Paylaş
İzmir’in 80 yıl önce başlayan fuar ile sevdası maalesef çok iyi gitmiyor. Yıllar önce İstanbul, adım adım geriden gelerek İzmir’i fuar konusunda ikinci sıraya itti. İstanbul’daki sosyo-ekonomik gelişmenin etkisi olarak bu gerileme doğal kabul edildi. Fakat bugünlerde bir başka şehrimiz daha yıllar önce hedefini “Fuarlar ve Kongreler Şehri” olarak koyan İzmir’i sıkıştırıyor.
Türkiye’nin ikinci büyük ‘Fuar Kenti’ Bursa mı? sorusunun cevabı: “Henüz değil, ama adım adım yaklaşıyor.”
2011 yılı başından bugüne Bursa’da 11 fuar organizasyonu yapılmış. 32 ülkeden bin 323 firma katılımda bulunmuş. 45 ülkeden ve yurt genelinde 55 ilden, toplam 519 bin 825 ziyaretçi bu fuarlarda ağırlanmış. Bursa’da yıl sonuna kadar 5 fuar organizasyonu daha yapılacak.
İzmir’de durum nasıl diye soruyorsanız cevaplarını vereyim. İzmir’de 2011 yılında toplam 26 fuar organizasyonu düzenlenecek. Bugüne kadar yapılan 13 fuarda yaklaşık 449 bin ziyaretçi ağırlanmış... Yıl sonuna kadar bu rakkamın İEF ile birlikte 2.5 milyonu geçmesi bekleniyor.
Ben size bilgileri aktarıyorum, karşılaştırmasını siz yapın.
Bana göre, evet İzmir hala Türkiye’nin ikinci büyük “Fuar Kenti” ama; Bursa adım adım yaklaşıyor. Bir gün sosyo-ekonomik mi dersiniz, geo-politik mi dersiniz, yoksa düpedüz biz yine beceremedik mi dersiniz, bilmiyorum, ama bir de bakmışsınız Bursa ikinci oluvermiş...
Bu arada fuar konusunda İzmir’deki bazı garip gelişmelere de değinmeden geçemeyeceğim. İEF’nin açılışına sayılı günler kala İZFAŞ’da genel müdür değişikliği yapıldı. Yıllarını İZFAŞ’a vermiş ve geniş fuarcılık tecrübesi ile çeşitli başarıları yakalamış Genel Müdür Doğan İşleyen görevinden ayrıldı. Görev değişikliği normal olabilir, ama zamanlaması tartışılır. ‘Dereyi geçerken at değiştirme’ diye ben buna derim. Sayın İşleyen’in “80. Yıl” gibi önemli bir dönemine imza atan İEF’nin hemen öncesinde ayrılması ne kadar doğru?
Bir de bunun üstüne, takip eden günlerde İZFAŞ personeli greve gitti. İEF arefesinde böyle bir grevi erteleme inisiyatifini kullanmayan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne söyleyecek söz bulamıyorum. İEF etkilenmez gibi bir yaklaşımla verilen demeçlerin ne kadar doğru olduğunu yarın göreceğiz. Lâkin yinede işin doğrusu İEF’nin grevin gölgesinde yapılmamasıydı. İBB gibi işçisini her platformda koruyan ve önde tutan bir kurumun böyle bir anlaşmazlığı gidermemesi biraz düşündürücü.
İzmir’in önde gelen kurum ve kuruluşları “80. İEF” başta olmak üzere fuarcılık yaklaşımında İZFAŞ’a destek vermek için çırpınıyor. Ayrıca İzmir’in 2020 EXPO adaylığı için gelişmeler de hızla birbirini takip ederken bu olumsuz ortam insanın içini buruyor...
A.politik
Son günlerde gündemde olan başka bir gelişme de Füze Kalkanı projesinde yaşanıyor. NATO, Amerika Birleşik Devletleri tarafından parası ödenecek füze savunma sisteminin radarlarını ve füzelerini Türkiye’de konuşlandıracak. Ateşleme gerekirse merkezde bulunacak Türk generalin de onayı alınacak.
Bugünlerde general olmak maale-sef pek makbul değil. İnşallah hiç-
bir zaman gelmemesini arzu ettiği-miz o zaman birimi içinde onay aşa-
malarına katkıda bulunacak bir Türk generalin mevcudiyeti sağlanır.
Türkiye’de, NATO için kullanılması planlanan bir üssün kontrolünün neden Türk generalde olmadığını sorguluyorum. Burada onay aşamasında bir Amerikalı generalin bulunmasını kabul edilebilinir.
Biliyorum tabii, bu ne “one minute” demeye benzer, nede “yeni demokrasi düzeni” demeye. Ama iktidarın bu konuda boynunu büküp seyirci kalması da beni kendi “one minute”ümü demeye zorluyor...
Washington’dan düğmeye basmak tabii kolay, ama kimse unutmasın hedefin karşısındaki topraklar şehitlerimizin kanları ile sulanmış ve hala sulanmakta olan bizim vatanımız...
Paylaş