Paylaş
İstanbul 11. sırada kendine yer bulurken, Ankara ne yazık ki listede yok.
Uzun uzadıya devam ettirilebilecek, “Türkiye’nin Başkent’i neden listede yok” klişesine düşmemek lazım. Listedeki ilk iki şehir ABD’den ama başkent Washington yok.
Elbette bu durum, ‘Ankara marka şehir olmasın’ anlamına gelmiyor.
Bu şehrin ‘dünya devleri’ arasına girmesi için öncelikle merkezin kurtulması şart. Her geçen gün kan kaybeden Ulus ve Kızılay ‘çöküntü’ alanları olmaktan çıkarılmalı.
Yakın zamana kadar Kızılay’ın göbeğine Türkiye’nin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Mahallesi’nin restorasyonu konuşuluyordu.
Hatta devletin zirvesinden bile projeye destek gelmiş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Çöplükten kültür merkezine dönüştürecek bir proje hazırlayacağınızı topluma anlatın. Bu bölge Roma’nın merkezi, Prag’ın merkezi gibi yapılabilir” demişti.
Saraçoğlu’nun restorasyonu ilk gündeme geldiğinde uzlaşamaz gibi görünen ATO ile Mimarlar Odası, Cumhurbaşkanı Gül’ün olumlu ve teşvik edici bakış açısının etkisiyle proje üzerine fikir yürütmeye başladılar.
Projenin bir diğer ayağı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla da kasım ayına kadar karşılıklı görüşmeleri sürdürdüler.
Ne olduysa bakanlıktaki görev değişikliği sonrası oldu.
ATO ile Mimarlar Odası’nın Çevre ve Şehirciliik Bakanlığı’yla Saraçoğlu konusunda ‘bağı’ koptu.
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’a projenin son durumunu anlattı:
“Saraçoğlu, protokol aşamasında takıldı. Saraçoğlu’nun yıkılmadan, restore edilerek topluma kazandırılmasını içeren tek maddelik bir protokol imzalamak istedik. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’den defalarca randevu istedik ancak, herhangi bir yanıt alamadık. Saraçoğlu’nun Koruma Amaçlı İmar Planı yok. Bugün Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ile görüşerek, bu planın çıkarılmasını önerebiliriz. Kentin ortasındaki Saraçoğlu, atıl bir duruma geldi. Saraçoğlu’nda bakanlık durdu, hareket etmiyor. İlerleyen günlerde Büyükşehir’in de devreye girmesi söz konusu olabilir.”
Gül’ün bile ilgi alanında olan, kentin merkezinin diriliş projesi olabilecek projenin geldiği son nokta budur.
Bu işleyişle Ankara için ‘marka şehir’ olmak ancak seçim öncesi vaatlerde kalır.
* * *
Sahi stat ne oldu
Konu unutulan projelerden açılmışken...
Ankara’ya yapılacak yeni stadyum ve spor kompleksi ne oldu?
Geçtiğimiz eylül ayında Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada 2014 yılının ilk aylarında Eskişehir Yolu üzerinde yapılması planlanan stadyumun temelinin atılacağı ifade edilmişti. 41 bin 900 kişilik yeni stadın yanı sıra olimpik yüzme havuzu, uluslararası standartlarda tenis kortları ve buz pateni sarayı inşa edilecekti.
Anlaşılan Saraçoğlu’nda olduğu gibi konuyla ilgili olan bakan değişince, projelerin kaderi de değişiyor...
Paylaş