Paylaş
Ben 22 yaşında bir gencim. Bir süreden beri kuyruk sokumumda çıban gibi bir şey çıkıyor. Önceleri sivilce gibiydi, sonra büyüdü, kendi kendine patladı. Ağrı sızı yapmıyor. Ancak zaman zaman tekrarlamaya başladı. Birkaç kez antibiyotik aldım, o da fayda etmedi...
C.Y. / İSTANBUL
Kuyruk sokumunda zaman zaman beliren çıbanlar, halk arasında kıl dönmesi olarak da anılan, tıpta kist dermoid sakral, olarak adlandırılan bir hastalıktır.
Bu bölgede bulunan kıl kökleri, oturma, pantolon sürtmesi gibi etkenlerle içe doğru döner ve kıl deri altına doğru büyümeye başlar. Deri altına oluşan kıl yumağı, kendine yer açar ve bu bölgede kistik bir yapı oluşturur. Bu bölgenin iltihaplanması ise, sizin çıban olarak adlandırdığınız, cerahatli bir bölge oluşmasına yol açar. Kendiliğinden ya da yardımla patladığı zaman, içindeki cerahat boşalır, ancak kistik yapı ve kıl yumağı içeride kaldığı için olay tekrar tekrar kendini gösterir.
Tekrarlayan olaylarda ameliyat yapılarak bu kistik yapı ortadan kaldırılır ancak bu bölgede bulunabilen başka kıl köklerinin aynı olaya tekrar yol açması mümkündür. Size önerim, özellikle cerahatli yapı oluştuğu zaman bir cerrahla görüşmeniz. Durumunuzu inceledikten sonra onun yapacağı önerilerin sizin durumunuz için en uygunu olacağı tabiidir.
Bir göğsüm daha küçük
Ben 1975 doğumlu bir genç kızım. Benim bir göğsüm diğerine göre daha küçük. Göğüs uçlarımda da kıllanma var. Kıllanma boğazımda ve çene altında da görülüyor. Bacaklarımda da eğrilik var. Bütün bu sorunlar beni çok üzüyor. Bana ne önerirsiniz?
K.K./ANKARA
Göğüsler arasında büyüklük farkının olması bazen rastlanabilen normal bir durumdur. Ancak böyle bir fark daha önce yokken sonradan oluşuyorsa, o zaman meme dokusunda gelişen kitle gibi bir dokuyu düşündüreceği için, acilen bir doktora başvurulması gerekiyor. Kıllanma olayına gelince, bu durum kalıtımla gelen yapısal özelliklere bağlı olabilir. Ancak artma gösteriyorsa hormonal bir bozukluk olma ihtimali yüksek.
Mektubunuzdaki tariflere göre sizin göğüslerinizin arasındaki büyüklük farkı eskiden beri var. Ancak yine de bir doktora danışıp emin olmakta yarar var. O da bir sorun bulmazsa, sutyen içine takviye koyarak dış görünüşü düzeltebilirsiniz. Ya da estetik ameliyatla düzeltme çareleri aranabilir. Kıllanma için de hormonal yapının incelenmesi gerekiyor. Hormon bozukluğu varsa bunun düzeltilmesi gerekiyor. Kıllardan epilasyonla kurtulmak mümkün olacaktır.
Paylaş