Paylaş
BONO: Hazine’nin dün yaptığı ihalede ifasının altında borçlanması ile birlikte faizde daha da düşüş olacağı beklentisi arttı. Geçen hafta yaşanılan faiz yükselişlerinin ardından “faiz yönünü yukarıya mı çevirdi” endişesi de bu gelişme ile ortadan kalktı. Şimdi geçen haftaya kıyasla Merkez Bankası’nın gecelik piyasada yeni bir faiz indirimine gidebileceği beklentisinin daha da güçlendiğini izliyoruz. Bu beklentinin artmasında yaz aylarında eksi enflasyon gelebileceği beklentisinin de etkili oluğunu hatırlatmak gerekiyor.
Bu faiz indirimi beklentisi ile birlikte bonodaki potansiyel kar beklentisinin yeniden gündeme geldiğini de söylememiz lazım. Merkez Bankası’nın bankalara verdiği gecelik borcun maliyeti yüzde 50.65 seviyesinde. Üç puanlık bir indirimle bu maliyet yüzde 47.5 seviyesine gerilecek. Böylelikle şu an yüzde 551 civarında olana Hazine kağıtlarının ortalama bileşik faizinde de 4-5 puan civarı bir düşüş olanağı oraya çıkmış olacak. Bizim sürekli vurguladığımız “potansiyel kar” beklentisin matematiği böyle.
DOLAR: Dolar ise aşağı yöndeki hareketine devam ediyor. Dün bankalar arası piyasada 1 milyon 460 bin lira seviyesine kadar gerileyen dolar alım kotasyonu bugün açılış itibariyle de aşağı yöndeki hareketini sürdürdü. Fakat görünen o ki şimdilik 1 milyon 450 bin lira sınır seviye. Daha yukarı seviyelerdeyken onar yirmişer bin liralık adımlarla gerilerken 1 milyon 450 bin liraya yaklaştıkça adımlarını küçültüyor. Fakat bulunduğumuz yerden mevcut resme baktığımızda dolardaki aşağı yöndeki hareket baskısının önümüzdeki aylarda sisteme girecek turizm gelirleriyle daha da artacağını tahmin ediyoruz.
BORSA: Borsa TL bazında değer yitirse bile dolardaki bu düşüş nedeniyle 0.70 sent seviyesinin altına inmiyor. Bu da İMKB’yi dışardan izleyen yabancı yatırımcıların gözünde “alım için hala erken” fikrinin sürmesine neden oluyor. Ayrıca yukarda belirttiğimiz gibi Merkez Bankası’nın faiz indireceği beklentisi borsanın önünü tıkamaya devam edecek.
Fakat dünkü ihalelerin “faiz yükseliyor mu” endişesini ortadan kaldırmasının etkisi sadece bono piyasasında değil borsada da kendini gösterdi. Önümüzdeki üç ayda olumlu beklentilerin süreceğinin teyidini alan borsa yatırımcı bugün yeni bir yukarı yönde atak deneyecek gibi görünüyor. Bu atağın hedefi de endeksi yeniden 10 bin 500-11 bin puan aralığına taşımak.
Bu harekette bugün ve yarınki endeks kapanışlarının oldukça önemli oluğunu hatırlatmak gerek. Endeksin bugün 11 bin 500 puan seviyesinin üzerinde kalması bu hareketin başarılı olacağı yönündeki ilk işareti verecek. Ama bu işaret yerli olamayacak çünkü yarın da bu kapanış seviyesinin teyit edilmesi gerekli. Ayrıca işlem hacminin de geçen hafta ve bu hafta ortalamalarının üzerine çıkması olmazsa olmaz koşul. Aksi taktirde “yükseldiği gibi düşen” bir borsa ile karşılaşacağız. Üstelik bu kez düşüş endeksi 9 bin 600 puanda tabanını bulan yeni bir bant aralığına çekebilir.
IMF heyetinin 5. gözden geçirme çalışmalarının da hayati öneme sahip olduğunu söylemek lazım. Hükümetin bu çerçevede yerine getirmediği bir çok mesele söz konusu. Aşağıdaki tablo bir anlamda 5. gözden geçirme karnesi olarak algılanabilir. Ama genel beklentinin bu görüşmede bir sorun çıkmayacağı yönünde olduğunu da söylememiz gerek.
Paylaş