Paylaş
EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji (Ağrı) Kliniği’nde Türkiye’nin ilk ağrı uzmanları yetişiyor. Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Yegül, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Algoloji 2011’de yandal ihtisası olarak kabul edildi. 2012’de Sağlık Bakanlığı sınav açtı. Bütün Türkiye’nin çeşitli hastanelerine 16 kişi gönderdi. Bunlardan 3’ü bizde ihtisas yapıyor. İhtisas süreleri 2 yıl. Henüz 1 sene oldu. Anestesiz Uzm. Dr. Tülin Arıcı, fizik tedavi uzmanı Dr. Bora Uzuner. nörolog Uzm. Dr. İdris Şevki Köken, Dr. Burçak Tanatti Orhaner... Buradaki üç profesör ve bir doçentin yanında üç de asistan var. İlk yıllarını dolduruyorlar. İkinci yıldan sonra yandal ihtisaslarını tamamlayıp algoloji uzmanı olacaklar. Böylece Türkiye’de de algoloji uzmanı sayısı artacak. İhtisas yapan doktorlar çok azimli ve gayretli. 2014’te yan dal ihtisaslarını tamamlayıp algoloji uzmanı olacaklar. Kliniğimizde bel ağrılarıyla, kansere bağlı ağrılarla ilgili çalışmalarımız var. Vatandaşların yüzde 80’i bel ağrısı, omuz, kol, baş (migren), kalça veya diz ağrısı şikayetiyle geliyorlar. Önce konvansiyonel tedavi, ilaç tedavisi, sonra iğneli tedavi yapıyoruz. Doktor doktor dolaşan hastalara ilaç yazmıyoruz. Bazı hastalar da doktor doktor dolaşıp geliyor. Onlara ağrılarında sonuç alamayınca girişimsel tedaviler sağlıyoruz.”
Prof. Dr. İbrahim Yegül, baktıkları bazı hasta gruplarını ise şöyle açıkladı: “Baş ve yüz ağrıları, migren ve benzeri damarsal baş ağrıları, gerilim tipi baş ağrıları, boyundaki yapılardan kaynaklanan baş ağrıları, boyun, omuz-kol ağrıları, boyun fıtığı, boyun omur eklemi (faset eklem) ağrıları, kaslardaki tetik noktalara bağlı ağrılar, boyun bölgesi yumuşak dokuların zorlanması, sırt ve göğüs ağrıları, bel ve bacak ağrıları, bel fıtığı, bel omur eklemi (faset eklem) ağrıları, diz ve kalça eklem sorunlarına bağlı ağrılar, siyatik ve femoral sinir sıkışmaları, kanser ağrıları, nedeni bilinmeyen ağrılar.”
Zihinsel engellilere matematik
İZMİR Ekonomi Üniversitesi öğrencileri güz döneminde aldıkları matematiksel düşünce dersi kapsamında Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Özel Eğitim Merkezi ve İş Uygulama Merkezi’nde zihinsel engelli öğrencilerle 1.5 saat müzikli oyunlu düşün şov gerçekleştirdi.
Grubun sözcüsü İdris Altun, “Bizler aslında matematik dersine karşı ön yargıları olan, bu dersten kaçan öğrencilerdik. Bu dönem bizi bu kaygılardan uzaklaştıracağını düşündüğümüz matematiksel düşünce dersini aldık. Bu etkinlik de bu dersin bir parçası. 8-18 yaşları arasında yaklaşık 40 öğrenciyle böylesine coşkulu, sıcak bir ortamda minik matematiksel oyunlar oynamak bizi doğrusu çok duygulandırdı. Önümüzdeki haftalar iki ilköğretim okulunu da ziyaret edeceğiz. Çocuklarla birlikte oyunlarla matematik etkinlikleri gerçekleştireceğiz. Bu toplumsal sorumluluk projeleri bizi yaşamın içine çekiyor, daha dinamik ve etkin kılıyor, bu yüzden çok mutluyuz” dedi.
Dersi veren Prof. Dr. Ünal Ufuktepe de, “Bu bizim zihinsel engelli öğrencilere yönelik ikinci etkinliğimiz. Nisanda da İkiçeşmelik’te bir okulu ziyaret etmiştik. Öğrencilerin coşkusu, mutluluğu en büyük besin kaynağımız. Onların toplumda dışlanmadan, kendi kendilerine hayatlarını idame edebilmeleri için gerekli olan şeylerden birini de biz onlara sunabiliyorsak ne mutlu bize” diye konuştu.
Okul Müdürü Şebnem Şahin ise, “Okulumuzda bu tür bir etkinlik ilk kez yapılıyor. Öğrencilerimizin düşünsel becerilerini geliştirmeye yönelik bu matematiksel etkinlik oldukça özgündü. Dileğimiz bu tür çabaların kalıcı projelerle desteklenmesi” dedi.
Bu eğlenceli gösteride akıllarda kalan en anlamlı şey ise, “Matematik nedir?” sorusuna öğrencilerin “Matematik BİR’dir” yanıtıydı.
Paylaş