Paylaş
Yıl 1918, I.Dünya Savaşı henüz bitmemiş. Bu yılın Mart ayında Amerika Kansas’taki askeri birliklerde grip hastaları beliriyor. Bu hastalık Temmuz ayına kadar yakındaki eyaletlerde askeri birliklere ve çevredeki topluma yayılıyor. Bu sırada Amerikan birlikleri Avrupa’daki savaşa müdahale için gönderiliyor. Yol boyunca aynı kamaralarda yatan hemen tüm askerler hastalanıyor.
Bu askerler Avrupa’ya indiklerinde, Fransa, İngiltere, ardından tüm Avrupa ve giderek tüm dünyada salgın yapacak olan gribin yayılmasına yol açıyorlar.
Yaz sonunda virüs daha tehlikeli bir yapı kazanıyor. Eylül ve Ekim aylarında, yangının kuru otlarda yayılması gibi korkunç bir hızla tüm dünyaya yayılmaya başlıyor. Örneğin Amerika’da halkın neredeyse yarısı hastalanıyor. Yıl sonuna doğru salgın azalır gibi olurken, 1919 yılının ilkbaharına doğru tekrar ve daha şiddetli bir salgın atağı başlıyor.
İşte bu andan itibaren insanlık tarihinin en korkunç salgını başlıyor.
Vebadan daha kötü
İnsanlık tarihi boyunca en büyük, en öldürücü salgınlar veba hastalığı nedeniyle olmuştur. 6., 14. ve 17. yüzyıllarda salgınlar yapıp yeryüzünde toplam 137 milyon kişinin ölümüne yol açan veba en şiddetli yıllarında bile yılda 2 milyon kişinin ölümüne yol açarken, ’İspanyol gribi’ adı verilen bu salgın bir yıllık dönem içinde yeryüzünde 40 milyon insanın ölümüne yol açmış. Bu salgında Alaska ve Polinezya gibi kapalı toplumlarda halkın yüzde 80’i grip nedeniyle hayatlarını kaybetmiş.
Bu salgında en çok kayıp genç ve sağlıklı kişilerde görülmüş. Sabah kendini iyi hisseden kişiler, öğle saatlerinde tam olarak hastalanıyorlar ve akşama da ölebiliyorlarmış.
(Sürecek)
Paylaş