Paylaş
Öncelikle bu düşüşün neden kaynaklandığına bakalım:
1- Parite etkisi. Yani dolar Euro karşısında bugün de tarihi bir düşüş yaşadı ve 1,3550 seviyesine kadar geriledi.
2- İç piyasada vergi ödemeleri nedeniyle yerli yatırımcılar ciddi miktarda dolar bozdurdu.
Bu iki etken birleşince de dolar Türk Lirası karşısında 1 milyon 346 bin liraya kadar indi.
Geçen hafta cumadan bu yana dolardaki düşüşü yazıyoruz ve bunun sebeplerini eksik bırakmadan ortaya koymaya çalışıyoruz. Bu yazıların hemen tamamında da “eğer kur 1 milyon 350 bin lira seviyesinin altına gerilerse buradan bir Merkez Bankası müdahalesi görebiliriz” demiştik. Peki o halde Merkez Bankası neden bugün müdahale etmiyor?
Yazıları dikkatli okuyanlar 1 milyon 350 bin lira seviyesinin yasak seviye olduğunu hatırladıkları gibi hemen bunun ardından yaptığımız bir uyarıyı da hatırlayacaktır:
“Merkez Bankası kur ile ilgili her açıklamasında müdahalesinin seviyeye yönelik olmadığını, daha çok oynaklık ve likidite artışı ile ilgilendiğini belirtiyor.”
Yani kur bir anda çok hızlı zıplamalar yaşar ve bu zıplamalar da piyasada Merkez Bankası’nın kontrol edemeyeceği ya da rahatsız olacağı miktarda bir döviz likiditesi ile gerçekleşirse Merkez Bankası müdahalesi gelir...
Bundan önceki Merkez Bankası müdahalelerinde genelde keskin sayılan hareket içerden kaynaklanmış ve Merkez Bankası ancak bunu netleştirdikten sonra müdahale etmişti.
Oysa bugünkü düşüşte paritenin etkisi de ortada. Diğer neden de gayet net. İnsanlar vergilerini ödemek için dolar bozduruyor. Bu para da bir-iki gün içinde piyasadan Maliye’nin kasasına akacak. Yani bir-iki günlük hareketin ardından yeniden toparlanma izleyeceğiz. Yani temelde Merkez Bankası’nı rahatsız eden bir durum yok. O yüzden de bugün müdahale beklemiyoruz.
Ama bu hareket devam ederse, piyasadaki likidite de geri çekilmezse, Merkez bankası yılın son günü filan dinlemez piyasaya giriverir aklınızda bulunsun...
Paylaş