Kıvrımları pürüzsüz olduğu için sevilen bir sebzenin kolayca soyulması, yumurtayı kırarken duyulan çatırtı ya da etin cazırdaması gibi, pişmiş balkabağını yuvasından çıkarmak da çok eğlenceli
Çok kısa sürüp önemsiz göründüğü için akılda kalmamıştır belki ama, biraz düşününce, yemek pişirmeye dair herkesin aklına gelebilecek birkaç iş vardır. Kimini her gün tekrarlarız, geri kalanlarsa karşılaşıldığı anda hatırlanır ve heyecanı hemen geçecek hevesli ellere birkaç saniye sürecek bir mutluluğun sinyallerini verir. Kıvrımları pürüzsüz olduğu için sevilen bir sebzenin kolayca soyulması, yumurtayı kırarken duyulan çatırtı ya da etin cazırdaması gibi, pişmiş balkabağını yuvasından çıkarmak da çok eğlencelidir. Fırında pişmekten hafifçe kabuk bağlamış yüzeyini açıp kaşığı daldırdığınızda yumuşamış bir kaymak parçası gibi dışarı alıp istediğiniz gibi kullanırsınız balkabağınızı. Daha önce yaptığım ılık balkabağı salatasının bir benzerini yapmak istedim bu hafta. Fıstık, isli et, kurutulmuş acı biber ve sarmısak cipsiyle hazırlanan baharat karışımını fırından yeni çıkmış balkabaklarının üstüne serpip asidik bir kuzukulağı salatasıyla servis ediyorsunuz. Boşnaklara özgü isli et bulamazsanız, bunun yarısı kadar pastırmayla da yapabilirsiniz bu doyurucu salatayı.
MALZEMELER (4 kişilik) Balkabağı 1 kilo Sarmısak 5 diş Süt 400 ml. Ayçiçeği yağı (sarmısakları kızartmak için) Kuru acı biber 2 adet Yer fıstığı 25 gram İsli et 50 gram Kimyon 1 fiske Tarçın 1 fiske Kuzukulağı 2 demet Mini turp 2 adet Kırmızı soğan 1 adet, küçük Nar ekşisi 4 çorba kaşığı
YAPILIŞI Fırınınızı 190 dereceye kurun. Hafifçe ıslatılmış küçük bir bezi ikiye katlayıp tezgâhın üstüne serin. Doğrama tahtasını kaymaması için bu bezin üstüne yerleştirin. Balkabağının dış yüzeyini akan su altında ovalayarak yıkayın. Büyükçe bir bıçakla, balkabağını 200-250’şer gramlık parçalar halinde doğrayın. Keserken tehlike yaratacağı için balkabağını kesinlikle elde işlemeye çalışmayın, mutlaka kendinizden uzağa hamlelerle doğrayın. Bir tepsiye yağlı kağıt serip balkabağı parçalarını kabuklu kısım altta kalacak şekilde üstüne yerleştirin. Tepsiyi fırına alıp 45 dakika kadar pişirin. Fırına göre birkaç dakika az ya da çok pişirmeniz gerekebilir. Bu sırada sarımsakları bıçakla ince ince dilimleyip elinizdeki en küçük tavaya koyun. Üstünü örtecek kadar süt ekleyip kaynatın ve sonra tavanın altını kapatın. Oda sıcaklığına geldiğinde sarımsakları süzün ve sütle aynı işlemi tekrarlayın; bu sayede acılığı giden sarımsakları kâğıt peçete üstünde kurutun. Yağınızı ocağa alın. Sarmısakları içine atıp altını hafifçe açın. Birkaç dakika sonra kızarmaya başlayıp renk alınca sarmısakları çıkartıp kâğıt peçete üstüne alın. İsli et, yer fıstığı, acı biber kurusu, baharat ve sarmısak cipsini doğrama tahtasının üstüne alıp ufalanana kadar bıçakla doğrayın ve iyice karıştırıp kenara alın. Kırmızı soğan ve mini turpları çok ince şekilde dilimleyin. Kuzukulağını bol su içinde birkaç dakika bekletip varsa salata kurutucuyla kurutun. Servis edeceğiniz zaman ılık balkabaklarının kenarlarını bıçakla sıyırın, iç kısmını bir kaşıkla tabaklara alın. Üstüne biraz tuz ve hazırladığınız baharatlı karışımdan serpin. Kuzukulağını çok hafifçe tuzlayın, birkaç damla zeytinyağı, turp ve soğanla karıştırın ve balkabaklarının üstüne yerleştirip öyle servis edin.
BUĞDAY YERİNE GLUTENSİZ KİNOA
Çoğumuzun son yılllarda yazılan yabancı yemek kitaplarında sık sık rastladığı, ancak nasıl bir tadı olduğunu bilemediği kinoa bir süredir Türkiye’de de bulunabiliyor. Taneleri benzediği için tahıl sanılan, aksine ıspanak ve pancarın uzaktan akrabası kinoa yaklaşık beş bin yıldır Güney Amerika’da ekilen bir bitkiymiş. İnkalar tarafından And Dağları’nda ekilip biçilen ve dini açıdan da kutsal sayılan bu bitkinin üretimi uzunca bir süre İspanyol koloniciler tarafından engellenmiş. İnsanlar arasında sosyal bir bağlaycılığı olduğu ve yüksek rakımda üretimin getirdiği zorluklardan dolayı yasaklanan kinoa yine de hayatta kalıp bugünkü popülaritesini kazanabilmiş. Gluten içermediği ve çok yüksek bir protein miktarına sahip olduğu için bilhassa Çölyak hastalarının işine yarayacağı düşünülen bu doyurucu yiyeceğin tadı da güzel piştiği takdirde oldukça lezzetli. Yaptığınız bir salataya ekleyebileceğiniz gibi suda bekletip yıkadıktan sonra pilav tarzında da pişirebilirsiniz. Dışında bulunan ve hafif acılık veren ‘saponin’i atmak için yıkarken iyice ovalanması gerektiğini unutmayın.