Paylaş
EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çağrı Büke,
gribin, sonbahar ve kış aylarında görülen, ciddi sonuçlara yol açabilen bir solunum yolu viral enfeksiyon hastalığı olduğunu belirtti. Söz konusu aylarda bir kişide başlangıçta boğaz ağrısı ve öksürük görülebileceğini kaydeden Prof. Dr. Büke, “Buna yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı ile kas ve eklem ağrısı yakınmaları eklenirse, grip akla getirilmelidir” dedi.
3-4 GÜNDE BAŞLAR
Gripli bir kişinin ağzındaki solunum damlacıklarının çeşitli yollardan sağlıklı kişiye, göz, burun ya da ağzından bulaşmasının ardından 3-4 gün içinde hastalığın başlayacağını vurgulayan Büke, “Risk grubu dışındaki kişilerde en geç 5 ile 7 gün içinde hastalık geçer. Hastalığa yakalanan kişilerin diğer kişilere bulaştırmaları ortalama 5 gün sürer” diye konuştu.
Hastalığın toplumda gelişme sıklığının, erişkin yaş grubunda yüzde 5-10, çocuklarda da yüzde 20-30 olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Büke, şöyle devam etti:
EN AZ 4 MİLYON HASTA
“Ortalama yüzde 5-15 olarak kabul edildiğinde, ülkemizde yer aldığımız dönem olan grip mevsiminde 4-12 milyon kişide gribin gelişebileceği söylenebilir. Ocak ayı verilerine göre, üst solunum yolu enfeksiyonu yakınması olan her iki kişiden birisinde bunun nedeni grip virüsü olduğu söylenebilir. Yalnızca ülkemizde değil Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde de benzer yoğunlukta olduğu görülmektedir. Şu an gribin yüzde 90’ından influenza A (H3N2), yüzde 10’undan da influenza B sorumludur.”
Kimler dikkat etmeli
GRİBİN, risk grubundaki kişilerde, zatürre gelişimine kadar ilerleyebileceğine de vurgu yapan Dr. Büke, “Zatürre gelişimi, gribe bağlı ölümlerin nedenini oluşturur. Risk grubunda çocuklar, 65 yaş üzerindeki kişiler, hangi yaşta olursa olsun, altta kronik akciğer, kalp, böbrek ve karaciğer hastalığı olanlar, şeker, kanser ve nörolojik hastalığı olanlar, organ nakli yapılmış olgular ile bağışıklık sistemini baskılayan ilaçları kullananlarda zatürrenin gelişme riski ve buna bağlı ölüm ortaya çıkma olasılığı bulunmaktadır” diye konuştu.
Ekimden nisana
GRİP mevsiminin ekimde başlayıp, nisan ortalarına kadar sürdüğünü belirten Prof. Dr. Ahmet Çağrı Büke, “Grip en yoğun kasım, aralık, ocak, şubat ve martta görülür. Bu açıdan, risk grubundakiler ocak ayında aşı yaptırmaları önemlidir. Aşı gribe karşı etkin biçimde koruyamasa da zatürrenin gelişmesini önemli ölçüde azaltır. Bu da grip nedeniyle ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmayı önler” dedi.
Mutlaka hekime gidin!
GRİBE karşı tedbir almanın önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Büke, şu uyarıları yaptı: “Bunlar; aşılanma, griplilerle temas etmeme, bir kişi ya da cisimle temas sonrası elleri sabun ve suyla yıkamak, belli başlı önlemler arasındadır. Hastalığa yakalananların ise istirahat etmeleri, bol sıvı almaları ve beslenmelerine özen göstermeleri, hekimin önerileri doğrultusunda hareket etmeleri gerekir.”
Paylaş