Sıcaklar geliyor kalbinize dikkat

SICAKLARDA kalp hastalığı olan olmayan pek çok kişi, havanın kendisini bunalttığından, göğüs kafesine baskı yaptığından şikayet eder.

Haberin Devamı

Sağlıklı kişiler için bile çoğu zaman hastalık nedeni olabilen yaz sıcakları, özellikle kalp rahatsızlığı olanlarda şikayetleri tırmandırır. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Akın, sıcakların kapıda olduğu şu günlerde özellikle kalp hastalarının sağlıklarına çok dikkat etmesi gerektiğini belirtti,kalbi koruyan önerilerde bulundu;

Kan miktarı azalır
“Hava sıcaklığı ve yüksek nemden, kalp damar sistemimiz olumsuz yönde etkilenir. Cildimizde dolaşan kan miktarı normalde yüzde 12 civarındayken sıcaklığın ve nemin artmasıyla yüzde 32-40 civarına yükselir. Böylece kalbe ve beyne giden kan miktarı azalır. Kalbin iş yükü ve oksijen sarfiyatı artar. Aynı zamanda kalbin atım sayısı yükselir ve solunum hızlanır. Yani vücudumuz fazla ısıyı, kan dolaşım oran ve miktarını değiştirerek, deri ve ter bezleriyle su kaybederek, solunum sayısını artırarak dengelemeye çalışır.

Haberin Devamı

Çabuk yorulurlar
Kalp atım sayısının yükselmesi, kan basıncındaki yükseliş ve düşüşler koroner kalp hastalıklarını olumsuz yönde etkiler; hastaların göğüs ağrıları artar, solunum sıkıntısı çekerler, çabuk yorulurlar, genel durumları hızla bozulur, hastaneye yatış oranlarında artmalar gözlenir. Hipertansiyonu, kalp yetmezliği ve aritmisi olan hastalar da bu grup içinde yer almaktadır. Şişmanlar, metabolik sorunları olan hastalar, şeker hastaları ısı ve nemin artışından olumsuz etkilenirler. Solunum yolu hastalarının akciğerleri ile ilgili sıkıntıları artar,solunum güçlüğü ve dolayısıyla dolaşım problemi yaşarlar. Hava açlığı ve oksijen ihtiyaçları giderek artar. Hastaneye yatırılmayı gerektiren acil durumlara yol açarlar.”

Sıcak çarpması olayı
Sıcaklar ve nem oranının artması kişilerde sıcak yorgunluğu ve sıcak çarpması olayını ortaya çıkarır. Halsizlik, bitkinlik, baş ağrısı, baş dönmesi, nefes almada zorluk, zihinsel yorgunluk, çabuk sinirlenme ve kramplarla ortaya çıkan sıcak yorgunluğuna daha çok, yaşlılarda, ağır egzersiz yapan gençlerde, suyu az tüketenlerde, psikosomatik bozukluğu olanlarda, aşırı alkol alanlarda ve şişman kişilerde rastlanır. Bu kişilerin nabızları hızlı, ciltleri nemli, kan basınçları düşük olabilir. Dolayısıyla serin bir ortama alınıp istirahat ettirilerek su kaybının giderilmesine çalışılmalıdır.”

Haberin Devamı

NE YAPILMALI
* Güneşin yoğun olduğu sabah 11:00 ve öğleden sonra 16:00 arasında güneşte kalınmamalı.
* Hafif ve açık renkli giysileri tercih edilip, güneş altında şapkasız dolaşılmamalı.
* Kalp, yüksek tansiyon şeker hastalığı, solunum problemi olanlar, şişman kişile ilaç dozlarını hekimlerine ayarlatmalı.
* Hafif ve hazmı kolay yiyecekler tercih edilmeli.
* Aşırı alkolden uzak durulmalı. Çünkü alkole bağlı damar genişlemesi sıcak havada daha da tehlikeli olur.
* Sıcak çarpması durumunda hasta serin ortama alınıp giysileri çıkarılmalı, soğuk kompres yapılmalı.
* Sıvı kaybı yerine koyulmalı.
* Mümkünse bir sağlık kuruluşuna nakledilmeli.

Yazarın Tüm Yazıları