Alkol, tansiyonu yükseltebilir

BEN 40 yaşındayım. Bir süreden beri tansiyonum oynamaya başladı. Bazen 19-20 gibi oluyor.

Küçük tansiyonum da 10 civarında. Gittiğim doktor birçok tahlil yaptırdıktan sonra önemli bir şey bulamadı, ancak tansiyonum ara sıra yükselmeye devam ediyor.

Ben sık sık alkol kullanırım. Alkol kullanmamın tansiyonla bir ilişkisi var mı?

Yüksek tansiyonun kesin bir tedavisi var mı? Ne gibi ilaçlar kullanmam gerekiyor?

Kaya S./İSTANBUL

YÜKSEK
tansiyon, her zaman bir hastalığa bağlı olmayabilir. Tıp dilinde esansiyel hipertansiyon denilen şekilde, herhangi bir hastalığa bağlı olmaksızın tansiyonun yüksek olduğu görülür.

Yüksek tansiyon sorununun kesin tedavisi için zeminde yatan hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Yani yüksek tansiyon bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkmışsa, bu hastalık tümüyle tedavi edilebiliyorsa, hastalık iyileştikten sonra yüksek tansiyon da ortadan kalkacaktır.

Biraz önceki sözlerime dikkat ettiyseniz, esansiyel hipertansiyonun, başka bir hastalığa bağlı olmaksızın ortaya çıktığını belirtmiştim. Böyle olunca esansiyel hipertansiyonun kesin bir tedavisinin olmadığı da anlaşılır. Ancak yüksek tansiyonu kontrol altında tutmak mümkün olabilir. Bunun için de diyet ve tansiyon düşürücü ilaçların sürekli olarak uygulanması gerekir. Bu konuda sıklıkla yapılan bir hata, diyeti ve tansiyon düşürücü ilaçları bir süre uygulayıp tansiyon normale inince, son vermektir. Oysa ilaç kesildiği zaman tansiyon tekrar yükselecektir. Bu nedenle uygun bir ilaç ve doz belirleyip, doktorun başka bir önerisi oluncaya kadar sürekli olarak kullanmak gerekmektedir.

Alkolle ilgili sorunuza gelince, alkolün fazla miktarda alınmasının tansiyon yükselmesine neden olacağını bilmeniz gerekiyor. Bunun gibi, fazla kilolu olmak, fazla tuz kullanmak, sigara içmek, hareketsiz bir yaşam sürdürmek ve strese maruz kalmak gibi etkenler de tansiyon yükselmesinde rol oynamaktadır. Özellikle son zamanlarda yapılan çalışmalar, sigarayı bırakmak, fazla kilolardan kurtulmak, günlük tuz tüketimini önemli ölçüde azaltmak, stresten uzak kalmak, alkol tüketimini azaltmak ve düzenli olarak spor yapmak, hafif ve orta dereceli tansiyon yüksekliği sorunlarında ilaca gereksinimi ortadan kaldırmakta ya da en azından daha düşük ilaç dozlarıyla tansiyonu kontrol altına almak imkánı yaratmaktadır. Eğer siz de alkolü azaltma ve varsa diğer risk faktörlerini ortadan kaldırma yoluna giderseniz, tansiyonunuzu belki de ilaç kullanmadan kontrol altında tutma olanağına kavuşabilirsiniz.

İlaç tavsiyesine gelince; halk arasında sıklıkla yapılan bir yanlışa değinmek istiyorum. Tansiyonu yüksek olan bir kişinin kullanıp yararlandığı bir ilacın herkeste aynı etkiyi sağlamayacağının bilinmesi gerekiyor. Oysa komşunun ilacını kullanan birçok kişiyi görüyoruz. Eğer tansiyona neden olan etken farklı ise ya da bünyede aynı anda mevcut olan başka bir hastalık varsa, başkasına iyi gelen o ilacın kullanılması öbür kişide hayati önem taşıyan riskler yaratabilir. Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan belki de yüzlerce çeşit ilaç vardır. Doktor yapacağı muayenede, hastadaki nedenleri, tansiyonun durumunu, hastanın bünyesini ve eşlik eden başka bir sağlık sorunu bulunup bulunmadığını kontrol ederek ilaç belirler. İşte bu nedenlerle, herhangi bir sağlık sorunu olan herkesin doktora başvurarak tetkik olması ve doktorun belirleyeceği ilaçları onun belirlediği dozda ve sürede kullanması gerekmektedir.
Yazarın Tüm Yazıları