Paylaş
Alman, Polonya, Macar kökenlilerin Avrupa’dakiharplere karışmamak için Amerika’ya göçlerinde Alman mahallesi (Germantown) yerleşim seçeneklerinin başında geliyordu. New York’a yerleşik Türklerin benim için verdikleri bir davette tanıştığım Sami Tekiner ‘’Seni gördüğüme memnun oldum. Memleketten gelip gidenle haylidir karşılaşmadım.’’dedi. Tekiner Kırşehirli idi, Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra bursla doktora yapmak için Amerika’ya gelmiş, harp patlayınca geri dönememişti.
Türkiye’den para gelmeyince sıkıntıya düşmüş, Germantown’da yaşayan Alman-Polonya mültecilerinin Avrupa’daki ailelerinin gıda, ilaç, giyim gibi ihtiyaçlarını deniz yoluyla memleketlerine göndermeye başlamıştı.
Bu işi yapmayı tek akıl eden Sami Tekiner ‘’Anadolu’da bakkaldan ayakkabıya irili ufaklı iş yapan tüccarlardan garantili ticaretin emlak sahipliğine bağlı olduğunu çok duydum. Avrupa’dan gazete,dergiler getirdim.İşlerimi yürüttüğüm dört katlı evi alacak kadar para sahibi oldum. Ardından zincirli ipoteklerle iki ev daha aldım, binalarımın sayısı gittikçe arttı. Cadde-sokak üstünde lokanta, şarküteri, hazır gıda yerleri için müteşebbislere binalarımda yer verdim. Harp bittikten sonra emlak ve bina alışverişi dışındaki işlerimin çoğunu kapattım.’’ diye ekliyor.
Şirketinin kira işlerini yürüten bir Türk, hukuktan emlakçılığa dönen Tekiner’in vefatından önce ev, apartman, bina, dükkan olarak 150civarında gayrımenkula sahip olduğunu söyledi.
Emlak sektörü New York’ta üretim olmadan en fazla kazanç getiren bir sanayi. İngiliz emlak komisyoncusu Knight Frank’in yayımladığı ‘’Servet Raporu’’nun son sayısında Londra, Paris, Cenevra, Dubai, Sao Paolo ve Shanghai’a gibi ülkelerde nakit 30 milyon doları aşkın 167 bin 669 süper zenginin servetleri büyüteç altına alınıyor.
Knight Frank yabancıların geçen New York’ta en fazla emlaka ilgi gösterdiğini, direkt yatırımın 50 milyar doları aştığı, süper zengin sayısının gelecek 10 yılda yüzde 30 artacağını belirtiyor. Uzman emlakçı yakın gelecekte uçak, yat, modern sanat eseri gibi refah simgelerinin yerini emlak sahipliğinin alacağını işaret ediyor.
Rus oligarkı Dimitry Rybolovlev 88 milyon dolarla New York’un en pahalı kondo apartmanını, Mısır’lı inşaat devi Nassef Sawiris’in 70 milyon dolar ödeyerek koperatif dairelerde pahalılık rekoru kırdığı bildiriliyor.
Sıfırdan milyoner olan Kırşehir’li Sami Tekiner bu dönemde yaşasaydı bina sahipleri arasında liste başı olurdu.
Paylaş