Paylaş
Bono ve dövizdeki hareketi tekrar tekrar yazmaya gerek yok. Bu piyasaların borsa üzerindeki etkisinin de ne olduğunu iki haftadır zaten herkes ezberledi. O nedenle sadece son rakamlara bakalım ve bu etkinin devam edip etmediğini görelim.
Bono piyasasında en çok işlem gören kağıt 26 mayıs 2004 vadeli kağıt. Bu kağıdın ortalama bileşik faizi dün gecelik fonlama maliyeti olan yüzde 50.6’nın altına geriledi. Bugün de bu gerileme sürdü ve faizler yüzde 49.4 seviyesine kadar indi. Hatırlatalım bundan önce meşhur tezkere oylaması öncesinde faizlerin fonlama maliyetinin altına indiğini görmüştük. O zamanki beklentiler ise ABD’den gelecek 8.5 milyar dolar hibe ve 32 milyar dolarlık kredi çerçevesinde gelişmişti. Şimdiki beklenti ise Merkez Bankası’nın faiz indirimine gidebileceği beklentisi.
Merkez Bankası faiz indirimi için enflasyon beklentilerini ön planda tuttuğunu, piyasanın baskısının ya da arzusunun bu karar sürecinde işe yaramayacağını defalarca dile getirdi. Ama hem baskının fazla olması hem de önümüzdeki aylarda eksi enflasyon görülebileceği beklentilerinin artmış olması faiz indirimi meselesinin gündemden düşmesini engelliyor. Yani beklenti devam ediyor.
Dolar ise Merkez bankası’nın uzun zamandan sonra ilk kez gerçekleştirdiği alım müdahalesine rağmen aşağı yöndeki hareketini sürdürüyor. Piyasa uzmanları doların Merkez Bankası’nın çizdiği 1 milyon 490 bin lira sınırın altına inmeyeceğini düşünse de bugün kurların bir milyon 830 bin liraya kadar indiğini gördük. Gerçi dolarda Merkez Bankası müdahalesi sonucu izlenen hareket müdahale öncesinden oldukça farklı. Müdahale öncesinde kesintisiz bir düşüş izlerken şimdi sık sık seans içi yükselişler izliyoruz. Bu da dolardaki hareketin eskisi kadar kararlı olmadığını düşündürüyor. Ama önümüzdeki dönemde artacak turizm gelirleri ile birlikte artan dolar likiditesinin dolarda aşağı yöndeki hareketi güçlendirebileceği de unutulmamalı.
Bu iki gelişme soncu borsanın kan kaybı sürüyor. Bugünkü ve yarınki seans kapanışları oldukça önemli. Eğer düşük sayılmayacak bir işlem hacmi ile endeks 10 bin 500 puanın altında kapanırsa o zaman 10 bin 500 seviyesi yeni bir direnç olarak karşımıza çıkacak. Tıpkı 10 bin 800 seviyesi gibi. Bu sefer de geniş anlamda endeksin 10 bin-10 bin 500 puan bandındaki hareketini izleyeceği. Arada başka destek seviyeleri de olmasına rağmen 10 bin 500 puanın altına gelen endeksin 10 bin puana kadar gerileme olasılığı mevcut. Ama mevcut gündem maddeleri ile 10 bin puan seviyesi taban olarak karşımıza çıkıyor yani bu seviyenin altına inilmesi beklenmiyor.
Unutmayın bugün ve yarınki kapanışlar...
Paylaş