Paylaş
Rahşan Apay/Viyolonsel/Çello
Önsöz’den satırlar:
“Hayatta hiçbir şey tesadüf değil. Her şey bir gün buluşması gerekenle buluşuyor, zincir tamamlanıyor. Bu albümün hikâyesi de öyle. Yıllar önce bir gün annemle Prof. Dr. Hüsrev Hatemi’nin muayenehanesindeyik... Hoca bana dönüp ‘İsminin anlamını ve nereden geldiğini biliyor musun?’ dedi. Sonra Rahşan isminin Pers dilinden geldiğini ve diğer dillerdeki karşılıklarından birinin de Roxana olduğunu anlattı.
Yıllar sonra yolum besteci Armağan Durdağ ile kesişip kendisine bu anekdotu anlattığımda Büyük İskender’in Roxana’yı Pers topraklarında bulup nikâhlı tek eşi olarak aldığını anlatmasıyla, ‘Roxana’ Viyolonsel Konçertosu’nun tohumları ekilmeye başlamıştı. Durdağ’ın müziklerindeki tını zenginliğini, yani orkestrayı binbir renkle donatabilmesini, birbiriyle konuşan çalgıların gizli katmanlar oluşturmasını, ritim ögesine duyduğu özel ilgiyi, yerel Türk ögelerimizle yetinmeyip 1980’lerden bu yana özellikle Amerikan çağdaş klasik müziğinde etkin olan Yeni-Romantik akımı müziğine katmasını ve yavaş müziklerindeki mistik lirizmini daima çok sevdim. Bu nedenle kendisinden bir konçerto yazmasını rica ettim. Müziğindeki bu özelliklerle, çağdaş bir Türk bestecisi olarak viyolonsel repertuarına eser vermesi biz çellistler için büyük bir kazanç olacaktı.
Böylece 2012 senesinde ‘Roxana’ aynı zamanda benim de doğumumdur.
Hayatımda benim de geçtiğim evreleri anlatan, Roxana’nın dilinden bir konuşmadır; gerçek ile yalanı ayırt eden, hayatı küçük ya da büyük yaşamayı kıyaslayan bir iç hesaplaşmadır.
Kıymetli Cumhuriyet’imizin 100. yılında, birinci kuşak Türk bestecilerinden A. Adnan Saygun ile beşinci kuşak Türk bestecilerinden Armağan Durdağ’ın viyolonsel konçertolarını bir arada sunabildiğimiz için çok mutluyum. Bunu mümkün kılan tüm dostlarıma teşekkür ederim.”
Broşürde Rahşan Apay hakkında bilgi okuyabilirsiniz.
Hasan Uçarsu’nun A. Adnan Saygun ve viyolonsel konçertosu üzerine yazısı yer alıyor.
Armağan Durdağ da bestesi üzerine bilgi veriyor.
Teşekkürler bölümünde de katkıda bulunanların adı var:
Besteler:
- Ahmet Adnan Saygun
Viyolonsel Konçertosu
- Armağan Durdağ
‘Roxana’ Viyolonsel Konçertosu
- İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası
- Ayşem Sunal Savaşkurt
- Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası
- Gül Ayşe Eken
- Rengim Gökmen
- Selman Ada
- Zeplin Edisyon (Ahmet Adnan Saygun, Viyolonsel Konçertosu, Op 74)
İki iyi bestecinin konçertolarının iyi bir icrası sanırım çok beğenilecektir.
(Lila Müzik)
DİSKOTEĞİMDEN SEÇMELER
Bu hafta çello bestelerine ağırlık verdim:
- JS Bach
Cello Suites
- Mstislav Rostropovich
(Çello)
Performance from the 1975
Edinburgh Festival
- Suite No. 2
- Suite No. 3
- Suite No. 6
(BBC Music Magazine Collection)
Paylaş