Paylaş
İddiaya göre mülteciler bir genci dövmüştü. Sonrasında olaylar çığırından çıkmış, Suriyelilerin kaldığı ev ateşe verilmişti. İki gün süren gerginlikler sonucunda yanan binada oturan 60 Suriyeli Mardin’e gönderildi, konu kapatıldı. Peki gerçekten kapandı mı?
Olay günü Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’yle sohbetimizde önemli konuların altını çizmişti. Hatırlatmakta fayda var:
* Mültecilerin büyük bir kısmı kendileri için kurulan kamplardan gelerek, Altındağ’da çadırlarda ya da kentsel dönüşüm için yıkılmayı bekleyen evlerde kalıyor.
* Belediye ve kaymakamlıktan yeterince yardım yapılıyor ancak yardım yapılan ailelerin sayısı sürekli olarak artıyor. Uzun soluklu yardım yapılması bize göre doğru değil.
* Suriyeli ailelerin çoğunun kimliği yok ve kayıt dışı çalıştırılıyor.
* Kentsel dönüşüm nedeniyle boşalttığımız evleri yıktığımızda, sorun daha da büyüyecek.
* Gözlemlerimize göre 2 bin aileye yakın Suriyeli mülteci var
Tiryaki durumun ciddiyetini herkesin rahatlıkla anlayabileceği şekilde ifade ediyor. İzlenecek iki yol var. Ya Suriyeli mültecilerin entegrasyonu tam sağlanacak, küçücük çocukları sokaktan kurtarılıp okullara yerleştirilecek, insani koşullarda yaşayacak ve çalışacaklar ya da kamplara gönderilecekler. Yaşananların münferit olması temennimiz. Ama yetkililer durup izler ve önümüzdeki günlerde olmasını hiç istemediğimiz yeni bir gerginlik yaşanırsa, olayın sorumlusu olurlar. Bizden uyarması.
AKM ve emekleme aşaması
Ankara’nın yüz akı olması gerekirken, yakışıksız görüntüsüyle iç burkar Atatürk Kültür Merkezi.
Pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan AKM’nin ismi en çok da hemşehri günlerinde duyulur. Hemşehri günlerinin müdavimleri olan bakanlar milletvekilleri ‘dökülen’ merkeze her geldiklerinde ‘Burası Ankara’ya yakışmıyor” mesajı verip öylece giderler. Dün Ankara Hürriyet’te Erdinç Çelikkan imzalı önemli bir haber vardı:
“AKM Ortak Akıl Çalıştay’ı düzenledi. Toplantıya Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü, Milli Komite üyeleri, üniversiteler ve uzmanlar davet edildi.”
Üniversiteleri de içine alacak şekilde çalıştaylar dizisi düzenlenmesi toplantıda karara bağlandı ve yetkililer ‘emekleme aşamasında’ olduklarını ifade ettiler. Toplantıya katılanların da ‘son yeşil alanlardan biri olma özelliğine sahip’ tespitinde bulundukları AKM’yle ilgili ‘emekleme aşaması’ tabiri bende karamsarlık yarattı. AKM yeni bir proje olsa 3-5 sene emeklenebilir ama yıllardır gözümüzün önünde duruyor. Hazır ‘son yeşil alanlardan’ tespiti yapılmışken bir yarışma açıp kültür merkezinin projesi seçilip etrafının ranta açılmadan yeşile büründürülmesi çok zor olmamalı.
Paylaş