Paylaş
Bu satırları derin bir üzüntü içinde yazıyorum. 25 yılı aşkın bir süreden beri arkadaşım olan Orhan Olcay'ı kurtaramamanın üzüntüsü...
Gazetelerde okumuş olmalısınız, arkadaşımız, ani bir kalp krizi sonucunda hayata veda etti. Kriz geçirdiğini kimse farketmedi, bulunduğunda kalbi ve solunumu durmuştu. Canlandırma ile ilgili tüm cabalar sonuç vermedi.
Tüm sevenleri şimdi merak içinde, nasıl oldu da herşey bu kadar ani oldu? Kalp krizi önceden belirti vermez mi?
Evet maalesef kalp krizleri bazen bu kadar ani ölümlere yol açabiliyor. Kalbe bağlı ani kalp ölümü olarak adlandırılan bu durumda, kalp krizinin oluşması ile kalbin durması aynı anda oluyor.
İşte böyle durumlarda kalp masajı ve yapay solunum ile tıbbi adı defibrilasyon olan kalbe elektroşok uygulaması çok önem taşıyor. Ancak bunların da sonuç verebilmesi için çok kısa zamanda müdahale gerekiyor. Kalp durmasını izleyen 5-7 dakikalık süre çok önemli. Bu süre uzadıkça yapılan işlemle hayata döndürme ihtimali azaldığı gibi hayat döndürmek mümkün olsa da beyin hücrelerinde hasar oluştuğu için bitkisel hayat oluşma ihtimali çok yükseliyor.
Bazı kişiler kalp sağlığı konusunda kendine test uyguladığından bahsederler. 'Hızlı yürüyorum, yokuş merdiven çıkıyorum, bir şikayetim olmuyor. Kalp sorunum olsa kalbimde ağrı hissederdim' diyorlar. Bu bazen doğru olan bir durum. Stable angina olarak adlandırlan bu durum, kalbi besleyen damarların daraldığı hallerde görülüyor.
Eğer kalp damarı, damar çeperinde, iç zarın altında yer alan kolesterollü plakların üzerindeki zarın yırtılması nedeniyle aniden oluşan pıhtı nedeniyle tıkanırsa, daha önce hiç bir şikayeti olamayan kişilerde ani kalp krizleri görülebilir. Eğer kalpte hasarlanan yer kalbin elektrik yapısında anormal faaliyetlere yol açarsa, arkadaşımızda olduğu gibi ani kalp durmaları görülebiliyor.
Bir şikayetinizin olmaması sizde gereksiz bir güvene yol açmasın, lütfen riskleriniz ortadan kaldırmaya çalışın.
Paylaş