Paylaş
Ege Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Astım ve Allerjik Hastalıklar Ünitesi ve Mesleki&Allerjik Hava Yolu Hastalıkları Laboratuvarı sorumlu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Göksel, polen mevsimi ve alerjik astımla ilgili şunları söyledi:
MAYIS SONUNA KADAR
“Şubat’ın son günlerinden başlayarak baharın erken dönemlerinde, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında bitkilerin ortama polenlerini yayması başlamakta, soluduğumuz havada polen sayısı giderek artmaktadır. Eğer bu dönemlerde sık sık hapşırma, burunda, gözlerde kaşıntı, sulanma, ataklar halinde gelen göğüste sıkışma hissi, nefes darlığı, hırıltı, hışıltı, öksürük yakınmalarınız oluyorsa sizin de polen alerjiniz ve buna bağlı alerjik astım ve alerjik nezleniz olabilir. Bu iki durum sıklıkla birbirine eşlik etmekte, çoğunlukla da önceki mevsimlerde öncelikli olarak alerjik nezle başlamakta, takip eden polen mevsimlerinde alerjik astım gelişmektedir.
BİTKİNİN ERKEK TOHUMU
Polenler aslında bitkilerin erkek tohumudur. Çıplak gözle görülemeyen taneciklerdir. Sağlıklı kişilerde solunmaları hiçbir sorun yaratmaz. Şehirde yaşarken ve etrafımızda bu kadar az yeşillik varken polenlerin nasıl bize ulaşabilmektedir? Bu sorunun cevabı polenlerin dağılabilme özelliklerinde saklıdır. Polenler rüzgar ve yüksek hava akımları sayesinde bitkilerden 300 kilometre uzağa taşınabilirler ve apartman aralarına kadar ulaşarak alerjisi olan hastalarda tehdit oluşturabilirler, özellikle bu mevsimde ciddi astım atakları acil servis başvurularına neden olabilirler.”
3 ANA GRUP
Başlıca üç ana grup polen olduğunu söyleyen Doç. Dr. Özlem Göksel, “Çayır-ot (grass) polenleri, ağaç (tree) polenleri ve yabani ot (weed) polenleri. Her bir hasta tüm bu polen türlerine duyarlı olacak diye bir kural yoktur. Kimi hasta sadece çayır polenlerine duyarlı iken, bir diğerinde sadece ağaç poleni duyarlılığı görülebilir. Atmosferde her bir polen türü farklı bir dağılım mevsimine sahiptir ve kişi hangi polen türüne duyarlı ise yakınmalarının da ilişkili zaman diliminde başlaması ve sonlanması beklenir” diye konuştu.
TEDAVİ ŞART
Polenler ile tetiklenen alerjik astım ve alerjik nezleniz olduğundan şüpheleniyorsanız yapılacak ilk basamak solunum fonksiyon testleri, muayene ve deri testleri ile tanınız konabilir. Bu testler ve muayenene ile tanının konamadığı durumlarda doktorunuz size daha ileri tetkikleri önerecektir. Özellikle herhangi bir merkezde astım ve alerji tanısı konulduğu ve düzenli tedavi başlandığı halde hala hırıltı, hışıltı, nefes darlığı, göğüste baskı hissi, burunda geçmeyen yakınmaları devam eden olguların, mutlaka daha ileri tetkik ve tanı yöntemlerine sahip, uluslararası standartlarda yeni tedavi seçeneklerini sunabilen donanımlı Astım ve Alerji merkezlerine başvurmaları önerilir.
Paylaş