Psikolojimizi bozan akneler

HALK arasında sivilce olarak bilinen akne vulgaris en sık rastlanılan cilt problemlerinden biridir.

Haberin Devamı

Genellikle ergenlik döneminde başlayıp, 20’li yaşlarda azalarak devam eder, 30’lu 40’lı yaşlara kadar da sürebilir, hatta bu yaşlarda yeni de başlayabilir. Dermatolog Dr. Nermin Filizci Varilsüha, akne için şunları söyledi:

“Akne derimizde bulunan yağ bezlerinin bir hastalığıdır. Normal koşullarda derideki yağ bezlerinden salgılanan yağ, deri yüzeyine bir kanal aracılığıyla atılır. Buraların çeşitli nedenlerle tıkanması akne oluşumunun temel nedenidir. Özellikle ergenlik döneminde, erkeklik hormonu olarak bilinen androjenin artması sonucunda yağ bezleri uyarılır, büyür ve yağ salınımı artar. Buna bağlı olarak kanalın da yoğunluğu giderek artar ve tıkanma olasılığı yükselir. Bu arada deride bulunan bakteriler kanala girerek, gerek kendi varlıkları gerekse ortaya çıkardıkları bir takım kimyasal maddeler aracılığıyla iltihaplanma sürecini başlatabilir. Zamanla kanal yırtılıp, deri altına sızar ve yüzeyde kırmızı kabarıklıklar daha ileri boyutta nodül ve kist şeklinde görülebilir. Aynı anda çevresel tozlar, kirler ve deri yüzeyinin terlemesine bağlı olarak deri gözenekleri de dışarıdan tıkanabilir. Kanalın ağzındaki tıkaçtaki yağın hava ile oksitlenmesi sonucu siyah noktacıklar oluşur.”

Haberin Devamı


DOKTOR KONTROLÜ ŞART
Aknenin mutlaka bir dermatolog doktor tarafından tedavi edilmesi gerektiğini belirten Dr. Varilsüha, “Doktor önerisiyle yardımcı kozmetik ürünler kullanılmalıdır. Akne tedavisi uzun süreli, sabır gerektirir. Tedavide yardımcı tedavi de uygulanmalıdır. Deri hijyeni ve bakımında kullanılan kozmetik ürünler de çok önemlidir. Şu unutulmamalıdır ki, akne tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Tedavi edilmediğinde oluşan izleri ise akne kadar kolay tedavi edilememektedir” dedi.


Nerelerde görülür
Vücudun daha yağlı bölgeleri olan yüz, boyun, çene, sırt, omuz ve kollarda oluşur. Diğer alanlarda çıkabilen akneye benzer kıl kökü iltihaplanması akne ile karıştırılmamalıdır.

Gelişimindeki faktörler
Genetik, hormonal (adet dönemi öncesi sivilcelerde artış olabilir) faktörler akne gelişiminde önemlidir. Bunun yanında stres, cilt tipine uygun olmayan ürün kullanımı da (yağlı nemlendiriciler, fondöten, pudra gibi) önemlidir.

Haberin Devamı

Tedavi edilmeli mi
Şiddeti ne olursa olsun akne mutlaka tedavi edilmelidir. Yaşamı tehdit eden bir hastalık olmadığı halde, gerek yarattığı görüntü gerekse neden olduğu ciddi ve kalıcı izler nedeniyle hastayı psikolojik olarak olumsuz etkiler.

Yazarın Tüm Yazıları