İlaç hakkında bilmek istediğiniz her şey

Bu günden itibaren bayram süresince Hürriyet Medya Towers'ın doktoru Gündüz Tezmen, ilaç ve ilaç tedavileriyle ilgili olarak sıklıkla sorulan okuyucu sorularını cevaplandıracak.

Dr. Tezmen, her ilacın az da olsa yan etkileri bulunabileceği gerçeğinin unutulmaması gerektiğini söyledi. Toplumdaki yaygın inanışların aksine bu gerçeğin tüm doğal ilaçlar için de geçerli olduğuna dikkat çeken Dr. Tezmen, önemli olanın, ilacı kullanırken karşılaşılabilecek durumları bilmek olduğunu vurguladı.

İlaç kullanırken, alkol alınabilir mi?

- Alkol, bazı ilaçların etkisini azaltabilirken, bazılarının etkisini arttırabilir. Bu, tersine olarak ilaçların, alkolün etkisini arttırması şeklinde de görülebilir. Bazı ilaçlar da alkolle birleştiği zaman zehirli etkiler yaratabilir.

Alkol kullanana narkoz uygulanır mı?

- Narkozda kullanılan bazı ilaçlar, sürekli alkol kullananların karaciğerinde hasar yaratabilir. Bazı narkoz ilaçları da sürekli alkol kullananların karaciğerinde yeterli hızda parçalanamadığı için, vücutta yüksek dozlara çıkarak tehlikeli olabilir.

Antibiyotik kullanırken alkol alınabilir mi?

- Aralarında mantar, parazit ve sıtma ilaçlarının da bulunduğu antibiyotikleri kullanılırken alkol kullanılması, bulantı, kusma, başağrısı, ateş basması ve havale nöbeti gibi belirtilere yol açabilir. Ayrıca alkol kullanılması birçok antibiyotiğin vücuttaki etkisini azaltır. Karaciğerde işlenen antibiyotiklerin, sürekli alkol kullananların karaciğerine zarar verme riski yüksektir.

Sinir ve uyku ilaçları ile alkol birlikteliği öldürücü olur mu?

- Aralarında antipsikotik ilaçların da bulunduğu sakinleştirici ve uyutucu etkili ilaçlarla birlikte alkol kullanılması beyin fonksiyonlarında ileri derecede baskılama nedeni olabilir. Solunum merkezinin baskılanması, solunum durması ile ölüm riski yaratabilir. Bu ilaçların bazıları, alkolle bir arada alındığında ciddi karaciğer hasarlarına yol açabilir.

Grip ilaçları ile alkol...

- Grip ve soğukalgınlığı ilaçlarının içinde bazı antihistaminik (alerji giderici) maddeler vardır. Bunlar alkolle birleştiğinde ileri derecede uyuşukluk nedeni olabilir. Bu da otomobil de dahil olmak üzere her türlü araç-gereç kullanımında kaza riskini ileri derecede arttırır. Yaşlılarda bu etki çok daha önemlidir. Bu ilaçlarda ayrıca ağrı kesici ve ateş düşürücü etkili parasetamol de bulunur. Parasetamolün alkolle birlikteliği ciddi karaciğer hasarlarına yol açabilmektedir.

Ağrı kesiciler de alkolle kullanılamaz mı?

- Parasetamol içerenler, alkol kullananlar tarafından kullanılmamalıdır, karaciğer hasarı riski yaratmaktadır. ‘‘Naproksen’’ içerenler, alkolle birlikte alındığında mide kanaması riski yaratmaktadır. Yaşlılarda yapılan çalışmalar alkolle birlikte alınan yüksek dozdaki aspirinin mide kanaması riski arttırdığını, aynı zamanda alkolün, sanki daha fazla içilmiş gibi etkilediğini gösterdi.

YARIN: Zayıflama ilaçları
Yazarın Tüm Yazıları