Sıcaklık değerleri kademe kademe yükseliyor. Marmara 15-20, Güney 20-25 derecelere yerleşti.
Ama şimdilik çünkü yeni bir sıçrayış daha olacak, muhtemelen mayısın ilk günlerinde. İlk birkaç günden sonra Marmara 20 derecenin üzerine yerleşeceğe benziyor. Bugün iç ve doğu bölgelerde yağışlar var.
Geçen hafta size "İklimdeki değişim, özellikle küresel ısınma acaba sanılanın aksine kötü değil de dünya ve insanlık için iyi mi?" sorusunun cevabını arayan bazı bilim adamlarından bahsetmiştim. Bu konuya bu hafta da devam edeceğimi söylemiştim ama özür dileyerek ve üzüntüyle bu konuyu önümüzdeki haftaya öteleyeceğim. Çünkü gelen elektronik postalarda ısrarla polenlerden dert yanılıyordu.
Bazılarının kabusu saman nezlesi adıyla da anılan yaz nezlesi ya da alerjik nezleler. Aslında hemen her mevsimde havada bulunan ama bahardaki kadar problem oluşturmayan alerjenler (polenler) nisan başlangıcıyla birlikte birçok kişiyi hapşırtıyor, burnunu akıtıyor, gözlerini yaşartıp kızartıyor, bazılarının da nefesini kesiyor.
Fındık, meşe, at kestanesi, buğday, mısır, yulaf, çavdar, pirinç, arpa, servi, dut, zeytin, çam gibi birçok ağaç tozları nisanla beraber havada uçuşmaya başlıyor. Bu polenler mayısta ve haziranda daha da artıyor. Peki nasıl korunacağız? Birçoğunu biliyorsunuzdur zaten! Öncelikle alerjik bir hastalığınız varsa sabahları dışarı çıkmayın, çünkü polenler daha çok sabah saatlerinde görülür, özellikle 06.00-10.00 saatleri arasında. Eğer kesinlikle çıkmanız gerekiyorsa, yanınızda kağıt-steril maske bulundurun. Yatarken baş kısmınızı daha yüksekte tutun. Evinizi mümkün mertebe sabahları havalandırmayın, çünkü polen dolarsa yalnızca sabah değil tüm gün etkilenebilirsiniz.
İlaçlarınızı ihmal etmeyin. Açık hava programlarınızda deniz kenarlarını tercih edin, deniz kenarlarında polen oranı iç kesimlere nazaran çok daha düşüktür. Özellikle Marmara’da yaşayan alerjik bünyelere şunu hatırlatıyorum, haziran rüzgarlarıyla polenler bir kat daha artacaktır. Bu arada doktorlar alerjide soyaçekimin sık görüldüğünü belirtiyor. Bu nedenle aile bireylerinde alerjik hassasiyeti olanların doktora görünmelerinde fayda var derim, başka da bir şey demem!