Paylaş
Yapı Kredi Bankası’nın elinde Turkcell hisselerinin yüzde 13.1 oranındaki kısmı bulunuyor. İşi karıştıran da bu hisseler. Bu hisselerin kime ait olduğu, kim tarafından alınacağı ya da kime satılacağı, satma yetkisinin kimde bulunduğu gibi konularda bir sürü soru işareti var.
Dün Yapı Kredi Bankası ile Koç-Unicredito arasındaki hisse devir anlaşmasının ayrıntıları açıklandı. Buna göre Cukurova Grubu 12 ay süre içinde Turkcell hisselerini alma hakkına sahip olacak. Eğer bu hakkı ilk altı ay içinde kullanırsa fiyatta 55 milyon Euro’luk indirim yapılacak. Opsiyon hakkı kullanılmazsa da yine belirli bir ödeme takvimi içinde 12 ay içinde bu hisseleri alabilecek. 12 ayda da alamazsa anlaşmaya göre YKB bu hisseleri istediğine satabilecek
Tam bu anlaşma ile işler yerine oturdu dedik ki birden Yapı Kredi Bankası’nın Yönetim Kurulu sert bir açıklama yaptı. Yapı Kredi Bankası'nın halka açık bir banka olduğunu hatırlatan banka yönetimi, bankanın çıkarlarıyla ilgili her tür karar hakkının kendisinde olduğunu hatırlattı. Yapı Kredi Bankası yönetiminden yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"Bankamızın varlıklarıyla ilgili her türlü değerlendirmede yönetimimiz, bankamızın çıkarlarını ön planda tutmaya devam edecektir. Ortaklarından ayrı bir tüzel kişiliği bulunan Yapı ve Kredi Bankası'nın varlık ve borçlarına ilişkin tasarrufta bulunma yetkisi, bankanın ana sözleşmesine ve kanun hükümlerine göre belirlenen organlarına aittir. Diğer bir ifadeyle; bankamız, organları marifetiyle ve mevzuat çerçevesinde yönetilmektedir. Hangi sıfatla olursa olsun bu yetkiye sahip olmayanların bankanın varlıkları üzerinde yaptığı değerlendirme kendi görüş, arzu ve isteklerini yansıtmaktadır."
Yapı Kredi Bankası yönetimi bu kadarla da yetinmedi ve açıklamasının son bölümünde Koç Holding-Unicredito ortaklığıyla Çukurova Grubu'nun kendisi dışında yapacakları her tür anlaşmayı tanımayacağını da vurguladı.
Şimdi bildiğimiz hükümetin yani siyasi iradenin YKB’nin sahipliği ve Turkcell meselelerini çözmek istediği. Normalde bu arzuya TMSF’nin de uyum göstermesi beklenebilir. Ama Yine TMSF’nin (ya da hükümetin) atadığı YKB Yönetim Kurulu, sert bir açıklama ile gündeme gelince ister istemez ne oluyor diye sorduk. Yanıt yok. Hükümetin isteğine TMSF’den bir muhalefet olduğunu biliyoruz ama bu gerçek bir muhalefet mi, yoksa bir danışıklı dövüş’le mi karşı karşıyayız bu konu ancak ilerki günlerde aydınlanacak.
Elimiz değmişken bir de şu fiyat meselesine bakalım. Tabi Turkcell yine işin içinde. Bu hesabı da CNN Türk Ekonomi Servisi Editörü Emin Çapa hazırladı. Aynen ilginize sunuyorum: Yapı Kredi'nin 2 milyar 50 milyon euro'luk değeri 1. 30'luk kurdan çevrilirse 2 milyar 665 milyon dolar ediyor. Bunun yüzde 57,4'lük bölümü 1 milyar 529 milyon dolar. Yani satış fiyatı son bilanço değerine göre biraz oynasa bile, şu andaki durumda Koç Unicredito ortaklığı Yapı Kredi'yi satın almak için 1 milyar 529 milyon dolar ödeyecek. Buna karşın bankanın sahibi olduğu yüzde 13.1'lik Turkcell hissesinin piyasa değeri şu anda 1 milyar 414 milyon dolar. Bankadaki yüzde 57, 4'lük sahiplik üzerinden hesaplandığında bu hisselerdeki payınız yüzde 7, 5. Bu da 810 milyon dolar eder. Yani Çukurova'ya da satsanız, başkasına da satsanız ilerde bu para kasaya girecek. Bankaya ödeyeceğiniz 1,5 milyardan ortaklığınıza kalan bu parayı düştüğümüzde bankanın size maliyetinin sadece 719 milyon dolar olduğunu görüyoruz. Sizce Yapı Kredi Bankası’nın yüzde 57,9'u için 719 milyon dolar düşük bir bedel değil mi? Yoksa bu işin içinde bizim görmediğimiz başka bir şey mi var?”
Paylaş