Paylaş
Sahaflar hakkındaki bu kitap birçok dostumu da bana hatırlatıyor.
Okumaya başladığımda, birkaç duyguyu bir arada yaşadım.
Kitaba meraklı olanların, tutku derecesinde kitapseverlerin kitapta yer bulmasının yanı sıra edebiyat tarihine düşecek notları da içeriyor.
Kitap yazarlarının biyografilerini okurum önce. Türkmenoğlu’nun biyografisini okuyun.
İlk sayfada ithaf var:
“Rahmetli Muhterem Büyükbabam Türkmenzade Mustafa Mehmet’e.”
‘Kitap Hakkında’dan:
“Babamdan tevarüs ettiğim bir alışkanlıktı. Sahaflar Çarşısı ve kitabiyata dair elime geçen fotoğrafları ve belge niteliğindeki dokümanları kabaca biriktirdim. ‘Söz uçar, yazı kalır’ düşüncesiyle ‘görüp işittiklerimden’ kendimce önemli bulduklarım hakkında notlar aldım.
Zaman zaman fotoğraflar çektim. Bir süre sonra ortaya çıkan arşivden haberdar olan kitap muhibbi dostlar, bunları derleyip yayımlamam için teşvikten öte baskı yapmaya başladılar.
Bir gün Arslan Kaynardağ’ın ‘Sende Sahaflar Çarşısı ile ilgili dokümanlar varmış, onlara bir göz atayım. Bende olmayanların fotokopisini alayım’ demesi üzerine ‘Ben de sizdekileri görürsem olur’ cevabını verdim. Kabul etmedi. Ancak talebi bana cesaret vermiş oldu. Bunun sonucu olarak bir şeyleri kâğıda dökmeye başladım.
Nerede ise 15 yıl süren bu ‘demlenme’ süreci üç yıl önce tamamlandı.
Yazdıklarımı ham haliyle ilk defa Süleyman Şenel gördü, ayrıca salgın döneminde kitabın hazırlanması için yardımlarını esirgemedi.”
Diğer adlar da şöyle sıralanıyor: Şaban Özdemir, Ötüken Neşriyat Editörleri Göktürk Ömer Çakır, Oğuzhan Murat Öztürk, Ötüken Neşriyat Genel Müdürü Ertuğrul Alpay, Ahmet Emin Saraç, Güler Doğan Averbek, fotoğrafçı Adil Sarmusak.
‘Önsöz’den:
“İşte, 60 yıllık anılardan bir demet sunan bu kitap, kronolojik bir tarih kitabı veya anı defteri değil. Birazcık Yusuf Ziya Ortaç’ın ‘Portreler – Bizim Yokuş’u, biraz da Mina Urgan’ın ‘Bir Dinozorun Anıları’ kıvamında.”
Kitap 10 bölümden oluşuyor.
Kitap ve yayın dünyasından kişilerin tanıklıkları bu kitabın belirgin özelliği.
(Ötüken Yayınları)
DEPREMZEDE SAHAFLARI DESTEKLEYELİM
DEPREMLER hayatımızdan birçok önemli kitabı da aldı götürdü. Kitapçılar, özellikle sahaflar bir kültür depremini de yaşadılar, yaşattılar.
O kentlerde eğitim görenler, birçok kitabı sahaflardan edinirlerdi. Şimdi böyle bir kaynaktan yoksunlar. Özellikle üç ilimizdeki sahaflar bütün varlıklarını kaybettiler.
Dükkânları yıkılan, kitapları yok olan bu sahaflar için meslektaşları bir yardım ve destek kampanyası başlattılar.
İzmir’de bulunan Hermes Sahaf’ın sahibi Ümit Nar’ın koordinasyonunu yaptığı bu kampanyanın odak noktası, “KİTANTİK” isimli kitap satış sitesi oldu.
Başta İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük illerimizdeki sahafların büyük desteğiyle hem para hem de zarar gören sahafların dükkânlarına koyabilecekleri kitapları toplama konusunda esnaf başarılı bir dayanışma örneği gösterdi.
Depremde hangi sahaflar zarar gördü:
- Yeryüzü Sahaf
(Kahramanmaraş)
- Fosil Sahaf
(Adana)
- Kitap Otağı Sahaf
(İskenderun)
- Kitaphane Sahaf
(İskenderun)
- Azzefran Sahaf
(Kahramanmaraş)
- Emir Sahaf
(Hatay)
KİTANTİK eski ve antika satış sitesi üzerinden yapılan bağış kampanyasında okurlar 10 TL değerindeki destek paketlerinden satın alarak katkıda bulunabilecekler.
Fosil Sahaf ne diyor?
“Kişisel tarihimizin tamamını, 6 Şubat günü Adana’daki depremde maalesef kaybettik. Şimdi değerli dostlarımızın desteği ile yeniden yükselmeye, minik adımlarla yolumuzda ilerlemeye gayret ediyoruz.
Depremlerin vurduğu kentlerde üzgünüz ki can kayıpları dışında bir kültür varlığı olan kitaplar, kütüphaneler de yok olmuştur. Kitaplar da moloz yığınları arasında kaybolmuştur.”
Paylaş