulunmadığını da belirtiyorlar.

İşte bu durumda tıbbın en önemli konuları başlıyor. Hastaya uygulanacak tedavinin getireceği yarar ile, ilacın yan etkileri nedeniyle göze alınan risk değerlendirilmek zorunda. Eğer risk çoğalıyorsa ve bu amaçla kullanılabilecek başka tedavi yöntemleri varsa, bunları tercih etmek çok doğal.

Belki hatırlarsınız, Bayer firması bir süre önce, ürettikleri kolesterol ilacında önemli yan etkiler görülmesi üzerine ilacı piyasadan çekme kararı almıştı.

Halkımızın arasında çevredekilerin tavsiyesiyle ya da medyada okuduklarının yönlendirmesiyle ilaç kullanmak çok yaygın. Ancak bu örnekte de görüldüğü gibi bazen bilmeden ölümcül olabilecek derecede çok ciddi yan etkileri göze almış olmak da mümkün. Bu nedenle her türlü sağlık sorununun tedavisinde konunun uzmanı bir hekime danışmayı ihmal etmemek gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları